Parcul national Muntii Rodnei

2x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.16

nivel: Liceu

Orașul Borșa (665 m alt., așezat pe Valea Vișeului, înglobează Băile Borșa(sau Baia Borșa), satele Gura Repedei, Poiana Borșa, Fântâna. Acesta este străjuit în sud de dealurile piemontane ale Borșei (Purcăreț, Gruieți, Brustur) iar în nord de dealurile Între Râuri, Custurelor, Preluca Mărului, Bârț.Accesul din interiorul orașului spre crestele Munților Rodnei se face prin Valea pârâului Pietrosu, [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Parcul national Muntii Rodnei

Orașul Borșa (665 m alt., așezat pe Valea Vișeului, înglobează Băile Borșa(sau Baia Borșa), satele Gura Repedei, Poiana Borșa, Fântâna. Acesta este străjuit în sud de dealurile piemontane ale Borșei (Purcăreț, Gruieți, Brustur) iar în nord de dealurile Între Râuri, Custurelor, Preluca Mărului, Bârț.Accesul din interiorul orașului spre crestele Munților Rodnei se face prin Valea pârâului Pietrosu, pe versantul estic al Piciorului Moșului, traseul urcând la Lacul Iezer, stația meteorologică, având ca puncte de maxim interes Vf. Pietrosu și Tăurile Buhăescului. O altă cale de acces mai este pe Valea Repedea spre Vf Cormaia, prin Tarnița „La Cruce”.

Complex turistic Borșa (845 m alt.) dispune de un minunat peisaj natural. Spre sud se ridică Piatra Rea, spre vest domină abruptul Fața Meselor, cu Vf. Fața Mesei (1771 m) și Vf. Buza Muntelui (1663 m), spre est răsare Vf. Știol – 1611 m alt, iar la nord se înalță Dealurile Fruntea lui Bârțu (1440 m); Fața Strâmturii (1120 m), prelungiri ale Cearcănului, masiv component al Munților Maramureșului. Complexul turistic este punctul de plecare a unor trasee turistice care escaladează Munții Rodnei, ca de exemplu spre: Pasul Prislop prin Valea Vișeuțului sau pe sub Vf. Știol; cabana Puzdrele, pe sub Fața Meselor sau prin Valea Cimpoiasa; Șaua Gărgălău prin Poiana Știol etc.Din Pasul Prislop se desprinde către nord un drum ce urcă spre Cornul Nedei (1763 m), iar spre vest o potecă ce urcă prin Poiana Știol, coborând prin pârâul Fântâna la Complexul Turistic Borșa.

Comuna Cârlibaba, comună situată în bazinul omonim la poalele Munților Suhard, Rodnei, Maramureș și a Obcinei Mestecăniș.Din apropierea satului Șesuri pleacă un drum forestier ce urcă pe Valea Lala cca. 7 km până sub Poala Ineului.Din Pasul Rotunda pleacă un traseu turistic spre Lacul Lala și Vf. Ineu.
Comuna Șanț (595 m alt.) este așezată pe malul drept al Someșului Mare, la contactul dintre Munții Rodnei în nord și Munții Bârgăului în sud.
Din centrul comunei se desprinde un drum forestier spre nord care se continuă apoi cu un traseu turistic prin intermediul căruia se ajunge pe Vf. Ineu prin Vf. Cobășel.

Comuna Rodna (525 m alt.), așezată la confluența Izvorul Băilor cu Someșul Mare, este străjuită în sud de Măgura Mare (1188 m), Dealul Pietrani și Vf. Corlei (1152 m), iar în nord Coasta Morii și Vf. Lazului (1001 m).Accesul către Munții Rodnei se face pe valea râului Izvorul Băilor (Baia), urmând drumul ce ajunge în satul Valea Vinului, iar de aici se desprind trei trasee turistice: spre Vf. Ineu prin Vf. Capul Beneșului, spre Vf. Ineu prin Vf. Curățel, spre Vf. Cișa.

Comuna Maieru (449 m alt.) așezată pe ambele maluri ale Someșului Mare, este străjuită în nord de Vf. Muncelului (1625 m alt.), iar în sud de Dealul Poieni (627 m).Din satul Anieș pornește, spre nord, un drum comunal care urmărește cursul râului Anieș, până la confluența cu Izvorul Alb, de unde se continuă cu o potecă până la fosta exploatare de pirite și mai departe în Șaua Gărgălău, apoi coboară spre cabana Puzdrele și Valea Negoiescu.

Orașul Sângeorz – Băi (435 m alt.) așezat în extremitatea sudică a Munților Rodnei, în zona de vărsare a pâraielor Borcut și Cormaia în Someșul Mare, într-o frumoasă depresiune încătușată între două defilee. Este străjuită în est de Vf. Bucnitori (1032 m alt.); Cornul Arșiței (1232 m alt.), Vf. Porcului (1026 m) în nord-est; Vf. Măgura Sângeorz (1368 m) nord-vest; Vf. Frăsiniș (932 m alt.) în sud-vest. De-a lungul Văii Cormaia urcă un traseu turistic, ce trece pe la Cabana Farmecul Pădurii și ajunge până în Vf. Cormaia, unde se face racord cu traseul principal de creastă.

Comuna Feldru (370 m alt.) este mărginită la sud de Dealurile Pahone și Corobana, la nord de Dealurile Pleșa (653 m alt.) și Pârloagele (631 m alt.).
Comuna Rebrișoara (328 m alt.) așezată pe malul drept al Someșului, este străjuită la nord de Dealurile Cucului și Colmicului și la sud de Dealul Făget. Din Rebrișoara se desprinde spre nord un drum care însoțește Valea Gersa, prin cele două sate Gersa I și Gersa II și ajunge la complexul carstic Tăușoare – Zalion (22 km de centrul comunei).Un alt drum pleacă de la ieșirea din comună (spre satul Nepos) pe Valea Rebra și străbate spre nord comunele Rebra și Parva iar de aici se continuă cu un traseu turistic marcat ce facilitează accesul pe Vf. Pietrosul prin Șaua Tarnița „La Cruce”.
Comuna Rebra este situată în valea râului cu același nume, la nord de comuna Rebrișoara, fiind străjuită de Vf. Pietrișului, Dealul Crucii și Dealul Lazului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.