Particularitati anatomo-fiziologice ale analizatorului vizual

7x puncte

categorie: Medicina

nota: 10.00

nivel: Facultate

Irisul: Irisul, prima parte a uveei, este o membrana situata in plan frontal, in forma de disc perforat ce prezinta in centru un orificiu circular, pupila. Rolul fundamental al irisului este optic, realizand un diafragm cu deschidere variabila, controland intensitatea luminii ce patrunde in interiorul ochiului; Irisul impiedica lumina sa treaca prin periferia cristalinului, reducand astfel aberati[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Particularitati anatomo-fiziologice ale analizatorului vizual

Irisul: Irisul, prima parte a uveei, este o membrana situata in plan frontal, in forma de disc perforat ce prezinta in centru un orificiu circular, pupila. Rolul fundamental al irisului este optic, realizand un diafragm cu deschidere variabila, controland intensitatea luminii ce patrunde in interiorul ochiului; Irisul impiedica lumina sa treaca prin periferia cristalinului, reducand astfel aberatia sferica si cromatica, iar prin contractia pupilei adanceste focarul ocular cu reducerea cercurilor de difuziune de la nivelul retinei.

Corpul ciliar: Corpul ciliar este segmentul intermediar al uveei constituit din procesele ciliare cu rol in secretia umorii apoase si muschiul ciliar cu rol in acomodatia cristalinului. Boga vascularizat, corpul ciliar asigura troficitatea segmentului anterior.
Cornea: Transparenta corneei, indispensabila patrunderii razelor luminoase, este asigurata prin mediul intern care o hraneste. Corneea este protejata impotriva agresiunilor externe prin motilitatea pleoapelor care lasa intre ele o fanta palpebrala a carei deschidere si inchidere este instantanee.

Corneea este protejata si prin sensibilitatea sa proprie fiind umectata in mod constant de filmul lacrimal ce contine un strat profund mucos, intim legat de microvilozitatile hidrofobe ale epiteliului cornean, un strat intermediar apos si un strat superficial lipidic format din esteri de colesterol, lecitina, acizi grasi, fosfolipide.
Umoarea apoasa: Este un lichid incolor, limpede si ocupa spatiul dintre cornee si cristalin.

Este produsa de catre procesele ciliare in camera posterioara si ajunge in camera anterioara prin pupila ; paraseste globul ocular prin filtrul trabecular, respectiv canalul Schlemm. Indicele de refractie este 1,336, contribuind la valoarea totala a dioptrului ocular.
Ca orice lichid interstitial ,umoarea apoasa este compusa din 98,75 % apa si numeroase substante : proteine, substante cu rol imunologic, enzime, acid hialuronic, substante lipidice, glucoza, uree, acizi aminati, electroliti ( Na, K, Ca, Mg, Cloruri, acid ascorbic), gaze ( bioxid de carbon, oxigen).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.