Particularitati ale managementului public

3x puncte

categorie: Management

nota: 9.95

nivel: Facultate

Functiile managementului public: functia de previziune, functia de organizarecoordonare, functia de motivare, functia de administrare, functia de control-evaluare. Caracteristici ale domeniului managementului public: interesul public, puterea publica, autoritatea publica, serviciul public.

Cunoasterea si exercitarea de catre functionarii publici a functiilor managementului public c[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Particularitati ale managementului public

Functiile managementului public: functia de previziune, functia de organizarecoordonare, functia de motivare, functia de administrare, functia de control-evaluare. Caracteristici ale domeniului managementului public: interesul public, puterea publica, autoritatea publica, serviciul public.

Cunoasterea si exercitarea de catre functionarii publici a functiilor managementului public constituie un element esential pentru eficienta institutiilor administrative. Eficacitatea managerilor publici este conditionata de abilitatile lor mangeriale manifestate in procesele de management cu ocazia exercitarii acestor functii.In cercetarea managementului public nu se poate face o separare intre aspectele juridice si cele manageriale, intrucat acestea nu pot fi tratate separat.

Structura managementului public devine una politizata de diferite grupuri care cauta permanent reprezentare. Se intampla frecvent ca unele organizatii sa creasca in timp, in principal ca un raspuns la cererea politica de a satisface interesele de reprezentare, aceste dispute vor continua intrucat organizatiile administrative sunt frecvent abordate ca fiind dominate de probleme politice, accentuand astfel rolul valorilor politice in domeniul managementului public.

Organizarea in managementul public reprezinta un ansamblu de procese prin care potrivit cadrului legislativ se delimiteaza elementele componente ale sistemului administrativ in ansamblu si ale fiecarei institutii publice in parte, se precizeaza atributiile, sarcinile si competentele care revin componentelor acestuia, precum si relatiile care se stabilesc intre ele in cadrul si in afara sistemului in vederea satisfacerii eficiente a interesului public.

Abordari fundamentale ale gandirii formaliste cu privire la organizarea institutiilor publice din administratie.Exista trei abordari:
1)Abordarea lui Max Weber - Weber considera ca, procesele administrative evolueaza in progresie geometrica spre rationalismul tehnologic; ceea ce inseamna ca pe masura evolutiei, ideile castiga in coerenta si devin sistematice; sustine ca birocratia este un element major in aceasta evolutie complexa.

2)Abordarea lui Frederich Taylor - Taylor si-a derulat cercetarile intr-o perioada in care ineficienta, imoralitatea politica si exploatarea resurselor naturale ale Americii descriau o faza premergatoare problemei mai largi a eficientei nationale.
3)Abordarea lui Henry Fayol - Aplicabilitatea ideilor lui Fayol in managementul public se bazeaza pe 5 elemente: planificare-previziune, organizare, comunicare, coordonare si control.

Structura administratiei publice - reprezinta configuratia interna si relatiile care se stabilesc intre componentele sistemului in procesul de realizare a obiectivelor sistemului administrativ. Poate fi abordata sub doua forme: functional si teritorial. Un sistem administrativ se poate organiza sub forma urmatoarelor tipuri de structuri: structura ierarhic-functionala, structura teritoriala, structura de tip mixt. Alte componente ale structurii organizatorice a sistemului administrativ: nivelul ierarhic, ponderea ierarhica, compartimentul, postul, functia publica.

Decizia administrativa este un proces complex de alegere a unei variante decizionale din mai multe posibile, in vederea unui obiectiv al administratiei publice si care influenteaza activitatea a cel putin unei alte persoane din sistem, a sistemului administrativ in ansamblul lui sau a societatii, in general.

Particularitatea deciziei administrative este rezultatul colaborarii intre diferite persoane din compartimentele structurii administrative ce presupune derularea unui proces in mai multe etape si este rezultatul activitatii mai multor persoane. Ulterior este avizata de una sau mai multe persone si implica un volum mare de munca .
Decizia administrativa trebuie : sa fie fundamentata stiintific, sa aiba caracter realist, sa intervina in timp util, sa fie integrata in ansamblul deciziilor administrative, sa fie oportuna.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.