Particularitati ale inflamatiei la nivelul pulpei dentare

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.87

nivel: Facultate

Camera pulpara comunica cu organismul prin foramenul apical care este un inel rigid format din dentina si cement. Prin el trec vasele sanguine, limfaticele si fibrele nervoase. Cu varsta orificiul apical scade prin depunere de dentina secundara si cement, ceea ce contribuie la scaderea troficitatii strucurii pulpare.Dimensiunile mici ale foramenului apical fac ca in procesele inflamatorii dilatare[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Particularitati ale inflamatiei la nivelul pulpei dentare

Camera pulpara comunica cu organismul prin foramenul apical care este un inel rigid format din dentina si cement. Prin el trec vasele sanguine, limfaticele si fibrele nervoase. Cu varsta orificiul apical scade prin depunere de dentina secundara si cement, ceea ce contribuie la scaderea troficitatii strucurii pulpare.Dimensiunile mici ale foramenului apical fac ca in procesele inflamatorii dilatarea arteriolei sa comprime venulele, producand staza si hipoxie in camera pulpara.

Sistemul circulator pulpar Irigatia arteriala este de tip terminal. Venulele pulpare nu au perete muscular, astfel ca pot fi usor comprimate prin edemul interstitial.Capilarele au peretii formati dintr-un strat de celule endoteliale si o adventice din mucopolizaharide. In inflamatii stratul mucopolizaharidic se depolimerizeaza, creste permeabilitatea peretelui capilar si se produc plasmexodia si diapedeza leucocitelor.
Inervatia pulpei dentare

Inervatia senzitiva este bogata si este asigurata de ramurile maxilara si mandibulara ale trigemenului. Fibrele nervoase mielinizate patrund prin orificiile apicale, se ramifica si in periferia pulpei formeaza un plex nervos. De aici unele fibre pierd teaca de mielina si ajung prin canaliculele dentinare pina la limita dintre dentina si smalt.
Fibrele vegetative au rol vasomotor. Cele simpatice provin din plexul carotidian, iar cele parasimpatice provin din ganglionii otic si sfenopalatin.

In procesele inflamatorii pulpare fibrele senzitive sunt intens stimulate, mai ales sub actiunea acidozei si bradikininei. Alterarile severe de metabolism local si acidoza duc la leziuni ale tecii de mielina, fragmentari transversale ale fibrelor si distrugerea lor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.