Parcul National Yellowstone

5x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.18

nivel: Liceu

I III CARACTERISTICI NATURALE

Localizat in zona centrala a Muntilor Stancosi, Yellowstone este un platou vulcanic inconjurat de munti. Parcul se afla la o inaltime de 2300 de metri, iar cea mai inalta parte a parcului se afla in Nord-Vestul parcului la 3350 de metri altitudine. Raul Yellowstone care masoara 1110 km, strabate regiunea de la sud catre nord, varsand[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Parcul National Yellowstone

I III CARACTERISTICI NATURALE

Localizat in zona centrala a Muntilor Stancosi, Yellowstone este un platou vulcanic inconjurat de munti. Parcul se afla la o inaltime de 2300 de metri, iar cea mai inalta parte a parcului se afla in Nord-Vestul parcului la 3350 de metri altitudine. Raul Yellowstone care masoara 1110 km, strabate regiunea de la sud catre nord, varsandu-se in lacul Yellowstone si strabatand Marele Canion Yellowstone. Acoperind 33900 hectare si situandu-se la 2357 de m deasupra nivelului marii, lacul montan Yellowstone este cel mai mare din America de Nord. Lacul are o circumferinta de 180 de km, o adancime maxima de 98 de metri si o adancime medie de 40 de metri. Raul mai strabate si Valea Hayden, Marele Canion Yellowstone si apoi Cascadele inferioara si superioara. Cascada superioara are o marime de 33 de metri si cea inferioara de 94 de metri.

Canionul masoara 30 de kilometri lungime si peretii lui masoara pana la 270 de metri inaltime. Peretii de roca vulcanica au tenta galbuie, rosie, portocalie si maro, iar formatiunile stancoase au forme neobisnuite. O alta caracteristica geologica a parcului e stanca Obsidiana, un munte de “sticla” neagra, vulcanica si unul din cele mai mari depozite de obsidian din America de Nord. Parcul National Yellowstone contine peste 10000 de locuri termale, cea mai mare concentratie de altfel de ape de pe Terra. Acestea includ peste 300 de gheizere, porecum si izvoare termale, vulcani noroiosi.

IV GEGHEIZERELE

Gheizerele din Yellowstone sunt grupate in bazine localizate in jumatatea vestica a parcului. Aici se gasesc bazinele Norris, West Thumb, Lower, Midway, and Upper geyser basins. Cel mai faimos gheizer este Old Faithful (Batranul credincios), care erupe odata la 75 de minute pentru aproape 5 minute, lansand apa fierbinte si abur la 50 de metri altitudine. Intre 38000 si 45000 litri de apa sunt propulsati la fiecare eruptie. Celelalte gheizere erup neregulat precum : gheizerul Giant ( Uriasul ) care lanseaza un jet de 60 de metri de apa calda; Giantess (Uriasa) care erupe mai bine cate 4 ore de doua ori pe an. Cel mai inalt gheizer este Steamboat ( Barca cu abur ) care erupe neregulat un jet de aproape 120 de metri. Alte gheizere sunt Daisy, Grand, Porkchop, si Great Fountain.

IZVOARE TERMALE

Parcul contine mai multe izvoare termale decat gheizere. Depozitele minerale provenite de la apele termale au format conuri si terase pe terenul inconjurator. Cel mai bun exemplu este izvorul Mammoth, unde apa circula pe terase inalte de 90 de metri. Alge si bacterii se gasesc in aceste ape calde dand teraselor diferite culori.

VI VEGETATIE SI FAUNA

Parcul National Yellowstone se intinde pe o suprafata impresionanta si cuprinde salbaticie care este aproape in intrgime impadurita. Cel mai intalnit copac este pinul. Parcul are o padure pietrificata, copacii au fost ingropati sub cenusa vulcanica milioane de ani in urma si copacii fosilizati erau expusi eroziunii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.