Particularitati ale prozei fantastice in opera lui Mircea Eliade

7x puncte

categorie: Romana

nota: 10.00

nivel: Liceu

Referat despre Particularitati ale prozei fantastice in opera lui Mircea Eliade
Operele lui Eliade care vor urma pana la sfarsitul perioadei interbelice si dupa razboi, deschid o noua etapa a creatiei sale , continuatoare a unei anumite directii a prozei romanesti , inaugurata de Mihai Eminescu cu ,,Sarmanul Dionis,,. Miturile arhaice ale cosmogoniei si creatiei , visul magic, iesiri fabulo[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Particularitati ale prozei fantastice in opera lui Mircea Eliade

Referat despre Particularitati ale prozei fantastice in opera lui Mircea Eliade
Operele lui Eliade care vor urma pana la sfarsitul perioadei interbelice si dupa razboi, deschid o noua etapa a creatiei sale , continuatoare a unei anumite directii a prozei romanesti , inaugurata de Mihai Eminescu cu ,,Sarmanul Dionis,,. Miturile arhaice ale cosmogoniei si creatiei , visul magic, iesiri fabuloase din timp sunt dezvoltate intr-o trasatura narativa abil construita , in care intimplari obisnuite se amesteca firesc cu situatii fantastice.

De o factura aparte aparte in ciclul indian este ,,Secretul doctorului Honingberg,, ,ce poate fi considerat o incercare temerara de a aseza niste date de erudutie.Naratorul este , eroul, un tanar care traise cativa ani in Orient si care primeste o scrisoare de la doamna Zerlendi , prin care este rugat sa cerceteze niste colectii ramase de la sotul ei. Tanarul lucreaza, saptamanal , cateva dupa-amiezi in biblioteca, intre aproximativ treizeci de mii de volume, pe care doctorul Zerlendi le obtinuse , vanzand in acest scop , si cateva mosii.

In biblioteca , tanarul este vizitat de fiica doamnei Zerlendi, care-i aduce la cunostiinta , ca biblioteca a mai fost cercetata de cativa temerari, dar ca de la un punct incolo nu mersese nimeni, misterul ramanand neatins. Aceasta ii marturiseste , ca nu se stie sigur , daca tatal ei a murit , putand fi vorba de o disparitie. Doamna Zerlendi sustine ca fiica ei ,,e o fire fantastica,, si ca ,,teoria,, pe care o sustine nu trebuie crezuta. O ultima vizita a tanarului orientalist la casa cu pricina sporeste secretul: biblioteca nu mai exista , doamna Zerlendi nu-l mai cunoaste , casele din zona sunt demolate , prin acestea fiind sugerata modificarea dimensiunii temporale.

Cuvintele de ordine ale acestui roman , sunt, prin urmare: mister, surpriza , taina , intamplari obscure , fascinatie , teama.Intr-un desen epic sumar , trasat cu multa subtilitate , sunt plasate date culturale interesante chiar si prin ele insele , iar faptul ca sunt prinse intr-o plasa narativa cu suspense , le adauga un spor de interes.

Zerlendi facuse experiente de salvare din nimicnicie , din igoranta si din durere , cunostea literatura yogica , tratatul lui Pantajali , obtinuse ,,trecuse de la constiinta starii de veghe la constiinta starii de somn,, si, prin catalepsie , reusise sa patrunda in gandurile oamenilor asupra carora se concentra. Eruditia romanului e continuta , in mare parte, de jurnalul doctorului Zerlendi , pe care tanarul il citeste cu sufletul la gura.

,,Secretul doctorului Honinberg,, nu creeaza oameni sau ceea ce se numeste actiune; este un roman ,,indirect,, , inflacarat de eruditie , cu o neascunsa ambitie de a demonstra lucruri mai putin familiare spatiului nostru spiritual. Cu mijloace relativ crispate, Mircea Eliade a scris o povestire pasionanta , antrenanta , aflata sub semnul fantasticului , la baza caruia au existat experientele yoga , levitatia si invizibilitatea .

