Particularitati ale organismului vegetal

7x puncte

categorie: Biologie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Principalele consecinte care rezulta pentru viata celulei si a plantei in legatura cu vacuomul celular sunt: mentinerea homeostaziei, actiune asupra cresterii si morfogenezei, rol digestiv si de depozitare, sistem de detoxifiere si de aparare.Asadar, vacuola nu este doar o simpla enclava acvifera, care ar reactiona mai mult sau mai putin pasiv prin legile fizice ale osmozei; ea este un regulator e[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Particularitati ale organismului vegetal

Principalele consecinte care rezulta pentru viata celulei si a plantei in legatura cu vacuomul celular sunt: mentinerea homeostaziei, actiune asupra cresterii si morfogenezei, rol digestiv si de depozitare, sistem de detoxifiere si de aparare.Asadar, vacuola nu este doar o simpla enclava acvifera, care ar reactiona mai mult sau mai putin pasiv prin legile fizice ale osmozei; ea este un regulator esential, care mentine citoplasma in stare stabila.

Intrarile si iesirile vacuolare asigura constanta parametrilor fiziologici ai citoplasmei. Aceasta functie de mentinere a unui echilibru (hidric) dinamic este in atentia cercetarilor actuale de ordin citologic. In acest context se insista asupra:evacuarii produsilor susceptibili de a provoca o retroinhibare asupra sintezei lor;mentinerii continutului de glucide si a concentratiei citoplasmei in ioni anorganici.

In fiecare din aceste cazuri vacuola functioneaza ca un "homeostat", reglandu-si propria functionare (sintezele transtonoplastice) dupa o stare de stabilitate optima, manifestata la nivel citoplasmatic, prin: reglarea pH-ului, echilibrul hidric, echilibrul hormonal.
Peretele celular asigura sustinerea si permite dezvoltarea de organisme aeriene erecte de talie mare, acumuland polimeri. Acestia constituie mai mult de jumatate sau, uneori, pana la doua treimi din biomasa elaborata in fiecare an pe suprafata globului. Costul energetic pentru un astfel de comportament celular este considerabil, asa incat nu este de loc exagerat daca se afirma ca celula vegetala este traversata de un flux de metaboliti carbonatati, a caror origine este in plastida si rezultatul in perete; tocmai in proprietatile si cooperarea acestui complex ternar plastida-perete-vacuola rezida originalitatea vegetala.
Daca acceptam faptul ca lumea vie se imparte astazi in 5 regnuri: Monera (Bacteria), Protoctista, Animalia, Fungi si Plantae, putem observa urmatoarele:
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.