Particularitatile regiunilor muntoase

1x punct

categorie: Geografie

nota: 9.76

nivel: Facultate

Terenul muntos poate amplifica mult efectul focului sau, dimpotriva, il poate reduce si chiar anihila. El poate favoriza descoperirea gruparii inamicului sau o poate ingreuia, caci labirintul nepatrunselor sale acoperiri si al nenumaratelor compartimente muntoase se dezvaluie numai in fata aceluia care-l cunoaste si stie sa-l stapineasca.
Iata citeva dintre caracteristicile reliefului munto[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Particularitatile regiunilor muntoase

Terenul muntos poate amplifica mult efectul focului sau, dimpotriva, il poate reduce si chiar anihila. El poate favoriza descoperirea gruparii inamicului sau o poate ingreuia, caci labirintul nepatrunselor sale acoperiri si al nenumaratelor compartimente muntoase se dezvaluie numai in fata aceluia care-l cunoaste si stie sa-l stapineasca.
Iata citeva dintre caracteristicile reliefului muntos care pot influenta lupta intr-un mod sau altul, dupa cum s-a stiut sau nu sa fie folosite:inclinarea pantelor conduce la lipsa de viabilitate, care merge de la a limita la maximum drumurile carosabile pina la interzicerea mersului cu piciorul, incetinirea ritmului de mars, imposibilitatea de a folosi vehiculele (auto sau cu tractiune animala), micsorarea mobilitatii diferitelor trupe.

Crestele inalte si punctele dominante ofera vederi intinse, dar acoperirile abundente (padurile) si fenomenele meteo (norii, ceata etc.), dimpotriva, limiteaza la maximum observarea, favorizind intr-un inalt grad posibilitatile de surprindere.Regimul curentilor, al ploilor, asprimea climei in diferite anotimpuri, variatiile mari de temperatura si presiune atmosferica sint elemente care se opun sau care, dimpotriva, pot fi folosite ca o veritabila arma impotriva inamicului.

Conditiile climaterice nu favorizeaza, ca in terenul ses, cresterea plantelor agricole. Aceasta conditie, conexata la aceea a greutatii cu care se aduc din alta parte cele necesare traiului, face ca asezarile omenesti sa fie cu atit mai rare, mai mici si cu mai putine resurse, cu cit sint la mai mare inaltime si in raioane cu pante mai repezi.Variatia formelor de teren si abundenta acoperirilor ingreuiaza mult orientarea.

Compartimentarea terenului, prin natura formelor sale, de asemenea, poate sa fie un avantaj pentru cine stie sa o subordoneze scopului sau sau, invers, o cauza a epuizarii fortelor umane si animale, un obstacol in fata actiunilor de lupta, a manevrei, a focului, a legaturii si cooperarii.Eforturile mari, depuse ca urmare a terenului greu accesibil si a conditiilor meteorologice deosebite, influenteaza considerabil: atentia, capacitatea de a judeca si vointa. Printre primele semne ale oboselii se manifesta lipsa de atentie; din ea decurg aproape intotdeauna dezorientarea si posibilitatea mai mare de a fi surprins.

Cind oboseala se transforma in surmenaj (care in teren muntos se resimte destul de repede la cei neantrenati), rationamentul devine incoerent, situatii simple de rezolvat par complicate, iar senzatiile si sentimentele iau locul judecatii, exagerindu-se mai ales pericolele.
O data cu epuizarea energiei dispare si vointa. De aceea, comandantilor de toate treptele li se cere la conducerea unor actiuni de lupta in munti mai multa energie decit la conducerea acelorasi actiuni in teren ses.

Pe de alta parte, obstacolele ce se opun coordonarii actiunilor manevriere si de foc, greutatile pe care terenul muntos le imprima observarii in general si realizarii legaturii, intervalele inactive mari ce separa unitatile si subunitatile, dindu-le impresia ca sint complet izolate, posibilitatile mai numeroase de a fi surprinsi impun tuturor comandantilor sa stie sa uzeze de cea mai larga initiativa (care trebuie cultivata in toate imprejurarile), sa fie hotarit, fermi si cu foarte mult curaj al raspunderii.

Actiunile de lupta in munti cer trupelor eforturi deosebite; rolul factorului moral al luptatorilor, buna lor pregatire pentru lupta, iscusinta si priceperea comandantilor de toate treptele joaca un rol mult mai important decit in lupta in teren obisnuit.

Din toate aceste considerente rezulta ca succesul actiunilor de lupta in munti depinde de pregatirea si antrenamentul temeinic al militarilor, de experienta si de gradul de insusire a anumitor deprinderi, de dirzenia cu care sint invinse greutatile luptei, ale terenului alpin si conditiile meteorologice deosebite. Aceste calitati se formeaza in cadrul tuturor categoriilor de pregatire, la care un aport deosebit isi are si instructia alpina.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.