Paradoxul unei sociologii active - Colegiul de sociologie

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.78

nivel: Facultate

In cursul uneia dintre reuniunile noastre particulare, el s-dj marturisit lui Alexandre Kojevnikov (care, mai tarziu, si-a prescurtat numele in Kojeve). Acesta i-a raspuns ca o astfel de taumaturgie nu avea sanse mai mari de a fi purtata de sacrul pe care il declansase, decat un prestidigitator care se lasa amagit de propria lui magie. Eram convins. Dar Bataille, care avea uimiAZtoarea calitate de[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Paradoxul unei sociologii active - Colegiul de sociologie

In cursul uneia dintre reuniunile noastre particulare, el s-dj marturisit lui Alexandre Kojevnikov (care, mai tarziu, si-a prescurtat numele in Kojeve). Acesta i-a raspuns ca o astfel de taumaturgie nu avea sanse mai mari de a fi purtata de sacrul pe care il declansase, decat un prestidigitator care se lasa amagit de propria lui magie. Eram convins. Dar Bataille, care avea uimiAZtoarea calitate de a se enerva in momentele in care avea de ales, a trecut peste.

in plus, nici nu apucase sa zica totul. incerca sa regaseasca focarul initial al irezistibilei expansiuni a sacrului intr-un gest ritual ireversibil, in aparenta, cum mi-a marturisit mai tarziu, intr-un sacrificiu uman liber consimtit pentru care avea deja la dispozitie victima de la care obtinuse (sau facea tot posibilul ca sa obtina) un certificat destinat justitiei si care il disculpa pe ucigas. O astfel de siretenie, desigur utila, se asorta cu greu exploziei salbatice a sacrului care urma sa revigoreze o societate fara vlaga. Am cantarit iarasi obiectiile lui Kojevnikov si am devenit to mai reticent.

Mai mult din neincredere decat din respect fata de cuvantul dat, am pastrat secretul asa cum mi se ceruse, cel putin pana la publicarea la New York, in timpul raz-boiului, a unor indiscretii care trebuia amendate. intre timp, Georges Bataille si-a continuat eforturile personale in sanul unui fel de comunitati initiatice, al carei nume, "Acephale", spunea suficient de multe despre orientarea anti-intelectualista, ca sa nu spunem de parti pris-ul in favoarea unei emanatii de ordin visceral, dar care, curios, nu a renuntat sa o decupleze de foarte intelectualul Colegiu de sociologie.

Se straduia sa imagineze manifestari la care cele doua grupuri sa fie asociate, de exemplu in celebrarea executiei lui Ludovic al XVI-lea, in Place de la Concorde, la data aniversara a evenimenAZtului si pe amplasamentul estimat al esafodului. Notez aceste detalii ca semnificative pentru atmosfera de atunci. Ele pot ex-plica, daca nu si scuza, tonul infumurat si fals patetic al unor pasaje din studiile ce urmeaza si pe care, oricat mi-as fi dorit, n-am crezut necesar sa le elimin.

Razboiul a maturat toate aceste veleitati, dar mai ales pacea regasita a facut sa cada in uitare lumea in care aparusera.- inchei aceste marturisiri atat sumare, cat si indispensabile, cu cateva wdicatii bibliografice. Alatur textelor mentionate anterior prefata care introducea culegerea La Communion des fortslComuniunea Ce'or puternici, publicata in 1943, aproape simultan, in Mexic, integral, si in Franta, amputata cu mai mult de o treime, daca nu de cenzura, macar din teama de cenzura, ceea ce inseamna acelasi lucru.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.