Particularitatile romanului dupa al doilea razboi mondial - Morometii

3x puncte

categorie: Romana

nota: 8.53

nivel: Liceu

Conflictul principal in aceasta opera este cel dintre individ si fatalitatile istoriei (intre Moromete, taranul traditional, si noua mentalitate impusa). Un alt conflict semnificativ este cel dintre Moromete si baietii lui mai mari, conflict datorat mentalitatilor diferite ale celor implicati. Copiii isi dispretuiesc tatal pentru incapacitatea sa de a transforma produsele in bani precum Tudor Balo[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Particularitatile romanului dupa al doilea razboi mondial - Morometii

Conflictul principal in aceasta opera este cel dintre individ si fatalitatile istoriei (intre Moromete, taranul traditional, si noua mentalitate impusa). Un alt conflict semnificativ este cel dintre Moromete si baietii lui mai mari, conflict datorat mentalitatilor diferite ale celor implicati. Copiii isi dispretuiesc tatal pentru incapacitatea sa de a transforma produsele in bani precum Tudor Balosu.
Conflictul dintre Moromete si Niculae este si el, la randul lui, generat de mentaliatile diferite ale celor doua personaje. Niculae doreste sa mearga la scoala in timp ce tatal sau considera ca scoala nu aduce nici un beneficiu.

Alt conflict suurprins in text este cel dintre Moromete si sotia lui, Catrina. El ii promite acesteia ca va trece casa pe numele ei, insa amana momentul indeplinirii promisiunii. Alte conflicte intalnite in acest volum sunt: conflictul dintre Moromete si sat, conflictul dintre Birica si sotia sa.

Al doilea volum prezinta actiunea de dupa razboi, actiunea se intinde pe aproape un sfert de secol. Conflictul principal in acest volum este cel dintre Moromete si noua mentalitate. Acesta nu concepe faptul ca modul sau de a trai si scopul lui in viata au fost gresite si nu se poate impaca cu gandul ca taranul trebuie sa dispara. Alte conflicte intalnite sunt cel dintre Moromete si Catrina (care se supara ca sotul ei s-a dus la Bucuresti pentru a aduce copiii acasa), Catrina si Ilinca (deoarece Moromete ii da trei pogoane de pamant pentru a se marita in timp ce Catrina nu ii ofera nimic), intre tarani (care isi apara dreptul de proprietate) si noua conducere (care impune colectivizarea).

O scena reprezenativa pentru evolutia lui Moromete este scena cinei. Aceasta se desfasoara dupa un ritual in care rolurile sunt previzibile. In timp ce toata lumea sta inghesuita la masa (aceasta fiind prea mica), Moromete sta singur pe pragul celei de a doua odai, loc de unde poate privi (cu autoritate) pe toata lumea, de unde se poate misca in voie. Scena surpinde libertatea, independenta lui Moromete fata de celelalte personaje. Totodata pozitia familiei la masa anunta viitoarea destramare, dorinta fiilor de a pleca; anticipa singuratatea in care va trai Moromete in final.

O alta scena reprezentativa este cea a taierii salcamului. Acesta anunta destramarea familiei si instaurarea unei alte lumi cu alte mentalitati si obiceiuri. Aceasta scena are de asemenea rolul de a anticipa singuratatea lui Ilie de la sfarsitul operei.
Moromete este caracterizat de narator (capitolul X) direct cand mentioneaza ca era contingent 911, intre “tinerete si bartanete”, cand “numai necazuri sau bucurii mari pot schimba firea cuiva”. Aceasta caracterizare anunta schimbarea firii lui Ilie. Catrina ii face o caracterizare directa sunandu-i: “Nu te mai saturi de sedere si de tutun…lovi-o-ar moartea de vorba, ca nu te mai saturi de ea”. Catrina scoate in evidenta placerea vorbii a sotului ei.

Moromete, in finalul operei, se autocaracterizeaza spunand: “Domnule…eu intotdeauna am dus o viata independenta”. Acesta anunta astfel crezul dupa care s-a ghidat toata viata. Totodata Moromete este caracterizat indirect prin gesture, fapte, atitudini, limbaj. Acesta este ironic fata de celelalte personaje: i se adreseaza lui Iocan cu apelativul ”buzatule”, il ia peste picior pe Cocosila. De asemenea el ironizeaza discursul regelui, surprinde incapacitatea politicienilor de a observa adevarata valoare a taranilor, a caror existent este in stransa legatura cu pamantul.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.