Paralela intre tehnicile clasice si cele moderne

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.25

nivel: Facultate

Cariera individuala include constelatia totala a rolurilor jucate de o persoana de-a lungul vietii. Super defineste conceptul despre sine drept "o imagine a sinelui intr-un anumit rol, situatie sau pozitie, indeplinind un anumit set de functii sau aflat intr-o anumita retea de relatii" (Niles, S.G; Harris-Bowlsbey, JoAnn, 2002, p. 37).

Dezvoltarea conceptului despre sine este infl[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Paralela intre tehnicile clasice si cele moderne

Cariera individuala include constelatia totala a rolurilor jucate de o persoana de-a lungul vietii. Super defineste conceptul despre sine drept "o imagine a sinelui intr-un anumit rol, situatie sau pozitie, indeplinind un anumit set de functii sau aflat intr-o anumita retea de relatii" (Niles, S.G; Harris-Bowlsbey, JoAnn, 2002, p. 37).

Dezvoltarea conceptului despre sine este influentata de interactiunea dintre determinantii personali (aptitudini, valori, nevoi) Si cei situationali (familie, comunitate, economie, societate). Aceasta interactiune se reflecta si in constelatia rolurilor jucate de individ. pornind de la aceste idei, Super delimiteaza atat procesele longitudinale ale dezvoltarii carierei cat si continutul mult mai specific al luarii de decizie privind cariera. Deciziile reflecta incercarile oamenilor de a traduce conceptul despre sine in termeni specifici carierei.

Teoria este concretizata intr-un model de interventie denumit The Career Development Assessment and Counseling (Evaluarea si Consilierea Dezvoltarii Carierei). Un alt cercetator pe nume Anna Roe a elaborat o teorie in domeniul dezvoltarii carierei care se bazeaza pe o serie de cercetari care initial s-au centrat pe identificarea si descrierea trasaturilor de personalitate ale artistilor iar dupa o perioada pe studiul evolutiei si a personalitatii unor cercetatori stiintifici de diferite specializari (din domeniul fizica-biologie si din domeniul social).

In urma acestor demersuri, Anna Roe a remarcat faptul ca exista diferente majore in ceea ce priveste personalitatea cercetatorilor investigati din cele doua domenii luate in studiu, deosebiri care ar putea fi datorate influentei pe care a avut-o copilaria, cu toate experientele ei specifice in formarea si dezvoltarea personalitatii acestora. Teoria este structurata pornind de la ideea ca fiecare individ mosteneste o anumita tendinta de a-si utiliza propria energie psihica intr-o modalitate specifica.

Aceasta modalitate de utilizare a energiei psihice, combinata cu diferite experiente de viata din copilarie, modeleaza stilul general al evolutiei individuale, in satisfacerea nevoilor sale, pe tot, parcursul vietii. Acest stil are multiple implicatii specifice in comportamentul profesional. Relatia care exista intre factorii genetici, experientele din copilarie si comportamentul vocational este conceptualizata valorificand o serie de idei din teoriile realizate de Gardner Murphy si Abraham Maslow.

Influenta lui Gardner Murphy se regaseste in folosirea conceptului de canalizare a energiei psihice in stabilirea influentei pe care o are asupra alegerii vocationale experienta de viata acumulata in copilaria timpurie. A. Roe se bazeaza, in expunerile sale, si pe teoria lui A. Maslow privitoare la nevoi si la ierarhizarea acestora. In egala masura se remarca accentul pus pe influenta factorilor genetici in luarea deciziilor vocationale ca si suprastructurarii ierarhiei nevoilor. Teoria formulata de A.Roe cuprinde doua niveluri.

Primul nivel este reprezentat de asertiunile.generale care,in sine nu pot fi testate empiric si in care se evidentiaza faptul ca ,,zestrea" genetica a fiecarui individ subliniaza abilitatile si interesele acestuia si este in stransa legatura cu optiunea sa vocationala. Mai mult, fiecare individ isi utilizeaza energia psihica intr-o maniera care nu este in intregime sub controlul sau. Aceasta cheltuire involuntara de energie, considerata a fi determinata genetic, influenteaza dezvoltarea abilitatilor individului.

Ideea centrala din cadrul acestui nivel se refera astfel la faptul ca factorii genetici si modul in care se ierarhizeaza nevoile influenteaza alegerea unei ocupatii si matricea intregii vieti. Gradul de motivatie in atingerea unui scop vocational este determinat de modul in care se ierarhizeaza nevoile individuale si de intensitatea nevoilor specifice fiecarui individ. Al doilea nivel al teoriei Annei Roe se refera la modalitatea in care dezvoltarea intregii vieti si intensitatea nevoilor de baza sunt influentate de experientele de viata din copilarie.

Factorii care influenteaza intensitatea nevoii, durata intre aparitia si satisfacerea ei sunt conditionati de mediul in care traieste individul. Se evidentiaza rolul parintilor in dinamica satisfacerii nevoilor in copilaria timpurie, in functie de maniera de ingrijire a copilului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.