Parte experimentala uleiuri volatile

7x puncte

categorie: Biologie

nota: 10.00

nivel: Facultate

La obtinerea extractelor s-au folosit narcise si zambile. La extractia de tip Soxlet si la macerarea la rece s-au folosit dor florile celor doua plante. Bulbii, frunzele, tulpinile si florile au fost folosite la digestia probelor. S-au prelevat probe de sol de la adancimi diferite, atat pentru narcise cat si pentru zambile. In Tabelul nr.1 se dau cantitatile si partile componente ale fiecarei pla[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Parte experimentala uleiuri volatile

La obtinerea extractelor s-au folosit narcise si zambile. La extractia de tip Soxlet si la macerarea la rece s-au folosit dor florile celor doua plante. Bulbii, frunzele, tulpinile si florile au fost folosite la digestia probelor. S-au prelevat probe de sol de la adancimi diferite, atat pentru narcise cat si pentru zambile. In Tabelul nr.1 se dau cantitatile si partile componente ale fiecarei plante utilizate pentru obtinerea uleiurilor volatile prin metoda extractiei solid-lichid , macerarii la rece si digestia probelor.

Pentru macerare, planta spalata , uscata si maruntita a fost acoperita cu solvent si lasata la intuneric timp de 14 zile, la temperatura constanta.Solutia astfel obtinuta s-a filtrat in vederea separarii de sediment. In scopul maririi randamentului operatiei se pot efectua macerari repetate cu cantitati mici de solvent proaspat in loc de o singura macerare cu intrega cantitate de solvent.Se filtreaza extractul in vederea inlaturarii materialului vegetal si se distila pentru indepartarea solventului.

Aceasta metoda de laborator isi propune aducerea in solutie prin mineralizare a unor probe de material vegetal si a unor probe de sol in vederea determinarii unor proprietati fizico-chimice ale acestora si anume: indicele de refractie si pH-ul solutiilor obtinute.
Pentru a putea realiza aceste operatii cu mai multa usurinta este necesar ca probele sa fie supuse unui proces de dezagregare ( denumit de unii autori si digestie sau mineralizare ). De obicei procesul de dezagregare se realizeaza in mediu puternic acid, este deosebit de laborios si produce gaze si vapori toxici. O astfel de operatie dureaza in medie o ora sau chiar mai mult.

Indicele de refractie este o constanta optica caracteristica fiecarei substante in stare pura. Indicii de refractie ai extractelor de analizat au fost determinati cu ajutorul refractometrului Abbe.
Refractometrul se aseaza in fata unei ferestre, iar cu ajutorul unei pipete se pun una sau doua picaturi de proba de analizat intre prismele aparatului, in asa fel incat lichidul sa faca un film continuu si fara bule de aer.

In acest scop se manevreaza cele doua prisme pentru a evita curgerea lichidului. Introducerea lichidului se face prin deschiderea blocului de prisme si aranjarea prismei de masurare cu fata ipotenuzei in sus, se aplica picatura de lichid, apoi se inchide blocul de prisme si se reintoarce in pozitia de lucru.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.