Parlametul european

3x puncte

categorie: Drept

nota: 9.60

nivel: Facultate

Alegerile pentru constituirea Parlamentului au fost desfasurate in baza Actului pentru alegerea reprezentantilor in Parlamentul European prin vot universal direct, adoptat la 20 septembrie 1976. Procedura electorala rezulta dintr-o combinare a dispozitiilor nationale si a unui ansamblu de reguli comunitare fixate prin Actul mai sus mentionat.

Acest act prevede:Nimeni nu poate vota [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Parlametul european

Alegerile pentru constituirea Parlamentului au fost desfasurate in baza Actului pentru alegerea reprezentantilor in Parlamentul European prin vot universal direct, adoptat la 20 septembrie 1976. Procedura electorala rezulta dintr-o combinare a dispozitiilor nationale si a unui ansamblu de reguli comunitare fixate prin Actul mai sus mentionat.

Acest act prevede:Nimeni nu poate vota decat o singura data;Alegerile se desfasoara la datele fixate de catre fiecare stat membru in cursul aceleasi perioade care incepe joi dimineata si se termina duminica (in aceeasi saptamana);Deschiderea urnelor se face numai dupa inchiderea scrutinului in toate statele membre.

Actul dispune unele incompatibilitati intre calitatea de reprezentant in Parlamentul European si alte functii in cadrul organelor comunitare sau guvernelor nationale. Exista incompatibilitati intre calitatea de reprezentant in Parlament si cea de membru al Comisiei, Consiliului, Curtii de Justitie, Curtii de Conturi, Consiliului economic si social, Consiliului consultativ al CECO sau de oficial sau functionar al unei institutii comunitare sau al unui organ de pe langa aceasta ori al grefei Curtii de Justitie.

Durata mandatului parlamentar este stabilita la 5 ani si corespunde cu perioada de legislatura a Parlamentului European. Conform art.3 al Actului din 1976 se statueaza caracterul reprezentativ al mandatului, ceea ce inseamna ca parlamentarii actioneaza in mod individual.
Datorita diferentelor dintre reglementarile comunitare si cele nationale, statutul parlamentarilor nu este uniform. Membrii Parlamentului beneficiaza de imunitatile si privilegiile stabilite de art.8-10 din Protocolul din aprilie 1965 (anexat la Tratatul de la Bruxelles).

Aceste imunitati se refera la:Libera circulatie, fara restrictii de orice natura privind deplasarea la si de la locul reuniunilor parlamentare;Imunitatea de jurisdictie penala privind cercetarea, retinerea sau urmarirea datorita opiniilor sau voturilor exprimate in exercitarea functiilor lor;Imunitatea personala pe durata mandatului (fiind inregistrate unele diferente intre legislatiile nationale cu privire la aceasta).

Imunitatea nu poate fi invocata in caz de flagrant delict si nu poate constitui un obstacol privind dreptul Parlamentului European de a ridica imunitatea unuia dintre membrii sai.Indemnizatiile parlamentarilor europeni nu sunt stabilite prin acte normative comunitare, ci conform reglementarilor nationale, care, de regula, sunt similare cu cele privind parlamentarii nationali.

Este instituit insa un sistem de compensare comunitar in functie de numarul de zile in care a desfasurat activitati in cadrul Comunitatilor care nu se impoziteaza pe plan intern daca se inscriu in limite rezonabile. Parlamentul European incearca sa corijeze acest deficit printr-un regim generos de avantaje comunitare .

Absenta unei proceduri electorale uniforme duce la aparitia unor probleme legate de validitatea alegerilor.
Prin Tratatul de la Maastricht se instituie un drept de a alege si de a fi ales - pentru toate persoanele care au cetatenia Uniunii Europene, fapt ce duce la disparitia unor reglementari nationale, altele insa, ramanand in vigoare.

Numarul membrilor Parlamentului European si repartizarea locurilor intre statele membre (asa cum au fost fixate prin Actul de la 20 septembrie 1976) au fost modificate succesiv prin aderarea noilor membrii in Uniunea Europeana.

Numarul total al reprezentantilor alesi este in prezent de 626 din care 99 revin Germaniei, cate 87 revin Frantei, Italiei si Marii Britanii, 64 - Spaniei, 31 - Olandei, cate 25 revin Belgiei, Greciei, Portugaliei, 22 - Suediei, 21 - Austriei, cate 16 - Danemarcei si Finlandei, 15 - Irlandei si 6 pentru Luxemburg (la alegerile din 1994 numarul total al parlamentarilor era de 567 si anterior de 518).
Prin Tratatul de la Amsterdam s-a stabilit ca in perspectiva extinderii Uniunii, numarul maxim al membrilor Parlamentului European sa nu depaseasca 700 de parlamentari.

Conform hotararii luate de sefii de state si guverne reuniti la Nisa, Parlamentul European va avea 732 membrii. Cu acelasi prilej s-a stabilit si necesitatea unei redistribuiri a numarului de locuri prin reducerea numarului parlamentarilor tarilor mari in favoarea celor mici si mijlocii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.