Partea speciala - stresul oxidativ

7x puncte

categorie: Medicina

nota: 10.00

nivel: Facultate

Reunind datele, rezulta ca, direct sau indirect, soarele provoaca S.O. al pielii. Trei manifestari clinice ale leziunilor solare trebuie atribuite RL: cancerul pielii, fotodermatozele si imbatranirea. S-a demonstrat cu rigurozitate cresterea incidentei cancerului de piele (carcinomul cu celule bazale, epiteliomul bazocelular) de catre radiatiile UV. S-a observat reducerea incidentei cancerului la [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Partea speciala - stresul oxidativ

Reunind datele, rezulta ca, direct sau indirect, soarele provoaca S.O. al pielii. Trei manifestari clinice ale leziunilor solare trebuie atribuite RL: cancerul pielii, fotodermatozele si imbatranirea. S-a demonstrat cu rigurozitate cresterea incidentei cancerului de piele (carcinomul cu celule bazale, epiteliomul bazocelular) de catre radiatiile UV. S-a observat reducerea incidentei cancerului la oameni si la animale, in functie de dieta bogata sau nu, in antioxidanti, tratamentul topic cu vitamina C si vitamina E.

Un studiu recent a demonstrat legatura intre formarea melanomului si expunerea la UVA, UVA fiind frecvent implicat in generarea de specii reactive de oxigen care induc cancerul nu numai via UV. Si alte substante pot produce RL de O2, precum forbol esterii sau peroxizii organici care s-a demonstrat ca pot fi promotori de tumori ale pielii.
Dovezi pentru implicarea RL in fotodermatoze rezulta din experimentele in vitro, reactia producatoare de oxidanti, indusa experimental, declansand aceeasi simptomatologie clinica care poate fi combatuta prin terapie antioxidanta. Conditii asociate cu RL sunt porfiria, tratamentul PUVA, reactii fototoxice la droguri (diuretice tiazidice, anumite tetracicline).

In final, imbatranirea prin expunere la radiatii se datoreaza in mare parte degradarii colagenului la atacul radicalic. Pielea expusa la radiatii UV prezinta un infiltrat leucocitar marcat, capabil cu siguranta de generare oxidanta si alterari cutanate in timp.
2 Inflamatia;Migrarea si continua recrutare de PMN-N si macrofage catre anumite locuri din piele, duce la concluzia ca exista o influenta indusa intre tesutul lezat si RL derivati.

Cum s-a discutat, aceste celule sangvine pot genera si elibera o gama larga de specii reactive de O2. In plus, neutrofilele de la pacientii cu o varietate de boli inflamatorii, elibereaza RL de O2 chiar daca nu exista o tinta rationala, reactionand nediscriminator cu gazda. Este bine stiut ca produsii neutrofilelor activate, O2• - si H2O2, pot distruge si degrada toate componentele tesutului conjunctiv, colagenul fiind extrem de susceptibil.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.