Particularitatile iernii in muntii nostri

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.86

nivel: Liceu

Dupa o vara calduroasa, ploile din primele zile ale toamnei pot aduce zapezi. Este posibil ca aceste prime zapezi sa se fixeze definitiv si sa formeze baza pe care se vor suprapune ninsorile abundente de mai tirziu. De regula insa za pezile cazute in lunile septembrie si octombrie se topesc sub actiunea unor ploi calde sau a unor vinturi din sud sau sudvest. In muntii nostri zapada nu cade nici in[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Particularitatile iernii in muntii nostri

Dupa o vara calduroasa, ploile din primele zile ale toamnei pot aduce zapezi. Este posibil ca aceste prime zapezi sa se fixeze definitiv si sa formeze baza pe care se vor suprapune ninsorile abundente de mai tirziu. De regula insa za pezile cazute in lunile septembrie si octombrie se topesc sub actiunea unor ploi calde sau a unor vinturi din sud sau sudvest. In muntii nostri zapada nu cade nici in functie de anotimp si nici chiar de temperatura: ea poate sa fie precedata de ingheturi mari, de calduri, sa vina brusc sau sa intirzie.

Formarea norilor plumburii deasupra virfurilor inalte prevesteste ninsorile abundente. Vintul aduce din ce in ce mai multi nori, care se ingramadesc, coboara pantele si dau ninsori tot mai jos, spre vai si spre cimpie. Aceasta zapada are toate sansele sa fie definitiva si sa nu se mai topeasca decit primavara.Conditiile in care se produce prima ninsoare au o mare importanta pentru siguranta schiorilor care vor actiona in munti. Cind ninsoarea are loc tirziu, stratul de pamint este adinc inghetat, iar zapada se va lipi mai greu pe sol.

Este important de stiut daca aceasta zapada a cazut pe o temperatura in jurul lui zero grade sau pe un ger mare, daca este adusa de un vint din sud, sud-vest sau unul din nord-vest sau din nord. La temperaturi mici zapada este moale, primii fulgi se topesc usor si formeaza un strat umed, care in contact cu solul ingheata si realizeaza o baza solida pentru straturile de deasupra. Zapada uscata si usoara nu se lipeste de pamint, ceea ce favorizeaza in mare masura formarea avalanselor mai tirziu.

Aceste conditii pot fi recunoscute dupa culoarea roscata a ierbii de sub stratul de zapada.Ninsorile dureaza citeodata pina la sfirsitul lunii decembrie. Cu cit stratul se asaza mai lent, cu atit va fi mai omogen si mai durabil.Primele zapezi nu inseamna numaidecit inceputul sezonului de schi; ele nu fac altceva decit sa pregateasca terenul.
Trebuie sa se lase timp ca zapada sa astupe gropile si sa niveleze terenul cu blocuri de piatra.

Acoperite numai cu un usor strat de zapada, neregularitatile sint cu mult mai primejdioase decit daca ar ramine vizibile; cazaturile in asemenea zone sint mult mai frecvente si extrem de periculoase. In special traversarea unei zone de grohotisuri nu trebuie sa se faca niciodata pe schi decit dupa ce zapada a atins o grosime destul de mare.
Este periculos deci a strabate muntele pe schi inainte ca ninsoarea sa se fi depus suficient de gros.

De altfel, schiorii l mai experimentati cunosc lucrul acesta; incepatorii sint tentati insa sa iasa pe schiuri la prima zapada, care nu acopera nici iarba in intregime.O subunitate care urmeaza sa execute o ascensiune in munti pe timp de iarna trebuie sa faca in prealabil un antrenament in mersul pe schiuri. Pentru acest antrenament se aleg zonele de pasune unde se gaseste suficienta zapada, iar denivelarile sint neinsemnate.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.