Parcul national Everglades

5x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.90

nivel: Facultate

Unele paduri sunt uscate, terestre, iar altele sunt intotdeauna sau adesea foarte umede. Ramsar are un sistem detaliat de clasificare pentru definirea zonelor umede, pentru a sprijini desemnarea siturilor Ramsar (Zone Umede de Importanta Internationala), iar in aceasta schema sunt recunoscute trei tipuri principale de zone umede impadurite:

Zone umede impadurite influentate de mar[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Parcul national Everglades

Unele paduri sunt uscate, terestre, iar altele sunt intotdeauna sau adesea foarte umede. Ramsar are un sistem detaliat de clasificare pentru definirea zonelor umede, pentru a sprijini desemnarea siturilor Ramsar (Zone Umede de Importanta Internationala), iar in aceasta schema sunt recunoscute trei tipuri principale de zone umede impadurite:

Zone umede impadurite influentate de maree: mangrovele, mlastinile Nipah si padurile mlastinoase de apa dulce din zona mareelor;Zone umede de apa dulce dominate de arbori: paduri mlastinoase de apa dulce, paduri inundate sezonier, mlastini impadurite;In timp ce ar fi greu de evaluat doar cat de multe zone umede impadurite exista in lumea salbatica, putem spune ceva despre astfel de zone umede care sunt situri Ramsar: 825 din toate cele 1891 de situri Ramsar ale noastre (in iulie 2010), cu o acoperire totala de peste 79 milioane ha, avand cel putin unele zone umede impadurite in interiorul limitelor - reprezentand 53% din suprafata totala a siturilor Ramsar.

Toate cele trei tipuri pot fi numite in ansamblu paduri mlastinoase, definite ca orice zona umeda cu vegetatie forestiera. Arborii padurilor mlastinoase pot varia in marime de la 1-2 metri pana la 50 metri inaltime. Padurile mlastinoase interioare protejeaza captarile, in timp ce padurile mlastinoase de coasta protejeaza coastele impotriva furtunilor si cresterii nivelului marii in unele cazuri.

Toate padurile mlastinoase ofera peste si multe alte alimente acvatice, atat plante cat si animale, consumate de oamenii din intreaga lume; ele ofera diverse habitate pentru un numar impresionant de specii de plante si animale, contribuind astfel semnificativ la biodiversitatea globala; si, important, ofera mijloace de trai pentru comunitatile locale.Global, valoarea economica a serviciilor oferita de padurile mlastinoase depaseste de multe ori valoarea pe termen scurt de drenaj si de conversie pentru alte utilizari.

Este clar ca zonele umede impadurite sunt in special importante depozite de carbon: distrugerea lor ar elibera cantitati mari de carbon in atmosfera si ar elimina pentru viitor oportunitatea retinerii carbonului, adaugandu-se astfel inca una la problemele noastre prezente legate de schimbarile climatice.

Figura 1 indica doar cat de mare capacitate de stocare a carbonului este pierduta atunci cand aceste tipuri de zone umede impadurite (si alte zone umede) sunt prost manageriate si devin mai degraba degradate decat sa functioneze natural.Nevoia de terenuri pentru dezvoltarea urbana, conversia pentru agricultura si acvacultura, pentru extragerea uleiului, captarea excesiva a apei in amonte s.a.m.d.; in esenta, cu multe dintre aceste amenintari se confrunta si alte tipuri de zone umede.

Turbariile (impadurite sau nu) sunt in special bune depozite de carbon si acopera suprafete vaste in lume. Global, se estimeaza ca exista 400 milioane ha de turbarii, care se gasesc in 173 de tari. Desi cele mai extinse turbarii impadurite apar in Europa de Nord, Rusia si Canada, arii semnificative de turbarii impadurite exista de asemenea in Asia de sud, unde presiunea pentru drenaj si conversie pentru plantatii este mare. O estimare recenta arata ca 13 milioane de ha din totalul de 27 milioane ha au fost deja defrisate in Asia de sud, mai ales plantatii pentru ulei de palmier si pentru celuloza, plantatii de orez si pentru proiecte de transmigratie, iar acest lucru a avut loc in mare masura mai ales in ultimii 30 de ani.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.