Particularitatile managementului american

3x puncte

categorie: Management

nota: 9.90

nivel: Facultate

a)Stilul managerial
Managerii din SUA pretind a practica un management participativ, care insa este greu de explicat in contextul tendintei lor spre operativitatea adoptarii deciziilor. In ciuda eforturilor companiilor americane in vederea adoptarii stilului participativ este necesara o perioada mai lunga de timp pina ce aceste schimbari complexe specifice acestui stil sa poata fi puse in a[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Particularitatile managementului american

a)Stilul managerial
Managerii din SUA pretind a practica un management participativ, care insa este greu de explicat in contextul tendintei lor spre operativitatea adoptarii deciziilor. In ciuda eforturilor companiilor americane in vederea adoptarii stilului participativ este necesara o perioada mai lunga de timp pina ce aceste schimbari complexe specifice acestui stil sa poata fi puse in aplicare. Stilul de management are la baza modelul anglo-saxon al capitalismului bazat pe reusita individului si a profitului pe termen scurt.

Stilul managerial manifesta o tendinta puternic autoritara, determinata de ideologia ca statutul unei persoane este stabilit in exclusivitate de propriile performante in munca.Managerii americani au responsabilitatea deciziilor individuale. Traditional, managerii americani au pus accent pe distinctia dintre activitatile manageriale si cele de executie. Aceasta distinctie a fost intarita de prejudecata ca managerii reprezinta si apara interesele proprietarilor, in timp ce restul salariatilor actioneaza impotriva acestora. Managerii si-au retinut anumite prerogative decizionale, precum dreptul de a aloca resursele si dreptul de a face recrutari si concedieri.

Acest lucru a condus, in general, la reducerea participarii executantilor la procesele decizionale privind organizarea sau strategia firmei. Managerii de varf au responsabilitati in obtinerea rezultatelor la nivel organizational si au si autoritate totala. In acest context rezultatul este ca adoptarea deciziilor se face in exclusivitate de catre manageri, iar natura relatiilor in cadrul organizatiilor americane este de tipul autoritate-responsabilitate.

Nivelul redus de participare a angajatilor la procesul decizional a avut ca si rezultat formarea unui proces decizional centralizat in care predomina deciziile individuale. Ca urmare se poate observa in cadrul intreprinderilor americane o predominanta a structurilor ierarhice inalte cu accentuarea pozitiilor manageriale specializate pe natura obiectivelor urmarite de organizatie. Lantul de omanda este directionat de sus in jos, cu o specializare inalta a departamentului sau grupului de munca si o responsabilitate concentrata la nivelul managerilor pentru toate deciziile ce influenteaza munca si motivarea angajatilor.

Comunicarea interna in organizatiile americane se bazeaza pe schimbul de informatii pe suporti scrisi, tablouri de bord formalizate. Circularele, directivele si sugestiile scrise sunt omniprezente in cadrul firmei. Presiunea din partea actionarilor impune realizarea unor rapoarte regulate si actualizarea permanenta a previziunilor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.