Parcuri industriale

5x puncte

categorie: Economie

nota: 9.74

nivel: Liceu

Municipalitatea din Baraolt, judetul Covasna, a anuntat recent ca vrea sa achizitioneze un teren cu o suprafata de 10 hectare pentru infiintarea unui parc industrial. In prezent, judetul Covasna nu are nici un parc industrial, un astfel de proiect urmand sa fie finalizat in acest an in apropierea municipiului Sfantu Gheorghe. Parcul Industrial Sfantu Gheorghe Nord va avea o suprafata totala de 14,[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Parcuri industriale

Municipalitatea din Baraolt, judetul Covasna, a anuntat recent ca vrea sa achizitioneze un teren cu o suprafata de 10 hectare pentru infiintarea unui parc industrial. In prezent, judetul Covasna nu are nici un parc industrial, un astfel de proiect urmand sa fie finalizat in acest an in apropierea municipiului Sfantu Gheorghe. Parcul Industrial Sfantu Gheorghe Nord va avea o suprafata totala de 14,5 hectare, la o distanta de sase kilometri de oras.

Desi in prezent, suprafata ocupata de firme, raportata la suprafata totala a parcurilor, este de numai 10,7%, exista in continuare solicitari pentru infiintarea de noi astfel de zone. “Parcurile industriale sunt in continua dezvoltare datorita faptului ca exista cerere mare pentru astfel de spatii de calitate.”

Companiile care isi desfasoara activitatea in parcurile industriale beneficiaza de:


- Spatii pentru desfasurarea activitatilor industriale (in parcurile industriale operationale dezvoltate pe foste platforme industriale); spatii de depozitare;
- Suprafete libere destinate constructiilor civile, idustriale, sau de alta natura;
- Iluminatul public, drumuri de incinta, alei pietonale, parcari; statii de captare si tratare a apelor brute etc.

2.2 Parcul industrial Mures

Parcul industrial este infiintat pe platforma Vidrasau (comuna Ungheni) la 18 km de centrul municipiului Targu Mures. Judetul Mures este in Transilvania, in centrul Romaniei cu bune conexiuni cu Europa de Veste si tarile limitrofe. Zona are 40,9 ha din care concesionabila 24,9 ha, pozitionata in imediata vecinatate de retelele majore de comunicatie: 2 km fata de drumul european E60 (DN15), in imediata vecinatate a caii ferate Targu Mures – Razboieni si in imediata vecinatate a Aeroportului International Targu Mures. Aeroportul are destinatii de zbor in majoritatea oraselor europene (ex: Budapesta, Nurenberg, Barcelona, Salonic, Dublin, Venice, Dortmund, Lion, Dusseldorf, Frankfurt, Hamburg, Roma, Milano, etc.).

Parcul are o capacitate de 42 unitati separate, fiecare avand 5.000 mp. De asemenea, parcul are capacitatea de a asigura si sprijin administrativ. Infrastructura ceruta pentru Parcul Industrial este divizata in doua parti functionale. Zona industriala si de servicii care ajuta la functionarea parcului in general.

1. Zona administrativa si de servicii consta in :

- Cladirea administrativa (birouri de inchiriat);
- Centrala termica si post de transformare;
- Gospodaria de apa si un rezervor de 500 mc;
- Parcare auto;

2. Zona industriala cuprinde infrastructura necesara desfasurarii activitatilor productive, respectiv :

- Drumuri interne si cai de rocada;
- Conectarea utilitatilor la parc;
- Retea interna pentru utilitati;
- apa potabila, la un debit de 80 mc/h;
- gaze naturale, la un debit de 1.680 mc/h in prima etapa, respectiv 10.000 mc/h in etapa a II-a;
- energie electrica, puterea maxima instalata fiind de 3,2 MWA, -puterea maxima simultan absorbita de 900 Kw;
- canalizare ape pluviale, menajere si industriale;
- telecomunicatii prin centrala proprie cu un numar de 120 de linii in reteaua Romtelecom;
- Drum de acces si de incarcare pentru statia de cale ferata locala;
- Statie de tratare a apelor uzate din Parc;
- Statie de pompare pentru apa, apa reziduala si apa pluviala;
- Retea de hidranti;

Parcul industrial are ca scop atragerea industriei nepoluante de natura tehnica. In acest sens se urmareste dezvoltarea activitatilor de productie, domeniile de interes fiind :

a) Tehnologia informatiei;
b) Electronica si telecomunicatii;
c) Productia de componente si subansamble industriale;
d) Masini si echipamente;
e) Productie produse alimentare;
f) Prelucrarea lemnlui;
g) Industria usoara;
h) Servicii conexe activitatilor productive;
i) Alte servicii specifice parcurilor industriale;

Principalele rezultate asteptate sunt :

- crearea de noi locuri de munca cu o pondere semnificativa reprezentata de forta de munca cu inalta calificare;
- atragerea de noi tehnologii;
- dezvoltarea sectorului serviciilor;
- imbunatatirea conditiilor de mediu, in special in zonele urbane, prin realocarea unor industrii din aceste zone si parcul industrial;

De mentionat faptul ca traseul viitoarei autostrazi Brasov – Targu Mures – Cluj Napoca – Bors va trece in apropierea Parcului Industrial reteaua de acces uramand sa fie legata in intersectia dintre DN15 si drumul de acces in Parc. Toata infrastructura neceara este asigurata de platforma, si se anticipeaza ca parcul va ajuta la imbunatatirea mediului local. Se anticipeaza, de asemenea, ca parcul va atrage industria locala, reducand astfel poluarea din alte zone.

2.3 Parcul industrial Hunedoara

Este amplasat in municipiul Hunedoara (70.000 locuitori), la 15 km distanta de un alt municipiu relativ mare, Deva (70.000 locuitori). Hunedoara a fost puternic dependenta de industria siderurgica. Combinatul Siderurgic din oraa a atins apogeul dezvoltarii īn perioada 1980 - 1985, cand a avut peste 20.000 salariati. Dupa 1990 productia de otel in Hunedoara a intrat īntr - un declin pronuntat. Au avut loc reduceri succesive ale fortei de munca. Ultimul val de concedieri s-a īnregistrat in mai - iunie 2003, cand au fost disponibilizati peste 3.500 de angajati.

Realizarea parcului industrial a inceput īn primavara anului 2003. Suprafata parcului este de 193.000 mp, īmpartita in 26 de parcele cu suprafete de 2.500 - 10.000 mp. Parcelele se vor concesiona pe o perioada de pana la 49 de ani, sau se vor vinde investitorilor care vor amplasa īn parc. Parcelarea este flexibila, pentru a se putea satisface solicitarile specifice ale investitorilor. Accesul in parc se face direct din drumul national Hunedoara - Deva. Parcul dispune de utilitati complete pentru orice tip de investitie industriala: energie electrica, gaze naturale, apa potabila, canalizare, drenaj natural, comunicažii prin cablu, drumuri, parcari, mijloace de protectie, dotari pentru stingere incendii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.