Padurea spanzuratilor - prezentare generala

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.80

nivel: Liceu

Trebuie subliniat pentru inceput modul in care in Padurea spanzuratilor un element biografic se desprinde de reconstituirea propriu-zisa si devine motiv sau problema de roman, cu semnificatii mult mai largi, dincolo de cazul particular. Elementul biografic se refera la imprejurarile in care fratele scriitorului Emil Rebreanu, ofiter in armata austro-ungara, a fost condamnat la moarte si spanzurat,[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Padurea spanzuratilor - prezentare generala

Trebuie subliniat pentru inceput modul in care in Padurea spanzuratilor un element biografic se desprinde de reconstituirea propriu-zisa si devine motiv sau problema de roman, cu semnificatii mult mai largi, dincolo de cazul particular. Elementul biografic se refera la imprejurarile in care fratele scriitorului Emil Rebreanu, ofiter in armata austro-ungara, a fost condamnat la moarte si spanzurat, pe frontul de la Ghimes-Palanca, acuzat ca ar fi incercat sa treaca in liniile romanesti.

In acest context, pentru unul dintre cele mai valoroase romane ale lui L. Rebreanu trebuie sa consemnam cateva aspecte ale plusului modernist si contributiei sale originale la dezvoltarea romanului romanesc. Padurea spanzuratilor analizeaza drama dezechilibrului si prabusirii sufletesti a unui om cu o constiinta zguduita de imprejurari vitrege ale vietii si razboiului. Din necesitati de simetrie compozitionala, romanul incepe, rupand firul cronologic al actiunii, cu un element hotarator pentru pierderea echilibrului interior, cu scena executiei prin streang a soldatului ceh Svoboda, nume simbolic, in limba ceha acest cuvant insemnand "libertate".

Capitolul doi, ca intr-o retrospectiva cinematografica, vizual-dinamica, deruleaza selectiv pelicula vietii si antecedentele psihice, sociale, nationale, spirituale si educative ale lui Apostol Bologa, care vor explica la mari intervale de timp comportamentul sau. Initial, ca toti oamenii elementari ai scriitorului, fie ei citadini sau rurali, intelectuali sau tarani, Apostol Bologa, este un temperament robust, cu instincte puternice dar bine strunite, linistit ca apele unui lac adanc, neproblematic, desi din fire excesiv de sovaielnic.

Este nevoie de un impuls extrem de puternic, o intamplare nefericita sau, ca sa folosim titlul unei nuvele pregatitoare, de o catastrofa care sa activeze contradictii si latente sufletesti nebanuite, sa dezvaluie intreaga complexitate a fiintei umane. Razboiul, ucigator de energii, va sparge ca o piatra suprafata aparent neteda si echilibrul precar al vietii si constiintei locotenentului Bologa. Firul evolutiei si metamorfozelor sale sufletesti este foarte incurcat, cu sinuozitati si contorsiuni derutante. In numele unor ideii pur teoretice, abstracte, de patrie, lege, datorie, stat, Apostol Bologa are constiinta impacata ca, votand pentru executarea dezertorului Svoboda, si-a facut datoria.

Realitatile brutale ale vietii concrete si ale razboiului, confruntarea cu alte ideologii si destine constituie inceputul dezechilibrului sau sufletesc. Acumularea progresiva de fapte, obsesii, intamplari, culminand cu vestea ca va trebui sa lupte pe frontul romanesc impotriva fratilor sai il pun intr-o situatie limita, dilematica. Infruntand inflexiunea, rigiditatea si brutalitatea generalului Karg, reprezentantul oficial al statului abstract in numele caruia pana atunci actionase Apostol Bologa, alegand calea riscului sau chiar a mortii, ia o hotarare radicala - dezertarea.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.