Parcuri industriale - infrastructura de afaceri - Oltenia

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.77

nivel: Facultate

Trebuie mentionat ca o multime din activitatile/specialitatile ce sunt bine dezvoltate in regiune nu sunt sprijinite de catre activitatile de cercetare: de exemplu, Craiova este singurul centru universitar de medicina din Romania care nu are institutii/centre de cercetare (celelalte universitati de medicina au centre de cercetare, astfel: Bucuresti - 47, Cluj - 6, Iasi - 4, Timisoara - 2, Targu M[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Parcuri industriale - infrastructura de afaceri - Oltenia

Trebuie mentionat ca o multime din activitatile/specialitatile ce sunt bine dezvoltate in regiune nu sunt sprijinite de catre activitatile de cercetare: de exemplu, Craiova este singurul centru universitar de medicina din Romania care nu are institutii/centre de cercetare (celelalte universitati de medicina au centre de cercetare, astfel: Bucuresti - 47, Cluj - 6, Iasi - 4, Timisoara - 2, Targu Mures 1). Centre de cercetare exista de asemeni si in Satu Mare, Piatra Neamt, Jibou-Salaj.

Industria textila, bine dezvoltata in regiune, nu are centre de cercetare in Oltenia (in Romania exista 16: 13 in Bucuresti, 2 in Iasi - unde exista si o facultate specializata, 1 in Targu Mures).
Industria de masini nu este sprijinita de activitati de cercetare. In Romania gasim 41 unitati specializate de cercetare (Bucuresti 16, Iasi 3, Cluj 4, Timisoara 6, Pitesti1, Braila 1, Ploiesti 1, Campina 1, Brasov 4, Arad 1, Targoviste 1, Galati 1, Campulung Muscel 1).
Industriile de constructii si de exploatare si prelucrare a lemnului nu sunt reprezentate in Oltenia in ceea ce priveste domeniul cercetarii.

Tinind sema de dimensiunea actuala a terenurilor si spatiilor disponibile, se recomanda ca, din motive economice, zonele industriale sa fie dezvoltate gradat, in etape, in scopul de a utiliza venitul provenit din prima etapa pentru finantarea unei etape ulterioare.
In ceea ce priveste zonele industriale existente, reabilitarea acestora este o operatiune foarte complexa, necesitand un proiect global ce cu greu poate fi impartit in diferite etape (potentialii clienti nu sunt interesati sa se stabileasca in cadrul unei zone diseminate din care, numai un anumit spatiu a fost reabilitat);

ca urmare, este necesara o investitie mai mare decat cea pentru operatiunile dintr-o zona industriala potentiala. In plus, in cazul unei zone industriale existente, operatiunile prevazute de achizitionare sunt, nu pentru o suprafata de teren, ci pentru o zona cu constructii, care trebuie sa indeplinieasca conditiile tehnice specifice noilor investitii. Oltenia are 2 astfel de proiecte in portofoliu pentru care studiile de fezabilitate sunt completate.

In acest caz, importanta sociala a acestor proiecte (reconversia uzinelor de armament pentru utilizare publica) este un argument suplimentar pentru angajamentul autoritatilor locale fata de aceste operatiuni: aceste companii au disponibilizat sute de muncitori si forta de munca este inca neocupata sau este ocupata in sectorul agriculturii. In final, conceptul de Parc Stiintific si Tehnologic, concept nou in contextul din Romania, inregistreaza numai un singur proiect, al carui studiu de fezabilitate a ilustrat o rata pozitiva de rentabilitate.

Acest proiect este considerat ca avand o mare importanta, atat pentru regiune, cat si pentru Craiova: proiectul ar beneficia de o locatie atragatoare, aproape centrala, localizat pe directia spre aeroport si pe soseaua de legatura Bucuresti-Timisoara. Proiectul are un potential inalt de crestere a imaginii globale regionale, de atractivitate pentru investitori si de readucere a populatiei catre o zona urbana.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.