Pareto - actiuni logice si actiuni nonlogice, redescoperirea irationalului

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.74

nivel: Facultate

In clasa aceasta intra toate actele absurde, cele savarsite fara vreun scop constient, ori lipsite pur si simplu de orice scop. Pareto ilustreaza acest gen de actiune cu un percept consemnat de Hesiod: "a nu spurca fluviile la varsarea in mare". Aceasta actiune e lipsita atat de un scop obiectiv cat si de unul subiectiv. In schimb, perceptul care interzice spurcarea fantanilor apartine celui de-a[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Pareto - actiuni logice si actiuni nonlogice, redescoperirea irationalului

In clasa aceasta intra toate actele absurde, cele savarsite fara vreun scop constient, ori lipsite pur si simplu de orice scop. Pareto ilustreaza acest gen de actiune cu un percept consemnat de Hesiod: "a nu spurca fluviile la varsarea in mare". Aceasta actiune e lipsita atat de un scop obiectiv cat si de unul subiectiv. In schimb, perceptul care interzice spurcarea fantanilor apartine celui de-al treilea gen de actiuni non-logice. El are un scop obiectiv "pe care modernii il cunosc: faptul de a evita difuzarea unei boli" (p.68).

Actiunile de primul gen sunt foarte rare la om data fiind, cum am aratat, nevoia de logica a omului; aceasta-l impinge sa confere un scop celei mai absurde actiuni (chiar daca acesta nu coincide cu scopul lor obiectiv nici un scop). Aproape toate actiunile instinctive ale animalelor intra in genul al 3-lea; unele clasandu-se in primul gen.
Intre toate actiunile primului gen, cele absurde par a fi deci cele definitorii pentru caracteristicile genului. Cu toate acestea, la om, ele sunt foarte rare pentru ca "oamenii au tendinta foarte pronuntata de a da un lustru logic actiunilor lor; acestea se incadreaza deci, in marea lor majoritate in genurile al 2-lea si al 4-lea.

Multe dintre actiunile impuse de politete sau cutuma ar putea fi incadrate aici. Dar foarte adesea oamenii invoca un motiv oarecare, pentru a-si justifica actiunile; ceea ce le incadreaza in genul al II-lea" (ibidem ss154). Omul, deci, are oroare de ilogic, de conditia ilogica, absurda si atunci, daca nu-si poate incadra toate actiunile in clasa "actiunilor logice", va actiona conform unei "logici" de "alaturi", o "logica" deplasata, un fel de logica partiala. Aceasta este "pseudo-logica" actiunilor "non-logice".

Al doilea gen este compus din acele actiuni in care actorul isi imagineaza in mod fals ca mijloacele pe care le foloseste sunt de natura sa provoace tocmai scopul dorit. In aceste actiuni, nu exista o relatie logica intre mijloacele folosite si rezultatul lor, desi, subiectiv, actorul isi imagineaza ca tocmai aceste mijloace au provocat un asemenea rezultat. Toate actiunile rituale intra in aceasta categorie (gen). De exemplu, sacrificiile pentru provocarea ploii sunt o buna ilustrare pentru acele actiuni in care in plan subiectiv exista o relatie logica intre mijloace-scopuri, nu insasi in plan obiectiv (acele sacrificii nu sunt obiectiv cauza ploii, dar subiectiv sunt considerate si crezute a fi o cauza eficienta a ploii).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.