Particularitati epidemiologice si clinice ale hepatitei acute virale

7x puncte

categorie: Medicina

nota: 10.00

nivel: Facultate

Hepatitele acute virale (HAV) sunt boli infectioase foarte contagioase, produse de virusurile hepatitice, care afecteaza in principal ficatul, in contextul unei imbolnaviri generale a organismului.
Manifestarile clinice variaza de la infectii asimptomatice si inaparente pana la infectii acute fulminante si fatale, comune tuturor tipurilor de HAV, pe de o parte, si de la infectii subclinic[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Particularitati epidemiologice si clinice ale hepatitei acute virale

Hepatitele acute virale (HAV) sunt boli infectioase foarte contagioase, produse de virusurile hepatitice, care afecteaza in principal ficatul, in contextul unei imbolnaviri generale a organismului.
Manifestarile clinice variaza de la infectii asimptomatice si inaparente pana la infectii acute fulminante si fatale, comune tuturor tipurilor de HAV, pe de o parte, si de la infectii subclinice persistente pana la boli hepatice progresive cronice, cu ciroza si chiar carcinom hepatocelular, omune tipurilor de HAV transmise prin sange (exemplu: HBV).

Hepatita virala B a fost denumita initial hepatita serica prin ser omolog, primele cazuri ale unor epidemii de "icter prin inoculare" fiind semnalate in 1885 la Bremen (Germania), ca urmare a unei vaccinari antivariolice cu limfa vaccinala umana.
Prima descriere a unui icter a fost facuta insa in anul 751 de catre arhiepiscopul de Meinz. Au mai fost mentionate epidemiile de icter in secolul al XVIII-lea si inceputul secolului al XIX-lea.
La inceputul si mijlocul secolului XX hepatita serica a fost regasita din nou, favorizata de folosirea acelor si seringilor infectate (de exemplu: in clinicile diabetice si de boli sexuale).

Hepatita serica nu a fost bine diferentiata de hepatita infectioasa ("epidemica") (hepatita A) pana in anii 1940-1950, cand, prin experimente efectuate pe voluntary, s-au demonstrate diferentierile, mai ales antigenice, care exista intre cele 2 tipuri.
Identificarea stiintifica exacta a hepatitei B s-a facut in 1943, ca urmare a unei mari epidemii de icter aparuta in armata engleza si americana din Africa si ulterior Coreea (1941-1943), cu ocazia vaccinarii antiamarilice - care avea ca excipient ser uman, recoltat de la persoane aparent sanatoase (purtatoare asimptomatice de virus). Ca urmare, hepatita aparuta a fost denumita "hepatita serica" sau "de seringa".

Mac Callum a propus in 1947 denumirile de virus A pentru agentul hepatitei epidemice si virus B pentru agentul hepatitei serice - denumiri acceptate pe plan mondial. Cea mai importanta experienta prin care s-a inteles mai bine etiologia hepatitei serice si epidemiologia ei, a fost facuta in 1965 de catre Blumberg si colaboratorii sai, care intamplator au descoperit un antigen in serul omenesc, in timp ce studiau polimorfismul proteic al serului. Prima data antigenul a fost descoperit la un laborator aborigen australian si de aceea l-au denumit antigenul "Australia".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.