Particularitatile nuvelei Moara cu noroc de Ioan Slavici

5x puncte

categorie: Romana

nota: 7.33

nivel: Liceu

Acelasi personaj rosteste si cuvintele de incheiere din finalul nuvelei, o concluzie moralizatoare, ce vine ca o confirmare a temerilor exprimate in incipit: “se vede ca au lasat ferestrele deschise (...) simteam eu ca nu are sa iasa bine; dar asa le-a fost dat”. Nuvela capata astfel o constructie circulara, simetrica, se porneste de la o idee, de la o temere , si in final se revine la[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Particularitatile nuvelei Moara cu noroc de Ioan Slavici

Acelasi personaj rosteste si cuvintele de incheiere din finalul nuvelei, o concluzie moralizatoare, ce vine ca o confirmare a temerilor exprimate in incipit: “se vede ca au lasat ferestrele deschise (...) simteam eu ca nu are sa iasa bine; dar asa le-a fost dat”. Nuvela capata astfel o constructie circulara, simetrica, se porneste de la o idee, de la o temere , si in final se revine la aceasta, dupa ce a fost confirmata.

Personajele ce iau parte la actiune sunt, asemeni oricarei nuvele, nu foarte numeroase, dar bine individualizate. Astfel, accentul nu cade pe actul povestirii, ci pe complexitatea personajelor. Slavici se dovedeste astfel, un bun observator al caracterelor umane si al vietii rurale.

Ghita se impune atat prin complexitate, cat si prin putere de individualizare. El ilustreaza consecintele negative pe care le are asupra omului dorinta de inavutire. Este unul dintre personajele nuvelei care evolueaza odata cu actiunea, el transformandu-se din tipul carciumarului dornic de inavutire, in individul aflat sub determinare psihologica si morala.

Ghita sufera un proces de dezumanizare, ezitarea lui in fata alegerii dintre valorile simbolizate de Ana (familie, iubire, linistea caminului) si cele simbolizate de Lica (bogatie, inavutire, atractia malefica a banilor) si slabiciunea lui in fata tentatiilor il conduc catre un sfarsit tragic.

Lica ramane constant de-a lungul intregii nuvele, sfarsitul sau brutal fiind in concordanta cu temperamentul si comportamentul sau. Ana sufera si ea transformari interioare, datorate in special schimbarii lui Ghita si indepartarii acestuia de ea. Initial, desi Ghita era un simplu cizmar, cei doi aveau un camin linistit si o familie fericita. Dupa luarea “Morii cu noroc” in arenda, odata cu statutul lor social se schimba si atitudinea lui Ghita fata de Ana. Ghita incepe sa se fereasca de sotia sa , devine violent si mohorat, se poarta brutal cu cei mici.

Cei doi se instraineaza intr-atat, incat Ghita ajunge sa o impinga pe Ana in bratele lui Lica, iar aceasta sa i se ofere lui Lica deoarece “acesta e om”, pe cand “Ghita e doar muiere imbracata in haine barbatesti”. Sfarsitul celor doi este unul tragic. Realizand ca a fost inselat, Ghita o ucide pe Ana, iar el, la randul sau, este omorat de Raut, din ordinul lui Lica. Batrana si copiii supravietuiesc incendiului, pentru ca sunt singurele fiinte inocente si morale. Aceste trasaturi reies atat din descrierile pe care naratorul obiectiv le face personajelor prin portrete sugestive (caracterizare directa), cat si din gesturile, limbajul si relatiile pe care acestea le dezvolta intre ele (caracterizare indirecta).

Apar, de asemenea, mijloace de investigatie psihologica, precum scenele de dialog, monologul, monologul interior, notatia gesturilor si a mimicii, care fac din “Moara cu noroc” o nuvela psihologica”. In concluzie, prin conflict, faptele verosimile si personajele prezentate, precum si prin accentuarea complexitatii acestora , cu prezentarea “acelui amestec de bine si rau ce se afla la oamenii adevarati”, “Moara cu noroc” devine o veritabila nuvela realista, una din capodoperele lui Ioan Slavici.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.