Particularitatile redactarii textului jurnalistic

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.65

nivel: Facultate

Printre cerintele esentiale pe care trebuie sa le indeplineasca un text de calitate, literatura de specialitate a sintetizat in principal: claritatea, prospetimea limbajului, onestitatea, precizia, adecvarea si eficienta. Fiecare din aceste trasaturi - pe care le vom prezenta succint in continuare - are propriile reguli si principii ce trebuie respectate pe parcursul procesului de redactare, pent[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Particularitatile redactarii textului jurnalistic

Printre cerintele esentiale pe care trebuie sa le indeplineasca un text de calitate, literatura de specialitate a sintetizat in principal: claritatea, prospetimea limbajului, onestitatea, precizia, adecvarea si eficienta. Fiecare din aceste trasaturi - pe care le vom prezenta succint in continuare - are propriile reguli si principii ce trebuie respectate pe parcursul procesului de redactare, pentru a asigura un text coerent si bine inchegat.

Claritatea
Aceasta este una din cerintele esentiale ale textului jurnalistic, poate chiar cea mai importanta. Fiecare articol trebuie sa fie clar in conceptie, organizare si limbaj, in caz contrar, el trebuie rescris. Aceasta cerinta nu este proprie textului jurnalistic, ea caracterizeaza in aceeasi masura si alte categorii de discursuri - cum ar fi de exemplu textele stiintifice sau procesele verbale. Insa in cazul jurnalismului ea este cu atat mai importanta cu cat ziarele sunt adesea citite in locuri aglomerate si galagioase, care de multe ori impiedica concentrarea si favorizeaza o lectura mai superficiala.

Un sfat bun, mai ales pentru jurnalistii "incepatori", chiar daca este cam greu de pus in practica din motive de timp: dati articolul spre lectura unei persoane apropiate, nu neaparat specialist in jurnalism: daca in urma lecturii, persoana are nelamuriri, intrebari sau solicita clarificari, este clar ca articolul - sau parti ale acestuia - vor trebui rescrise, pentru a dobandi claritate.

Iata cateva reguli specifice de respectat pentru a asigura claritatea textelor jurnalistice:Inainte de a va apuca sa scrieti ceva, asigurati-va ca lucrurile va sunt clare in primul rand dumneavoastra. Nu are sens sa incerci macar sa explici altor persoane ceva ce tu insuti nu ai inteles perfect.Includeti fiecare etapa intr-o naratiune si fiecare eveniment intr-o succesiune logica - nu sariti de la A la C, lasand cititorul sa ghiceasca in ce consta punctul B: este enervant, produce confuzii si poate induce in eroare. Nu lasati goluri in rationamente si explicati fiecare detaliu, pentru ca s-ar putea ca cititorii sa nu intuiasca modul dvs. de gandire.

Porniti intotdeauna de la premisa ca cititorii nu cunosc nimic despre subiectul tratat - nici macar atunci cand e vorba despre un subiect mediatizat sau familiar cititorilor. Incercati sa refaceti mental "traseul" pe care l-ati parcurs dumneavoastra insiva pentru a aprofunda subiectul respectiv si reluati etapele logice pentru ca cititorul sa se poata lamuri.

Explicati jargonul, regionalismele, termenii de specialitate si, in general termenii mai deosebiti - in masura in care sunteti nevoiti sa ii utilizati. Chiar daca in mod uzual este recomandata evitarea unor asemenea termeni, uneori jargonul poate fi chiar util: ii introduce pe cititori intr-o lume initial inaccesibila lor si le imbogateste cunostintele. Dar de la aceasta observatie pana la a spune ca utilizarea jargonului este recomandata, este o cale lunga: nu recurgeti la jargon decat ca exceptie, atunci cand e necesar acest lucru, si oferiti intotdeauna explicatii clare ale termenilor respectivi.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.