Formand un volum cu ,,Secretul doctorului Honinberg,, , proza ,,Nopti la Serampore,, apartine mai mult reportajului si eseului decat literaturii de fictiune. Fantasticul de aici este expozitiv si nu emana din structura naratiunii un fapt artistic constituit. Reporterul este desigur Mircea Eliade , iar interesul prozei sta in evocarea unor nopti feerice si unor intamplari senzationale petrecute in imprejurimile marelui Calcutta. Prietenii personajului sunt doi profesori de persana , si Van Manen , un olandez , bibliotecar din Senegal. Nedespartiti in plimbarile nocturne prin Serampore si Titagarh , cei trei studiau la biblioteca Societatii asiatice.

Doza de mister creste cand sunt evocate doua personaje stranii , Budge , proprietarul unui bungalow , celibatar bogat si vanator nenorocos, si Suren Bose , distins profesor universitar la Calcutta , cunoscator al practicilor tantrice. Prin Budge , e intretinut pericolul trezirii ,,Marelui ?arpe,, , iar, in ceea ce il priveste pe Suren Bose , acesta era initiat in Tantra , fracventa locurile unde se ard mortii , cimitirile, pentru a putea medita profund. Elogiul noptilor de la Serampore insumeaza pagini de vibratie autentica ; vazduhul lunar are un farmec indescriptibil , tacerea e infioratoare.

In ,,Nopti la Serampore,, sunt dezvoltate mituri autohtone , indice , iar scriitorul este preocupat de realizarea unei atmosfere incarcate de mister pe fondul careia au loc intamplari obscure , in care teama se amesteca cu fascinatia. In cadrul prozei fantastice a lui Mircea Eliade , o situatie speciala are povestirea ,,Domnisoara Cristina,, , o naratiune cu strigoi, ce poate fi incadrata in intr-o clasa anume a literaturii fantastice. Micul roman al lui Eliade este ,,un joc cu frica,, , un studiu minutios al spaimei , al resorturilor si al amplificarii ei , al cotelor de intensitate a groazei.

Povestirea incepe relativ lent , caci autorul pare interesat de atmosfera. Primele secvente sunt realiste , intamplarile au firescul lor , eroii se comporta normal. Astfel , la conacul doamnei Moscu se afla Edgar Paschievici , pictor , ,,roman pe de-a-ntregul,, , si Nazarie ,profesor universitar ,,o glorie a stiintei romanesti,, . Cei doi sunt cazati in camere situate la extremitatile coridorului ; distanta li se pare mare , motiv pentru care se intreaba daca incaperile ce ii despart sunt goale ori nu. Linistea e apasatoare , dar uneori parca se aud trosnituri , urme de pasi pe coridor.

Doamna Moscu are doua fete , Sanda si Simina , de vreo noua ani , aceasta , din urma ,purtand , de fapt , de-a lungul naratiunii , mare parte din mesajul groazei , si care face introducerea personajului titular :,,Am visat azi-noapte pe tanti Cristina,, . Cristina Era sora doamnei Moscu , moarta de peste douazeci de ani , un fel de mosiereasa tanara care il pe vechilul sau sa ii bata pe tarani pana la sange si sa suceasca gatul puilor de gaina. In camera in care se afla portretul Cristinei miroase straniu , un miros de tinerete oprita in loc.

Cristina vine in vise si ii viziteaza pe cei vii , intretinand la conac o ambianta apasatoare.Demn de remarcat este faptul ca , in vreme ce barbatii, care sunt intr-un fel sau altul pasageri , traiesc spaima cu intensitate , femeile , care sunt de-ale casei , resimt groaza mult mai putin sau deloc.Explicatia sta in aceea ca strigoiul este o femeie si ca neamurile disparutei comunica in alt cod cu strigoiul, in raport cu strainii. Doamna Moscu , Simina si, intr-o masura mai mica , Sanda , care este un fel de victima a geloziei matusii sale , suporta bine climatul de la conac.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.