Participatia penala

3x puncte

categorie: Drept

nota: 8.61

nivel: Facultate

– Sub raportul laturii subiective, autoratul, datorita specificului sau de contributie esentiala, constānd din īnsasi savārsirea faptei incriminate, poate fi realizat cu orice forma de vinovatie. Īn cazul participatiei complexe (eterogene), daca autorul a actionat cu intentie exista participatie propriu-zisa sau perfecta, iar daca el a savārsit fapta din culpa sau fara vinovatie, fiind īnsa [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Participatia penala

– Sub raportul laturii subiective, autoratul, datorita specificului sau de contributie esentiala, constānd din īnsasi savārsirea faptei incriminate, poate fi realizat cu orice forma de vinovatie. Īn cazul participatiei complexe (eterogene), daca autorul a actionat cu intentie exista participatie propriu-zisa sau perfecta, iar daca el a savārsit fapta din culpa sau fara vinovatie, fiind īnsa determinat de un instigator sau sprijinit de un complice, care actioneaza cu intentie, vom avea o participatie improprie sau imperfecta.

b) Coautoratul. Este situatia īn care o fapta prevazuta de legea penala a fost savārsita īn mod nemijlocit prin eforturile conjugate a doua sau mai multor persoane care au calitate de autori. Aceasta activitate conjugata, de cooperare a acestor persoane, la realizarea nemijlocita a laturii obiective a infractiunii, poarta denumirea de coautorat, iar persoanele care realizeaza, prin contributiile lor, fapta prevazuta de legea penala se numesc coautori.

Coautoratul poate exista atāt īn cadrul unei participatii complexe (eterogene), la care doi sau mai multi participanti au calitatea de autori (coautori), iar altii au calitatea de instigatori sau de complici, cāt si īn cadrul unei participatii simple (omogene), la care toti participantii au calitatea de autori (coautori).

1. Latura obiectiva. Pentru existenta coautoratului trebuie sa se constate ca cel putin doi participanti au savārsit īn mod nemijlocit fapta prevazuta de legea penala, respectiv ca au efectuat acte de executare a acesteia. Aceasta constatare implica īnsa īntelegerea clara a notiunii de act de executare a faptei incriminate. Īn sensul strict al termenului, prin act de executare sau de savārsire nemijlocita a faptei se īntelege orice act de conduita exterioara prin care se realizeaza direct actiunea sau inactiunea incriminata. Īn stiinta dreptului penal si īn practica judiciara au fost aduse unele precizari si clarificari deosebit de importante pentru īntelegerea notiunii de act de executare, ca act de coautorat.

Īn acest sens, s-a aratat ca trebuie sa fie considerate ca acte de executare, deci ca acte de coautor, si acele acte prin care se contribuie, chiar indirect, la comiterea faptei incriminate, cum ar fi actele de paralizare a energiei de opunere sau īnlaturarea unui obstacol din calea savārsirii faptei. Astfel, sunt considerate acte de coautorat, si nu de complicitate, actele prin care victima este imobilizata sau īmpiedicata sa se apere, īn timp ce un alt participant o loveste, provocāndu-i moartea sau vatamarea integritatii corporale ori a sanatatii; au fost calificate drept coautorat faptele inculpatilor care, aflāndu-se īntr-o locuinta, īmpreuna cu alti inculpati, pentru a sustrage bunuri, au īmpachetat si ei unele lucruri dintre cele care au facut obiectul material al infractiunii de furt, chiar daca acestia, la plecare, de teama politiei, care fusese alarmata, nu au reusit sa ia decāt un singur bun dintre cele īmpachetate; de asemenea, este considerat act de coautorat actiunea de a pune piedica victimei infractiunii de tālharie, pentru a o dezechilibra si a usura deposedarea ei, prin smulgere de bijuterii etc.

De asemenea, s-a precizat ca, īn cazul infractiunilor complexe, este coautor acela care savārseste una dintre actiunile ce formeaza elementul material al infractiunii complexe respective (de exemplu, amenintarea īn cazul ultrajului, cealalta actiune de lovire fiind realizata de un alt coautor). O alta precizare priveste momentul īn care pot fi savārsite diferitele acte de coautorat.

Īn legatura cu aceasta s-a decis ca, daca contributia diferitilor coautori este de regula simultana, aceasta poate fi totusi si succesiva, contributiile putānd fi date succesiv, īn timp, īntr-o īnlantuire de acte de executare a infractiunii unice. Interventia succesiva a coautorilor este posibila nu numai īn cazul infractiunilor continue si continuate, dar si īn cazul altor infractiuni care, prin natura lor complexa, nu pot fi realizate decāt prin contributii succesive (de exemplu, īn cazul infractiunii de atentat care pune īn pericol siguranta statului – art. 160 C.pen.).

Tot asa, s-a decis ca pentru existenta coautoratului nu este necesar ca diferitele contributii ale coautorilor sa conste din acte de executare identice. Este suficient ca acestea sa se completeze unele pe altele īntr-o activitate unica, indivizibila, fiecare dintre ele aparānd ca indispensabila pentru realizarea faptei prevazute de legea penala. Astfel, de exemplu, s-a stabilit ca trebuie sa fie considerate ca acte de coautorat loviturile aplicate victimei unei infractiuni de omor, chiar daca nu toate aceste lovituri au fost mortale, sau actiunea unui inculpat de a primi imediat si ascunde bunul sustras din buzunarul victimei de catre alt inculpat etc.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.