Particularitatile prozei romantice in Alexandru Lapusneanu

5x puncte

categorie: Romana

nota: 10.00

nivel: Liceu

Textul " Alexandru Lapusneanul" apartine genului epic deoarece autorul isi comunica viziunea artistica prin intermediul personajelor si al actiunii iar modalitatea principala de expunere este naratiunea. Naratiunea se desfasoara liniar, cronologic prin inlantuirea secventelor narrative, ea facandu'se la persoana a III-a.Naratorul este omiscient,sobru,detasat,predominat obiectiv, dar subiectiveaza[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Particularitatile prozei romantice in Alexandru Lapusneanu

Textul " Alexandru Lapusneanul" apartine genului epic deoarece autorul isi comunica viziunea artistica prin intermediul personajelor si al actiunii iar modalitatea principala de expunere este naratiunea. Naratiunea se desfasoara liniar, cronologic prin inlantuirea secventelor narrative, ea facandu'se la persoana a III-a.Naratorul este omiscient,sobru,detasat,predominat obiectiv, dar subiectiveaza usor naratiunea prin epitetele de caracterizare: de exemplu: "tiran", "curtezan", "miselul boier".

Aceasta opera imbina elementele romantice cu cele realiste. Nuvela lui Costache Negruzzi"Alexandru Lapusneanul" vine sa sustina indemnul lui Mihail Kogalniceanul referitor la operele literare originale inspirate din istorie. Tema nuvelei este cea de inspiraie istorica si anume perioada zbuciumata din istoria Moldovei, la mijlocul secolului al XVI-lea cea de'a doua domnie a lui Alexandru Lapusneanul lupta pentru impunerea autoritatii domnesti si consecintele detinerii puterii de un domnitor crud si tiran si valorificarea acestei figure istorice.

O caracteristica importanta a poeziei romantice este acea ca protagonistul este un individ de exceptie,conplex,construit antitetic in situatii exceptionale. Protagonistul acestei nuvele Alexandru Lapusneanul este un ins de exceptie. El este un domnitor care doreste sa limiteze puterea boierilor si sa le micsoreze averile pentru k voievodul sa nu fie o simpla marioneta insa aceasta dorinta se transforma in razbunare,deci personajul este construit antitetic.

Alexandru Lapusneanul este construit din contraste si are o psihologie complexa,calitati si defecte puternice. El este caracterizat direct (de catre narrator,de alte personaje si chiar prin autocaracterizare)si indirect prin faptele sale,prin gesture,atitudine,prin limbaj si prin reactiile cu celelalte personae. Limbajul contine expresii populare,regionalisme fanetice iar ca principala figura de stil folosita este antiteza. Personajele din aceasta nuvela sunt prezentate in antiteza,gruparile antitetice fiind bland,Ruxandra-malificul-Lapusneanul,boierii iubitori de tara aceastea fiind Sponcioc si Stroici si boierii tradatori fiind reprezentati de Motac.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.