Panoptismul

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.86

nivel: Facultate

Tot acest spatiu inchis, parcelat, supravegheat in toate priAZvintele, in care indivizilor li se atribuie un loc fix, in care cele mai mici miscari sunt controlate, in care toate evenimentele sunt inregistrate, in care o activitate neintrerupta de scriere leaga centrul si periferia, in care puterea este exercitata monolitic, conform unei scheme ierarhice continue, in care fiecare individ e constan[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Panoptismul

Tot acest spatiu inchis, parcelat, supravegheat in toate priAZvintele, in care indivizilor li se atribuie un loc fix, in care cele mai mici miscari sunt controlate, in care toate evenimentele sunt inregistrate, in care o activitate neintrerupta de scriere leaga centrul si periferia, in care puterea este exercitata monolitic, conform unei scheme ierarhice continue, in care fiecare individ e constant reperat, examinat si distribuit intre vii, bolnavi si morti - toate acestea constituie un model comAZpact al dispozitivului disciplinar.

Ciumei ii corespunde ordinea, care are functia de a lamuri toate lucrurile neclare: boala ce se transmite cand corpurile vin in contact; raul care prolife-reaza cand spaima si moartea anuleaza interdictiile. Ordinea prescrie fiecaruia propriul loc, propriul corp, propria boala si propria moarte, fiecaruia propriul bun, gratie unei puteri omniprezente si omnisciente ce se subimparte in mod regulat si neintrerupt pana la determinarea finala a individului, a ceea ce-1 caracterizeaza, a ceea ce-i apartine, a ceea ce i se intamAZpla, impotriva ciumei, care e contact, disciplina isi manifesta puterea, care este una de analiza.

A existat in jurul ciumei o intreaga fictiune literara a sarbatorii: legi anulate vremelnic, interdictii ridicate, frenezie a timpului ce trece, corpuri venind in contact fara respect, indivizi ce-si dau jos mastile, care-si parasesc identitatea statutara si chipul sub care puteau fi recunoscuti, dand la iveala un cu totul alt adevar. A existat insa si un vis politic al ciumei, care era exact opusul celui dinAZtai: nu sarbatoare colectiva, ci delimitari stricte; nu legi incalcate, ci patrundere a regulamentului pana in cele mai fine detalii ale existentei, prin intermediul unei ierarhii exhaustive, care asigura functionarea capilara a puterii;

nu masti ce se pun si se scot, ci fiecaruia atribuirea "adevaratului" sau nume, a "adevaratului" sau loc, a "adevaratului" sau corp si a "ade-varatei" sale boli. Ciuma, ca forma in acelasi timp reala si imaAZginara a dezordinii, are drept corelat medical si politic disciplina. in spatele dispozitivelor disciplinare, poate fi desciAZfrata teama de "contaminari", teama de ciuma, de revolte, de crime, vagabondaj, dezertari, de oameni care apar si dispar, care traiesc si mor in dezordine.

Daca este adevarat ca lepra a dat nastere ritualurilor de excludere care au oferit, pana la un anumit punct, modelul si chiar forma "Marii inchideri"11, despre ciuma se poate afirma ca a dat nastere schemelor disciplinare. Mai curand decat o impartire masiva intre unii si ceilalti, ciuma necesita separari multiple, repartizari individualizante, o organizare in profunAZzime a supravegherilor si controalelor, o sporire si o ramificare a puterii.

Leprosul este prizonierul unei practici a excluderii, a exilului-inchidere; el este lasat sa se piarda intr-o masa care este prea putin important sa fie diferentiata; ciumatii sunt prinsi intr-o cartografiere tactica meticuloasa, in care diferenAZtierile individuale nu sunt decat efectele constrangatoare ale unei puteri ce sporeste, se articuleaza si se subdivide. De o parte, marea inchidere; de cealalta parte, buna modelare. Lepra cu separatia ei; ciuma cu decupajele ei. Una este marcata; cealalta, analizata si repartizata. Exilul leprosului si stoparea ciumei nu contin acelasi vis politic.

Cel dintai reprezinta visul unei comunitati pure; celalalt, al unei societati disciplinate. Doua modalitati de a exercita puterea asupra oamenilor, de a le controla raporturile, de a desface periculoasele lor posibilitati de contact. Orasul atins de ciuma, infiltrat pe de-a-ntregul de ierarhie, supraveghere, control, scriere, orasul imobilizat in functionarea unei puteri extensive ce se refera in mod vizibil la toate corpurile individuale este utopia cetatii perfect guverAZnate. Ciuma (cel putin, aceea ramasa la stadiul ipotetic) conAZstituie proba prin care exercitiul puterii disciplinare poate fi definit in chip ideal.

Pentru a determina functionarea drepAZturilor si legilor conform teoriei pure, juristii se plasau ima-ginar in starea de natura; pentru a vedea functionarea formelor perfecte de disciplina, guvernantii meditau la starea de ciuma, in structura schemelor disciplinare, imaginea ciumei este echivalentul tuturor neregulilor si dezordinilor posibile; asa dupa cum imaginea leprei, a contactului ce trebuie intrerupt se afla in structura schemelor de excludere.

Scheme diferite deci, dar nu si incompatibile. incet-incet, le vedem apropiindu-se; secolului al XlX-lea ii apartine ideea de a aplica spatiului excluderii, al carui locuitor simbolic era leprosul (si a carui populatie reala o alcatuiau cersetorii, vagaAZbonzii, nebunii, agresivii), tehnica de putere proprie supraveAZgherii disciplinare.

Tratarea "leprosilor" drept "ciumati", proiectarea decupajelor fine ale disciplinei asupra spatiului conAZfuz al internarii, elaborarea acestuia cu ajutorul metodelor de repartizare analitica a puterii, individualizarea exclusilor recurgand insa la proceduri de individualizare pentru a marca excluderile - iata ce a realizat in mod regulat puterea disciAZplinara inca de la inceputul secolului al XlX-lea: azilul psihiAZatric, penitenciarul, casa de corectie, stabilimentul de educare supravegheata.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.