Padureanca de Ioan Slavici

3x puncte

categorie: Romana

nota: 8.70

nivel: Liceu

Se dă o lege în toata țara, ca nimeni să nu își părăsească satul, deoarece era holeră. Fiind vremea secerișului și pentru că avea nevoie de mână de lucru, Busuioc nu ține cont de acest lucru și se hotărăște să plece să adune lucrători pentru seceriș, încredintându-i, la cererea acestuia, sarcina fiului său mai mare, de douăzeci de ani, pe nume Iorgovan.

Băiatul era îndrăgostit de o[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Padureanca de Ioan Slavici

Se dă o lege în toata țara, ca nimeni să nu își părăsească satul, deoarece era holeră. Fiind vremea secerișului și pentru că avea nevoie de mână de lucru, Busuioc nu ține cont de acest lucru și se hotărăște să plece să adune lucrători pentru seceriș, încredintându-i, la cererea acestuia, sarcina fiului său mai mare, de douăzeci de ani, pe nume Iorgovan.

Băiatul era îndrăgostit de o fată pe nume Simina, care și în urmă cu un an a stat la ei acasă vreme de trei luni, pe durata secerișului. Astfel, Iorgovan ia postura de personaj de basm care își caută iubita la mari depărtări, pornind într-o lungă expediție, străbătând sate și locuri îndepărtate, întâlnind oameni noi, totuși cu teama de a nu fi descoperit, ezitant, indecis, sursă a dramei care îl macină pană la sfârșit. Pleacă la Moma, fiind indecis dacă vrea să o revadă pe Simina, dar ajungând la Zimbru o cheamă la seceriș, împreuna cu tatăl ei, pe nume Neacșu, și cu oamenii de care avea nevoie, adunați împreuna cu slujitorul Șofron, argat de nădejde al tatălui său, în vârstă de treizeci de ani, mai simplu sufletește, dar mai hotărât în manifestarea sentimentelor.

Busuioc era mare bogătaș, deținător a patruzeci de jugăre de pământ, ara cu patru care zece zile la rând și avea o moară de vânt, pe care mai apoi o înlocuiește cu ceva mai performant. De moară se ocupa Pupăză, care a crescut acolo de mic, se îngrijea de ea chiar dacă nu era bine plătit de Busuioc. Pupăză spunea multe prostii, era tot timpul foarte murdar, plin de făina și se supăra când oamenii râdeau de el. Busuioc l-a pus pe fiul său mai mic, pe nume Filip, să scrie o scrisoare adresată cumnatului acestuia, preotul Furtună din satul Socoda, pentru a se alătura și el secerișului.

Șofron reușise să strângă o mică avere de când lucra la Busuioc, două jugăre de teren, și avea vârsta potrivnică însurătorii, doar că ii lipsea nevasta potrivită. În momentul în care o vede pe Simina acesta se îndrăgostește de dânsa și devine astfel rivalul tânărului Iorgovan. Deși o iubea pe Simina, Iorgovan nu are curaj să-și mărturisească sentimentele, fiind un personaj complexat, cu reacții greu de înțeles: când o caută pe Simina în satul ei de munte, el este aproape travestit, pentru ca nimeni să nu-1 recunoască, apoi, cu o inexplicabilă teamă de "gura lumii" și chiar de tatăl său, Busuioc, că ia o fată săracă, amână împlinirea dragostei până când Simina se orienteaza către Șofron.

Tatăl fetei, Neacșu, venit și el la seceriș, moare de holeră, fiind înmormântat de către părintele Furtună și, în acel moment, Busuioc își obligă fiul să o ceară de nevastă pe Simina, parcă pentru a echilibra soarta negativă, dar aceasta ezită, la rândul ei, să-și dea consimțământul, având o relație stranie cu Șofron, argatul lui Busuioc, care o iubea de multă vreme. Într-un final, Șofron se mută de la casa lui Busuioc în localitatea Socodor, pentru a fi mai aproape de Simina, aceasta mutându-se acolo în urma morții tatălui ei.

Nemaiputând suporta despărțirea de Simina, Iorgovan, fire indecisă, incapabil să suporte avatarurile complicate ale dragostei, cade în patima beției și, inspirat de moartea lui Pupăză la moară, încearcă să se sinucidă. Aflat pe patul de moarte își face curaj și o sărută pe Simina, care vine să îl vadă, apoi își dă duhul, obligând-o pe Simina să rostească „O lumânare”, expresie care încheie nuvela.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.