Particularitati ale bamului Povestea lui Harap Alb

1x punct

categorie: Romana

nota: 9.35

nivel: Liceu

În procesul său de formare se disting trei etape: etapa inițială, de pregătire pentru drum; apoi parcurgerea drumului inițiatic și răsplata. Acesta este presărat cu diferite spații cu valoare simbolică: podul (simbolizează trecerea la altă etapă a vieții, atâț atunci când are loc confruntarea cu tatăl deghizat în urs, cât și la întâlnirea cu furnicile), fântâna (spațiu al renașterii și al regeneră[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Particularitati ale bamului Povestea lui Harap Alb

În procesul său de formare se disting trei etape: etapa inițială, de pregătire pentru drum; apoi parcurgerea drumului inițiatic și răsplata. Acesta este presărat cu diferite spații cu valoare simbolică: podul (simbolizează trecerea la altă etapă a vieții, atâț atunci când are loc confruntarea cu tatăl deghizat în urs, cât și la întâlnirea cu furnicile), fântâna (spațiu al renașterii și al regenerării; scena în care are loc schimbarea numelui, a identității și reprezintă începutul inițierii spirituale, unde va fi condus de Spân), pădurea (loc al morții și al regenerării).

Dacă eroul basmului popular era supus în general la trei probe, Harap-Alb trece prin mai multe încercări: aducerea salăților din grădina Ursului și a pielii Cerbului, noaptea petrecută în casa de aramă, separarea macului de nisip, păzirea fetei Împăratului Roș, găsirea și identificarea acesteia. După ce își dovedește bunătatea ajutând albinele să-și facă stup și ocolind nunta furnicilor, trecând pe un pod, Harap-Alb întâlnește cele cinci personaje himerice întruchipând focul, apa, pământul și aerul: Gerilă, Flămânzilă, Setilă, Ochilă și Păsări-Lăți-Lungilă.

Ultimile trei probe sunt legate de cucerirea fetei împăratului. Decapitarea eroului este ultima treaptă și finalul inițierii. Nunta și schimbarea statutului social (devine împărat) confirmă maturizarea eroului.

Spânul nu este doar o întruchipare a răului, ci el ajută involuntar la inițierea eroului, de aceea calul năzdrăvan nu-l ucide înainte ca inițierea feciorului de împărat să se fi încheiat.

Eroul este sprijinit de ajutoare și donatori: ființe cu însușiri supranaturale (Sfânta Duminică), animale fabuloase (calul năzdrăvan, craiasa furnicilor și cea a albinelor), făpturi himerice (cei cinci tovarăși) sau obiecte miraculoase (aripile crăieselor, smicelele de măr, apa vie, apa moartă). Personajul căutat este fata de împărat.
Specific basmului cult este modul în care se individualizează personajele.

Prin portretele fizice ale celor cinci tovarăși ai eroului se ironizează defecte umane, dar aspectul lor ascunde și calități sufletești precum bunătatea și prietenia. Împăratul Roș și Spânul sunt răi și vicleni. Sfânta Duminică este înțeleaptă.
Registrele stilistice popular, oral, reginional conferă originalitate stilului. Limbajul cuprinde termeni și expresii populare, regionalisme fonetice sau lexicale, frecvența proverbelor, a zicătorilor introduse în text prin expresia „vorba aceea”.

Umorul este realizat cu ajutorul exprimării muscalte („să traiască trei zile ca cea de-alalteieri”), ironiei, poreclelor (Păsărilă, Buzilă), diminutivelor cu valoare augmentativă („buzișoare”, „băuturică”, ect.), caracterizărilor pitorești (portretul lui Gerilă, Ochilă, etc.), expresii populare („Da-i cu cinstea, să peară rușinea”).

Oralitatea stilului (impresia de zicere a textului scris) se realizează prin expresii narative tipice („și atunci”, „și apoi”, „în sfârșit”), „și” narativ; implicarea subiectivă a naratorului („Ce alta, pot să zic?”), dativul epic („Și odată mi ți-l înșfacă cu dinții de cap”) și versuri populare („De-ar ști omul ce-ar păți, /Dinainte s-ar păzi!”).

„Poveste lui Harap-Alb” este un basm cult ce are ca sursă de inspirație basmul popular, de la care autorul păstrează motivele (căsătoria, încercarea puterii, pețitul, probele), personaje fabuloase, ajutoarele venite în sprijinul binelui, formule tipice și inovează pentru basmul cult umanizarea fantasticului prin comportamentul, gestica, psihologia și limbajul personajelor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.