Particularitati de realizare a unui personaj dintr-o nuvela istorica

5x puncte

categorie: Romana

nota: 9.91

nivel: Liceu

Personajele sunt caractere deja formate si se contureaza, in general, din starile conflictuale. Alexandru Lapusneanul este personajul principal, toti ceilalti gravitand in jurul personalitatii sale. Statutul sau social trebuie pus in relatie cu tema operei, Lapusneanul avand o existenta istorica determinata, despre care autorul afla, asa cum el insusi declara, din cronicile lui Grigore Ureche si [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Particularitati de realizare a unui personaj dintr-o nuvela istorica

Personajele sunt caractere deja formate si se contureaza, in general, din starile conflictuale. Alexandru Lapusneanul este personajul principal, toti ceilalti gravitand in jurul personalitatii sale. Statutul sau social trebuie pus in relatie cu tema operei, Lapusneanul avand o existenta istorica determinata, despre care autorul afla, asa cum el insusi declara, din cronicile lui Grigore Ureche si Miron Costin. Conform principiilor esteticii romantice, Negruzzi este primul scriitor care valorifica intr-o creatie literara cronicile moldovenesti.

In mod surprinzator, scriitorul declara ca izvor de inspiratie a nuvelei "Letopisetul Tarii Moldovei" de Miron Costin, dar, de fapt, imaginea personalitatii lui Alexandru Lapusneanul este conturata in alta cronica, cea a lui Grigore Ureche. De aici, Negruzzi preia scene, fapte (sosirea lui Lapusneanul in Moldova pentru a domni a doua oara, intampinarea lui de catre boieri, uciderea celor 47 de boieri, boala si omorarea prin otravire a domnitorului) si chiar replici (de pilda, moto-ul primului si al ultimului capitol al nuvelei). Totusi, scriitorul se distanteaza de realitatea istorica, prin apelul la fictiune si prin viziunea romantica asupra istoriei.

Conceptia sa nu este identica cu cea a cronicarilor, el incercand chiar sa motiveze comportamentul domnitorului, spre deosebire de cronicari, care il blamau. Astfel, este accentuata latura pur umana a personajului, care in tendinta sa de a-si depasi conditia, de a intra cu orice pret in istorie, incearca sa-si mentina puterea prin orice mijloace, chiar daca unele sunt de o cruzime iesita din comun. Negruzzi transfigureaza artistic faptele narate prin gradarea tensiunii narative si prin reliefarea caracterului personajelor.

In ceea ce priveste statutul psihologic al personajului, acesta este evidentiat atat prin caracterizarea directa, cat si prin cea indirecta. Portetul fizic este schitat, accentuandu-se acele trasaturi care pun in evidenta caracterul crud, dur si firea imprevizibila a acestuia: "ochii scanteira ca un fulger", "muschii i se suceau in rasul acesta si ochii lui hojma clipeau". De asemenea, in spiritul esteticii romantice, este detaliata vestimantatia personajului, nu neaparat din ratiuni estetice, cat mai ales din necesitatea de a evidentia culoarea locala: "Purta coroana Paleologilor si peste dulama poloneza de catifea stacosie, avea cabanita tuceasca."
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.