Pamantul

7x puncte

categorie: Geografie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Apele dulci de suprafata sunt folosite in situ (navigatie, imbaiere, sporturi nautice, piscicultura, hidroenergetica etc.), dar mai ales captate si folosite ex situ pentru nevoile cele mai diverse - pentru potabilizare, in industrie, transporturi, agricultura etc. Neadmisa oficial, utilizarea directa in scop potabil nu este o raritate. Din diversele utilizari, cruciala pentru oameni ramane satisfa[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Pamantul

Apele dulci de suprafata sunt folosite in situ (navigatie, imbaiere, sporturi nautice, piscicultura, hidroenergetica etc.), dar mai ales captate si folosite ex situ pentru nevoile cele mai diverse - pentru potabilizare, in industrie, transporturi, agricultura etc. Neadmisa oficial, utilizarea directa in scop potabil nu este o raritate. Din diversele utilizari, cruciala pentru oameni ramane satisfacerea nevoilor populatiei, fiind interzisa prin lege limitarea accesului ei in detrimentul altor folosinte.

La fel de importanta ar trebui sa devina si asigurarea apei necesare vietii salbatice. In Romania, apele de suprafata constituie sursa majora pentru necesitatile umane, inclusiv pentru apa potabila.
2.3 Elemente de mecanica fluidelor Hidrologia, fizica si matematica isi dau intalnire in disciplina pe care o numim mecanica fluidelor si care permite o analiza, explicare, calculare si prognozare a comportamentului apei lichide in variate imprejurari, fara de care ar fi greu de conceput studiul si managementul modern al raurilor si mai ales proiectarea si exploatarea de baraje, canale, aductiuni de ape si nici, la scara dimensionala mai mica, retele de conducte de alimentare cu apa sau canalizare, pompe, apometre si alte instalatii si aparate in legatura cu apa.

Dintre proprietatile fizice ale fluidelor sunt importante densitatea, greutatea specifica, compresibilitatea, vascozitatea, presiunea vaporilor (de saturatie, sau mai mare sau mai mica, ducand la condensare respectiv evaporare), tensiunea superficiala. S-au definit si se folosesc in practica parametri adimensionali cum sunt Numarul lui Reynolds, Numarul lui Froude si Numarul lui Weber.
In cadrul staticii fluidelor sunt importante notiunile de presiune, presiune hidrostatica, centru de presiune, principiul lui Arhimede, centrul de plutire, echilibru stabil, instabil sau neutru la plutire etc.

Dinamica fluidelor este o stiinta foarte vasta. Sunt importante notiunile de viteza, debit, curgerea uniforma sau neuniforma, laminara si turbulenta, separatia, ecuatia de continuitate, cea de moment si cea de energie pentru curgere, rezistenta, strat marginal, ecuatiile Darcy-Weisbach si Colebrook-White, diagrama Moody, formula Hazen-Williams, metoda Cross-Doland, ecuatiile DuBoys, Chezy, Manning, Lacey, Inglis, Bose, Kalinske, Einstein, Meyer-Peter, Bagnold, Colby, salt hidraulic, profile de curgere, formula Francis etc. etc.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.