Particularitatile orientarii in munti

1x punct

categorie: Geografie

nota: 9.70

nivel: Facultate

In cazul unei deplasari in munte, harta zonei respective si busola sunt doua articole de neinlocuit. Acestea trebuie folosite cu multa pricepere, iar intrebuintarea lor va fi completata de o serie de cunostinte de geografie generala si topografie insusite anterior. Sunt situatii cand fara observarea si memorarea permanenta a detaliilor de relief si planimetrie sau cunoasterea directiilor in care s[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Particularitatile orientarii in munti

In cazul unei deplasari in munte, harta zonei respective si busola sunt doua articole de neinlocuit. Acestea trebuie folosite cu multa pricepere, iar intrebuintarea lor va fi completata de o serie de cunostinte de geografie generala si topografie insusite anterior. Sunt situatii cand fara observarea si memorarea permanenta a detaliilor de relief si planimetrie sau cunoasterea directiilor in care sunt dispuse crestele ori vaile orientarea numai cu ajutorul hartii si a busolei devine foarte dificila, de exemplu, pe timp de ceata, noaptea -- in special cand cerul este innourat --, sau chiar ziua intr-o padure deasa si cand echipa se afla in afara oricarei poteci.

Orientarea incepe prin stabilirea punctelor cardinale, care -- in afara de busola -- in teren muntos se mai pot determina si prin alte procedee. Un prim procedeu este dupa pozitia astrilor in siuatia cand cerul este senin. Este stiut ca Soarele dimineata indica estul, la prinz sudul, iar seara vestul. Aceasta informatie poate fi completata cu procedeul de determinare a axei nord-sud cu ajutorul ceasului si al Soarelui.

Noaptea, identificarea Stelei Polare ajuta la stabilirea directiei spre nord. In general, cand Luna este in crestere la ora 18.00 arata directia sud, iar la ora 24.00 vestul: Luna plina indica la ora 18.00 estul, la ora 24.00 sudul, iar la 06.00 vestul; Luna in descrestere este la ora 24.00 pe directia sud.

De regula, muschiul de pe coaja copacilor izolati este spre nord. Tot spre nord copacii au coaja mai groasa. In schimb coroana si frunzisul sunt mai dese in partea de suci; inelele de crestere anuale sunt mai apropiate intre ele spre nord; iesirile musuroaielor de cirtita se afla orientate catre nord, iar cele ale furnicilor spre sud; intrarile in cuiburile pasarilor, culcusurilor si vizuinelor animalelor sunt directionate catre sud; furnicile isi fac musuroaiele la sud de diferite obiecte mai inalte iar partea de nord a acestora este intotdeauna mai inclinata.

Pe pantele versantelor sudice cantitatea de zapada, este mai mica decit ale celor nordice. In partea de nord stincile sunt acoperite cu muschi, ca urmare a mentinerii umezeli pe o perioada mai indelungata, iar poienile intilnite in paduri au iarba mai proaspata, mai verde si mai mare in partea de nord.Dupa stabilirea punctelor cardinale se determina cu ajutorul hartii locul in care se gaseste alpinistul sau echipa.

Pentru aceasta se recurge la recunoasterea detaliilor de relief si planimetrie principale ce inconjoara zona respectiva, plecindu-se de la cele indepartate, cu caracteristici mai pronuntate si usor de reperat si terminind cu cele din imediata apropiere. O importanta deosebita o au deprinderile pe care le au alpinistii in citirea hartii, obtinute prin antrenamente repetate in terenuri diferite. Se spune pe drept cuvint ca un alpinist bine antrenat in citirea hartii vede terenul privind harta.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.