Partajarea resurselor intr-o retea

3x puncte

categorie: Informatica

nota: 7.02

nivel: Gimnaziu

Partajarea unor resurse într-o rețea presupune punerea la dispoziția utilizatorilor a unor aplicații, a unor dispozitive hard (imprimanta, cd-rom, cd-rw, hard-disc) și a unor fișiere.
O partiție de rețea (network share) este un disc sau un director de pe un server care este pus la dispoziția utilizatorilor din rețea. Partițiile nu pot consta în fișiere individuale.

Există [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Partajarea resurselor intr-o retea

Partajarea unor resurse într-o rețea presupune punerea la dispoziția utilizatorilor a unor aplicații, a unor dispozitive hard (imprimanta, cd-rom, cd-rw, hard-disc) și a unor fișiere.
O partiție de rețea (network share) este un disc sau un director de pe un server care este pus la dispoziția utilizatorilor din rețea. Partițiile nu pot consta în fișiere individuale.

Există partiții de rețea și partiții furnizate de un calculator client. Partițiile de rețea localizate pe serverul de rețea nu pot fi create doar de administratorul de rețea sau de alți utilizatori care au privilegii administrative pentru crearea de partiții pe serverele de rețele. Asta înseamnă că administratorul de rețea poate delega unele dintre sarcinile administrative legate de partiții de rețea anumitor utilizatori responsabili din rețea. Pe o mașină Windows 2000 Server, în această situație se află orice utilizator care este membru al grupului Administratori(Administrators), al grupului Operatori Server(Server Operators) sau al grupului Utilizatori împuterniciți(Power Users). Utilizatorii unui calculator server pot primi anumite drepturi de utilizare a resurselor calculatorului. În momentul creării unui nou utilizator, administratorul de sistem trebuie să aleagă grupul din care va face parte. Toți utilizatorii unui grup au aceleași drepturi.

Partajarea dosarelor și a discurilor

Pentru a partaja un dosar (sau un director, în funcție de sistemul de operare în rețea cu care se lucrează) sau un disc de pe un server de rețea este nevoie de un utilizator care are drepturi de administrator (drepturi administrative). Ca administrator logat pe un server pe care rulează Windows 2000 Server, se pot crea dosare partajate noi folosind Windows Explorer. La aceste dosare pot fi adăugate apoi fișierele care vor fi partajate în rețea. Din momentul în care a fost creat dosarul(directorul) tot ce trebuie făcut este să se dea un clic dreapta pe icoana corespunzătoare acestuia și selectată funcția Sharing(Partajare). Va apărea caseta de dialog Properties pentru dosarul respectiv, casetă care conține tabulatorul Sharing. Partiției trebuie să i se dea un nume. În aceeași casetă de dialog Properties se pot configura alte opțiuni precum numărul de conexiuni la partiție existente la un moment dat. După ce au fost configurați diferiți parametri pentru partiție, iar caset de dialog Properties a fost închisă, dosarul va fi desemnat ca o partiție în Windows Explorer și o mică „mână de partajare” va apărea ținând dosarul.

În Windows 2000 Server implicit, toți utilizatorii (Everyone) au acces la partițiile create. Pentru a limita accesul la o partiție, se lucrează fie la nivel de utilizator, fie la nivel de grup.
Lucrul cu directoare de utilizator

Un alt tip de director găsit pe serverele de rețea este numit director (dosar) personal. Acesta este o partiție configurată pentru un singur utilizator particular. El furnizează utilizatorului respectiv un director privat pe server, pentru stocarea fișierelor importante. Configurarea directoarelor personale pentru utilizatori are mult sens. Directoarele personale furnizează utilizatorilor un spațiu pentru păstrarea datelor lor (care nu este local, pe calculatoarele lor), ceea ce face ca datele să fie puțin mai sigure. De asemenea, încurajând utilizatorii să își salveze fișierele în ș personale care se află pe hard - discul serverului este mai ușoară salvarea datelor utilizatorilor, deoarece acestea se pot salva efectuând un simplu backup pentru server.
Un director personal se poate crea folosind programul NWADMIN, odată cu crearea contului de utilizator.

Partajarea imprimantelor

Tipărirea a reprezentat încă de la bun început un motiv pentru legarea calculatoarelor în rețea. O imprimantă partajată în rețea este o imprimantă care acceptă comenzi de tipărire de la mai multe calculatoare. Atunci când se conectează o imprimantă la un server din rețea și acesta se configurează astfel încât să partajeze resurse de tipărire tuturor utilizatorilor din rețea, acesta este numit server de tipărire (print server). Sunt folosiți de asemenea termeni diferiți pentru a desemna locul în care este plasată efectiv imprimanta în rețea.

O imprimantă locală (local printer) este o imprimantă care este atașată direct la server. Aceasta este locală numai în relație cu serverul la care este atașată.
O imprimantă la distanță (remote printer) este o imprimantă atașată la un calculator altul decât serverul. Calculatorul la care este atașată o va considera locală, dar restul, inclusiv serverul o vor considera „la distanță”. Faptul că imprimanta este locală sau la distanță depinde de calculatorul care se folosește drept punct de referință.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Informatica

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.