Parlamentul European

7x puncte

categorie: Stiinte Politice

nota: 10.00

nivel: Facultate

Prin denumirea de parlament astazi intelegem in primul rand acel organ de stat care functioneaza pe baza reprezentativa, este autoritatea publica legislativa cea mai importanta. Potrivit acestei definitii parlamentul este un organ de autoritate publica, adica una dintre purtatoarele suveranitatii statale. Deciziile luate de acesta, fundamentate pe puterea de stat, sunt obligatorii si trebuie tra[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Parlamentul European

Prin denumirea de parlament astazi intelegem in primul rand acel organ de stat care functioneaza pe baza reprezentativa, este autoritatea publica legislativa cea mai importanta. Potrivit acestei definitii parlamentul este un organ de autoritate publica, adica una dintre purtatoarele suveranitatii statale. Deciziile luate de acesta, fundamentate pe puterea de stat, sunt obligatorii si trebuie tratate ca cea mai inalta forma a manifestarii de vointa statala, avand un rang superior tuturor deciziilor ce pot fi adoptate de celelalte organe de stat.

Parlamentele moderne au natura reprezentativa avand in compunerea lor membrii alesi, care reprezinta la randul lor o anumita comunitate, comunitate de interese sau intreaga populatie, care actioneaza teoretic in vederea influentarii deciziilor luate in parlament in interesul alegatorilor. Desi adoptarea legilor apare ca principala atributie parlamentara, parlamentele moderne exercita si o atributie de control asupra puterii executive, respectiv au atributii in domeniul adoptarii si modificarii legilor fundamentale, in cazul situatiilor de urgenta, la ratificarea tratatelor internationale sau in procedura adoptarii bugetului national.

2. Precizari terminologice
Denumirea oficiala a Parlamentului european, in tratatele institutive, a fost "Adunarea generala"; doar in 1962 institutia a decis sa se numeasca "Parlament", cu toata opozitia Consiliului U.E. , care-si vedea amenintate atributiile de legislator european. De atunci, noua denumire a fost folosita si in actele comunitare, in final fiind legiferata prin Actul Unic European.

Parlamentul European a fost ales pentru prima data prin vot universal direct in iunie 1979, cand au fost alesi 410 parlamentari.
Functiile exercitate de Parlament sunt numai simbolice, comparativ cu cele exercitate de un Parlament veritabil, national, asa cum exista ele intr-o democratie parlamentara. Caracterul simbolic al acestuia rezulta, in primul rand, din faptul ca Parlamentul nu are dreptul sa desemneze un Guvern.Desemnarea parlamentarilor europeni
Nu exista procedura electorala uniforma. Fiecare stat isi determina liber regimul electoral pentru alegerea europarlamentarilor, adoptand, in acest sens, legi electorale proprii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Stiinte Politice

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.