Participantii la procesul civil

7x puncte

categorie: Drept

nota: 10.00

nivel: Facultate

In anumite situatii in care ar exista posibilitatea ca judecatorul sa nu fie obiectiv cu ocazia judecarii pricinii, datorita interesului, a legaturilor de rudenie, a afinitatii sau a starii conflictuale in care se afla cu una din parti, legea a prevazut posibilitatea ca judecatorul respectiv sa se abtina sau sa poata fi recuzat. Recuzarea este, deci, dreptul pe care il au partile din proces de a c[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Participantii la procesul civil

In anumite situatii in care ar exista posibilitatea ca judecatorul sa nu fie obiectiv cu ocazia judecarii pricinii, datorita interesului, a legaturilor de rudenie, a afinitatii sau a starii conflictuale in care se afla cu una din parti, legea a prevazut posibilitatea ca judecatorul respectiv sa se abtina sau sa poata fi recuzat. Recuzarea este, deci, dreptul pe care il au partile din proces de a cere, in cazuri determinate de lege ca judecatorul sa se retraga de la judecarea respectivei pricini; abtinerea nu este altceva decat o autorecuzare a judecatorului.

In vreme ce pentru parte, recuzarea constituie o facultate, pentru judecator abtinerea este o obligatie. Cazurile de abtinere si recuzare sunt prevazute limitativ in art.27 C.proc.civ.
Cu exceptia cazului prevazut la pct.7., sunt obligati sa se abtina sau pot fi recuzati si procurorii, grefierii si magistratii asistenti de la Inalta Curte de casatie si Justitie(art.36 C.proc.civ.).
Recuzarea este reglementata de norme dispozitive (art.27 C.proc.civ.). Reamintim si pentru aceste situatii ca, normele fiind de stricta interpretare, cazurile de abtinere si recuzare nu pot fi extinse prin analogie la alte situatii.

Pentru ca abtinerea si recuzarea sa nu fie deturnate de la scopul pentru care au fost reglementate, legiuitorul a prevazut in mod amanuntit procedura de solutionare a acestor incidente (art.26, 30-34 C.proc.civ.).Potrivit art.108A pct.1 litera b.: "formularea cu rea-credinta a unei cereri de recuzare se pedepseste cu o amenda judiciara de la 500.000 la 7.000.000 lei".Potrivit art.45 alin1: " Ministerul Public poate porni actiunea civila ori de cate ori este necesar pentru apararea drepturilor si intereselor legitime ale minorilor, ale persoanelor puse sub interdictie si ale disparutilor, precum si in alte cazuri expres prevazute de lege".

Participarea la judecata procesului civil, precum si punerea de concluzii Putand pune concluzii pe exceptii, pe probe, pe fond, procurorul poate participa la derularea intregului proces in sedinta publica, incepand cu prima zi de infatisare ai pana la inchiderea dezbaterilor.Art. 45 alin.4 C.proc.civ. evidentiaza acele situatii in care participarea si punerea concluziilor de catre procuror sunt obligatorii potrivit legii ( spre exemplu, in cazul punerii sub interdictie si ridicarii interdictiei; in cazul judecarii contestatiei impotriva hotararii comisiei medicale, in cazul asistentei bolnavilor psihici periculosi; declararea disparitiei si a mortii etc.).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.