Particularitatile diagnosticului in medicina de familie

5x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.98

nivel: Facultate

Clasificarea bolilor. Pentru a se realiza o unitate de vederi, toate bolile au fost clasificate in functie de organul afectat si de manifestarile clinice, intr-o clasificare internationala a bolilor. Iar mf trebuie sa stabileasca cu care dintre tablourile clinice ale diferitelor boli seamana cel mai bine suferintele bolnavului de diagnosticat.Pe langa clasificarea internationala a bolilor utila in[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Particularitatile diagnosticului in medicina de familie

Clasificarea bolilor. Pentru a se realiza o unitate de vederi, toate bolile au fost clasificate in functie de organul afectat si de manifestarile clinice, intr-o clasificare internationala a bolilor. Iar mf trebuie sa stabileasca cu care dintre tablourile clinice ale diferitelor boli seamana cel mai bine suferintele bolnavului de diagnosticat.Pe langa clasificarea internationala a bolilor utila in toate specialitatil;e, s-a elaborat si o clasificare care pe langa cele 17 capitole privind bolile fiecarui aparat si sistem, mai cuprinde si o serie de capitole privind simptomatologia bolnavului, tratamentele recomandate, investigatiile efectuate si trimiterile la specialist sau la spital, si care reflecta mai bine activitatea mf.

Desi diagnosticul ar trebui sa sugereze etiologia, patogenia, simptomatologia, evolutia si tratamentul bolii respective, datorita dificultatilor intampinate in practica medicala, in realitate mf este obligat sa lucreze si cu diagnostice, care nu sugereaza intreaga problematica a bolii. Asa spre exemplu in practica medicala se lucreaza de multe ori cu diagnosticul de sindrom, care nu indica in mod clar etiologia bolii, sau cu diagnosticul radiologic sau citologic, care indica numai o parte din aspectele bolii.

Deoarece pentru stabilirea unor diagnostice asa cum ar fi diagnosticul de laborator sau diagnosticul citologic este necesara o pregatire speciala, iar pentru alte diagnostice, asa cum ar fi diagnosticul etiopatogenic, sau diagnosticul radiologic este necesara o anumita dotare tehnica, nu toti medicii lucreaza cu aceleasi tipuri de diagnostic.

In timp ce medicii din spital, care au posibilitatea de a efectua toate investigatiile paraclinice necesare, lucreaza mai ales cu:
De remarcat faptul ca desi este foarte util, diagnosticul clinic trebuie confirmat. Asa spre exemplu, diagnosticul clinic de angina pectorala trebuie confirmat cu ajutorul ECG, de repaus sau de efort. Iar diagnosticul clinic de ulcer gastric trebuie confirmat cu ajutorul examenului radiologic, al endoscopiei digestive superioare si al testelor pentru Helicobacter pylori.

Importanta ghidurilor si a criteriilor de diagnostic. Pentru a usura procesul de diagnostic s-au elaborat o serie de criterii de diagnostic si de ghiduri de practica medicala care ne indica ce semne si simptome sunt necesare pentru a stabili diagnosticul bolii respective. Asa spre exemplu, pentru a stabili diagnostic de poliartrita reumatoida sunt necesare cel putin 4 din urmatoarele 7 criterii de diagnostic:
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.