Pancreatita cronica

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.79

nivel: Facultate

In conditiile alcoolismului cronic, pancreasul secreta un suc pancreatic cu o concentratie proteica mai mare decat este normal. Aceste proteine pot precipita, formand dopuri proteice, care vor genera obstructie ductala (obstructia ducturilor mici), cu activarea retrograda a enzimelor pancreatice. Unele dopuri proteice se calcifica, prin impregnare cu carbonat de calciu. Formarea calculilor este f[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Pancreatita cronica

In conditiile alcoolismului cronic, pancreasul secreta un suc pancreatic cu o concentratie proteica mai mare decat este normal. Aceste proteine pot precipita, formand dopuri proteice, care vor genera obstructie ductala (obstructia ducturilor mici), cu activarea retrograda a enzimelor pancreatice. Unele dopuri proteice se calcifica, prin impregnare cu carbonat de calciu. Formarea calculilor este favorizata de alterarea de catre alcool a sintezei pancreatice de "litostatina" (denumita initial "PSP-pancreatic stone protein"), cea care impiedica nuclearea si precipitarea cristalelor de carbonat de calciu din sucul pancreatic.

Consecutiv obstructiilor, unele ducturi se rup, cu activare de enzime, alte ducturi se dilata si apar fibroze periductale, cu noi stenoze. Apar distructii tisulare, depunere de calciu. Boala are cel mai adesea un debut insidios, uneori fiind dificila diferentierea de puseele repetitive de pancreatita acuta alcoolica. PC este de 3-4 ori mai frecventa la barbati (sau chiar mai mult) decat la femei. Diagnosticul se face de obicei dupa varsta de 40 de ani, dar uneori pot aparea cazuri diagnosticate chiar in jurul varstei de 30 de ani (este posibila existenta unui factor genetic).

Tabloul clinic este dominat de durere care poate fi epigastrica, periombilicala sau in bara. Adesea ea poate iradia in spate. Poate fi trenanta, suparatoare, mai rar ocazionala, dar alteori poate fi intensa, cvasipermanenta, invalidizanta. Adesea durerea este provocata de alimentatie (prin stimularea secretiei enzimatice) si de aceea, bolnavii cu PC prefera sa nu manance, ci doar sa consume alcool, care poate avea pentru ei un efect analgezic. La un procent de 10-20% din PC, simptomele dureroase pot lipsi, descoperirea bolii facandu-se cu ocazia unui examen imagistic (ecografie) efectuata intamplator.

Alte simptome ale bolii pot fi icterul obstructiv, prin compresia capului pancreatic pe coledoc, sindromul de malabsorbtie cu steatoree, diabetul zaharat secundar (poate aparea la 50-70% din PC calcifiante).
Examenul clinic nu aduce de obicei date relevante, durerea fiind cu localizare in abdomenul superior. Mai rar, se poate palpa un pseudochist pancreatic mare sau exista suspiciunea unui revarsat pleural ori peritoneal pancreatic (bogat in enzime pancreatice).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.