Particularitati ale etiologiei tulburarilor psihice la copil si adolescent

5x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.91

nivel: Facultate

La copil si adolescent factorii patogeni interactioneaza cu un organism aflat in proces de crestere si dezvoltare. Procesele patogene si formele de manifestare clinica a tulburarilor determinate de aceeasi cauza care a actionat in etape diferite ale dezvoltarii copilului sa difere, sa evolueze si sa se modifice semnificativ in functie de varsta. Spre exemplu, in timp, aspectul clinic al intarzi[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Particularitati ale etiologiei tulburarilor psihice la copil si adolescent

La copil si adolescent factorii patogeni interactioneaza cu un organism aflat in proces de crestere si dezvoltare. Procesele patogene si formele de manifestare clinica a tulburarilor determinate de aceeasi cauza care a actionat in etape diferite ale dezvoltarii copilului sa difere, sa evolueze si sa se modifice semnificativ in functie de varsta. Spre exemplu, in timp, aspectul clinic al intarzierii mintale, al autismului infantil sau al tulburarilor de dezvoltare se modifica foarte mult.

Cu varsta, copilul cu intarziere mintala nu ramane acelasi. El acumuleaza necontenit cunostinte care-1 fac sa se comporte foarte diferit de cel de dinainte desi in fapt, nivelul deficientei, raportat la varsta, ramane aproximativ acelasi, iar decalajul fata de copilul normal, creste deoarece ritmul evolutiei este, comparativ, mai lent. In procesul terapeutic sa ne putem baza pe importanti factori proiectivi reprezentati de procesul activ al dezvoltarii si de importante resurse reparatorii si recuperatorii oferite de acesta.

Dificil de anticipat si evaluat, factorii protectivi fac adesea prognosticul mai bun decat cel presupus la un moment dat. Cresc in mod semnificativ efectele negative legate de amanarea interventiei terapeutice. Psihologia si psihopatologia developmentala atesta ca afectarea procesului dezvoltarii psihice, fie si numai prin lipsa de stimulare sau menajare excesiva, nu duce doar la incetinirea sau oprirea sa temporara cu amanarea momentului aparitiei sau a maturizarii diferitelor functii.

Ea are consecinte mult mai profunde, angajand un fenomen de deteriorare morfologica prin limitarea cresterii numarului prelungirilor dendritice, a legaturilor sinaptice si a conexiunilor. In acest fel, consecintele unor leziuni limitate devin la copilul si adolescentul netratat precoce mai complexe si mai grave. Fenomenul este valabil chiar si in cazul deficientelor, senzoriale (auz, vaz) sau motorii, care blocheaza contactul copilului cu realitatea.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.