Paganism, crestinism si gnosa in epoca imperiala

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.15

nivel: Liceu

Magia si astrologia atrageau nu doar multimile, ci si pe unii filosofi (stoicii recunosteau validitatea astrologica). in timpul razboaielor civile circula un mare numar de apocalipse de origine orientala; cel cunoscut sub numele de Oracolele Sibiline anunta viitoarea cadere a puterii romane, in plus, vechea obsesie a sfarsitului Romei [1] parea, de data asta, confirmata de evenimentele sangeroase [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Paganism, crestinism si gnosa in epoca imperiala

Magia si astrologia atrageau nu doar multimile, ci si pe unii filosofi (stoicii recunosteau validitatea astrologica). in timpul razboaielor civile circula un mare numar de apocalipse de origine orientala; cel cunoscut sub numele de Oracolele Sibiline anunta viitoarea cadere a puterii romane, in plus, vechea obsesie a sfarsitului Romei [1] parea, de data asta, confirmata de evenimentele sangeroase ale istoriei contemporane. Horatiu nu-si ascundea teama cu privire la soarta viitoare a Orasului (Epoda, XVI).

Cand Cezar a trecut Rubiconul, neopitagoricianul Nigidius Figulus a anuntat inceputul unei drame cosmico-istorice care avea sa puna capat Romei si chiar spetei umane (Lucanus, Pharsalia, 639, 642-645). Dar domnia lui Augustus. survenind dupa lungi si dezastruoase razboaie civile, parea sa instaureze pax aeterna. Temerile inspirate de cele doua mituri -- "varsta" Romei si Anul cel Mare -- se dovedeau prin urmare gratuite. Caci, pe de o parte, August de curand fondase din nou Roma, prin urmare nu mai puteau exista temeri in ceea ce priveste durata ei;

si, pe de alta parte, trecerea de la varsta de fier la varsta de aur se efectuase fara catastrofa cosmica, intr-adevar, Vergiliu a inlocuit ultimul saeculum, aceia al Soareluicare trebuia sa provoace combustia Universului --, cu secolul lui Apoilon; el evita astfel ekpyrosis si considera razboaiele civile drept semnul insusi al trecerii de la varsta de fier la cea de aur.

Mai tarziu, cand domnia lui Augustus parea sa fi instaurat cu adevarat varsta de aur, Vergiliu s-a straduit sa-i asigure pe romani cu privire la durata Cetatii, in Eneida (1.255 sq.), lupiter, adresandu-se lui Venus, o asigura ca nu va fixa romanilor nici un fel de limitare spatiala sau temporala: "Le-am dat o Stapanire fara sfarsit" (imperium sine fine dedi). Dupa aparitia Eneidei, Roma a fost numita urbs aeterna, Augustus fiind proclamat al doilea fondator al Cetatii.

Data sa de nastere, 23 septembrie, a fost considerata "drept punctul de plecare al Universului caruia August i-a salvat existenta si i-a schimbat fata" [2]. Acum se dezvolta speranta ca Roma se poate regenera periodic ad infinitum. Astfel, eliberata de miturile celor doisprezece vulturi si al ekpyrosis-u\i., Roma va putea sa se intinda, dupa cum anunta Vergiliu (Eneida, VI, 798), pana in regiunile care "sunt dincolo de drumurile Soarelui si ale Anului" (extra anni solisque vias).

Avem de-a face cu un suprem efort de a elibera istoria de destinul astral sau de legea ciclurilor cosmice, si de a regasi, prin intermediul mitului innoirii vesnice a Romei, mitul arhaic al regenerarii anuale a Cosmosului prin recrearea sa periodica (de catre preotii sacrificatori sau de catre Suveran). Este, totodata, o incercare de a valoriza istoria pe plan cosmic; adica de a considera evenimentele si catastrofele istorice drept adevarate arderi si dizolvari cosmice care trebuie sa puna capat perioadei Universului ca sa-i permita regenerarea.

Razboaiele, distrugerile, suferintele provocate de istorie nu mai sunt semne inainte-mergdtoare ale trecerii de la o varsta cosmica la alta, ci constituie ele insele aceasta trecere. Astfel, cu fiecare perioada de pace, istoria se innoieste si, prin urmare, o noua lume incepe; in ultima instanta (dupa cum o demonstreaza mitul constituit in jurul lui Augustus), Suveranul repeta creatia Cosmosului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.