Particularitatile aplicarii masurilor preventive in privinta minorilor

3x puncte

categorie: Drept

nota: 8.71

nivel: Facultate

Referat despre Particularitatile aplicarii masurilor preventive in privinta minorilor
Masurile educative sunt sanctiuni de drept penal instituite in mod special pentru minorii infractori si care sunt destinate sa asigure in conditiile unei constrangeri penale reduse si diferentiate educarea si reeducarea acestora prin supraveghere, instruire scolara sau profesi-onala si prin cultivarea in c[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Particularitatile aplicarii masurilor preventive in privinta minorilor

Referat despre Particularitatile aplicarii masurilor preventive in privinta minorilor
Masurile educative sunt sanctiuni de drept penal instituite in mod special pentru minorii infractori si care sunt destinate sa asigure in conditiile unei constrangeri penale reduse si diferentiate educarea si reeducarea acestora prin supraveghere, instruire scolara sau profesi-onala si prin cultivarea in con§tiinta lor a unor valori si comporta¬mente care sa implice respectul fata de ordinea de drept penal.
Spre deosebire de unele legislatii straine (cum este cea franceza), unde masurile educative se pot lua si fara a se stabili raspunderea penala, in sistemul penal moldovenesc ele nu pot fi decat consecinte ale unei raspunderi penale concrete si se pot lua numai fata de minorul care a savarsit o infractiune.

Scopul masurilor educative, subordonat in mod generic scopului general al tuturor sanctiunilor de drept penal, este acela de a educa si reeduca pe minorul delincvent prin intermediul dobandirii unei pregatiri scolare, profesionale si culturale de natura a-i permite o integrare socio-profesionala pozitiva. Spre deosebire de pedepse, unde caracterul coercitiv-aflectiv este predominant, masurile educative sunt practic lipsite de continut si mesaj infamant, caracterul lor fiind predominant proiectiv. Ca urmare a luarii si supunerii minorului unor masuri educative, acesta nu suporta nici un fel de consecinte de ordin penal in viitor, con-damnarile pronuntate impotriva sa pentru faptele savarsite ne-constituindu-se in antecedente penale.

Conform art. 104 CP. R.M., persoanelor liberate de raspunderea penala in conformitate cu art. 54 CP. R.M., instanta de judecata le poate aplica urmatoarele masuri de constrangere cu caracter educativ:
1. Avertismentul.
2. Incredintarea minorului pentru supraveghere parintilor, persoanelor care ii inlocuiesc sau organelor specializate de stat.
3. Obligarea minorului sa repare daunele cauzate. La aplicarea acestei masuri se ia in considerate starea materiala a minorului.
4. Obligarea minorului de a urma un curs de tratament medical de reabilitare psihologica.
5. Internarea minorului intr-o institutie speciala de invatamant si de reeducare sau Intr-o institutie curativa si de reeducare.
Masurile de constrangere cu caracter educativ sunt o forma de individualizare a raspunderii minorilor pentru infractiunea comisa, o forma de liberare de raspunderea sau pedeapsa penala.

Aceste masuri pot fi aplicate asupra minorilor in cazul in care sunt prezente urmatoarele criterii:
1. Comiterea pentru prima data a infractiunii.
2. Savarsirea unei infractiuni usoare sau mai putin grave.
3. Posibilitatea corectarii minorului fara aplicarea raspunderii sau pedepsei penale.

In prezenta acestor criterii, a motivului comiterii infractiunii si a comportamentului minorului dupa savarsirea infractiunii, fata de acesta pot fi aplicate masurile de constrangere cu caracter educativ.
- In codul penal al R.M. nu se explica notiunea de avertisment, de aceea vom apela la definitia data de alti autori. Astfel prin avertisment se inteleg explicatiile date minorului privind prejudiciul cauzat prin fapta sa si consecintele ce vor surveni in cazul comiterii unei noi infractiuni.
- Incredintarea minorului spre supraveghere consta in insarcinarea parintilor, persoanelor care ii inlocuiesc sau organelor spe¬cializate de stat cu anumite obligatiuni, privind educarea minorului si supravegherea comportamentului acestuia. in cazul incredintarii minorului spre supraveghere persoanelor sus-numite instanja de judecata trebuie sa stabileasca ca persoanele respective vor avea o influenta pozitiva asupra minorului.
- Obligarea minorului de a reparap rejudiciul cauzat. La aplicarea acestei masuri se ia in consideratie starea materiala a minorului.
-Internarea minorului intr-o institute speciala de invatamant si de reeducare sau intr-o institute curativa si de reeducare. Aceasta masura este una dintre cele mai severe. Severitatea acestei masuri consta in suportarea anumitor restrictii, de exemplu, res-pectarea cerintelor rcgimului instituit. Aceasta masura poate fi insti-tuita minorilor ce nu pot fi supravegheati de catre parinti, asupra acelor persoane ce necesita a fi izolate din cauza influentei nega¬tive a mediului inconjurator sau asupra persoanelor ce au dereglari psihice si necesita a fi supusi unui tratament special.

Minorului ii pot fi aplicate cateva masuri de constrangere cu caracter educativ. in cazul eschivarii sistematice de la masurile de constrangere cu caracter educativ de catre minor, instanta de judecata, la propunerea organelor de stat specializate, anuleaza masurile aplicate si decide trimiterea cauzei penale procurorului sau stabileste pedeapsa conform legii in baza careia persoana data a fost condamnata, dupa caz (art. 104 alin. 4 CP. R.M.). In noul Cod de procedura penala al Republicii Moldova a aparut o noua masura preventiva, care este arestarea la domiciliu (art. 188). In cadrul legii precizam ca aceasta forma de arest consta in izolarea minorului invinuit in locuinta legala fata cu anumite restrictii.

Masura urmeaza sa se aplice in conditiile care permit arestul, dar izolarea totala a minorului nu e rationala in legatura cu varsta, starea sanatatii, starea familiara. Orice arestare la domiciliu va fi insojita de una sau mai multe restrictii: minorului i se interzice a iesi din locuinta, a avea convorbiri telefonice. I se va interzice, de asemenea, receptionarea si expedierea corespondentei, comunicarea cu anumite persoane sau primirea cuiva in locuinta sa. Minorul arestat la domi¬ciliu va avea mai multe obligatii: a mentine in stare de lucru mijloacele electronice de control si de a le purta permanent; a raspunde la semnalele de control; a emite semnale telefonice de control; a se prezenta la organele respective in timpul fixat si termenul, si ordinea de aplicare, si prelungirea duratei de arest sunt similare celora aplicate la arestul preventiv.Daca se vor incalca restrictiile si obligate enumerate, atunci se va dispune ca arestul la domiciliu sa fie inlocuit cu arestarea preventiva.

In baza rolului activ, organele de drept tin cont, in definitiv, si de schimbarea sau revocarea masurii preventive (art. 195 C.P.P. al R. Moldova). Aceasta se face in scopul desfasurarii normale a procesului penal, pentru ca orice masura anterior aplicata minorului poate fi schimbata pe una mai aspra sau mai usoara sau anulata in conformitate cu probele noi si cu comportamentul pe care-1 are minorul.
Aciunea masurii preventive inceteaza odata cu schimbarea sau revocarea acesteia, odata cu incetarea sau clasarea urmaririi penale, odata cu punerea in executare a pedepsei sau a masurii de constrangere cu caracter medical sau educativ.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.