Padurile de mangrove

7x puncte

categorie: Geografie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Padurile de mangrove se pot dezvolta numai de-a lungul tarmurilor adapostite de actiunea valurilor oceanici. Aceste paduri sunt caracteristice zonelor costiere unde in calea apelor se intind recife de corali, lanturi insulare si bancuri de nisip sau gurilor de varsare a raurilor. Apele linistite determina sedimentarea si acumularea pe fund a particulelor fine. De aceea substratul padurilor de mang[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Padurile de mangrove

Padurile de mangrove se pot dezvolta numai de-a lungul tarmurilor adapostite de actiunea valurilor oceanici. Aceste paduri sunt caracteristice zonelor costiere unde in calea apelor se intind recife de corali, lanturi insulare si bancuri de nisip sau gurilor de varsare a raurilor. Apele linistite determina sedimentarea si acumularea pe fund a particulelor fine. De aceea substratul padurilor de mangrove este alcatuit din mal.

In zona exterioara malul mangrovelor este semifluid, in schimb in partile interioare ale padurilor de mangrove se formeaza un sol adevarat. In urma amestecului malului sarat cu resturi de frunze, ramuri si trunchiuri ale arborilor de mangrove se formeaza un humus, iar uneori chiar un strat de turba.Prezenta unui sistem radicular adventiv dens duce la o diminuare si mai accentuata a hidrodinamismului. De aceea in zona padurilor de mangrove are loc o acumulare rapida a sedimentului si extinderea uscatului.

Plantele de mangrove au nevoie de o temperatura de cel putin 20C, de precipitatii abundente (peste 2000 mm/an), de sedimente terigene bogate in substante organice, de un pH cuprins intre 6,6-7,6, cu variatii mici, iar oxigenul dizolvat 27,0-96,6% din saturatie. Limita nordica de raspandire a formatiunii de mangrove se situeaza la 20 lat. N in Africa de Vest si la 33 lat. N pe litoralul insulelor Okinawa mai la sud de Japonia, iar cea sudica cam pe la paralela de 44 lat. S.

Cele mai luxuriante paduri de mangrove se intalnesc pe tarmurile unde mai sus este prezenta padurea tropicala umeda, care trece direct in desisurile de mangrove. In acest caz arborii de mangrove sunt inalti pana la 25 m. In zonele tropicale mai aride sau in cele subtropicale padurile de mangrove sunt reprezentate de arbori asemanatori unor tufisuri.Padurile de mangrove ocupa zona situata intre nivelul cel mai scazut al apei la reflux si cel mai inalt flux, adica zona intermareica (eulitoral). Aceasta zona este inundata de apa de 10-15 ori pe luna, astfel ca intervalul de timp cat manglierii se afla sub apa reprezinta aproximativ 40%.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.