Pactul Molotov-Ribbentrop

2x puncte

categorie: Istorie

nota: 8.52

nivel: Liceu

Cum influenteaza acum Pactul Molotov-Ribbentrop pe Moldava. Organizațiile din opoziție protestează împotriva sărbătoririi "eliberării Moldovei de sub ocupație fascistă"

Chișinău. Organizațiile social-politice care sînt în opoziție față de Partidul Comuniștilor, aflat la guvernare, protestează împotriva sărbătoririi "eliberării republicii de sub ocupație fascistă", care s-a desfășura[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Pactul Molotov-Ribbentrop

Cum influenteaza acum Pactul Molotov-Ribbentrop pe Moldava. Organizațiile din opoziție protestează împotriva sărbătoririi "eliberării Moldovei de sub ocupație fascistă"

Chișinău. Organizațiile social-politice care sînt în opoziție față de Partidul Comuniștilor, aflat la guvernare, protestează împotriva sărbătoririi "eliberării republicii de sub ocupație fascistă", care s-a desfășurat săptămîna aceasta.Precum informează agenția INFOTAG, Asociația Deținuților Politici, Asociația Anti Pactul Molotov-Ribbentrop, Asociația Veteranilor Armatei Române au organizat marți seara o acțiune de protest împotriva solemnităților oficiale cu prilejul "sărbătoririi a 60 de ani de la eliberarea Chișinăului de sub ocupație fascistă".

Cîteva zeci de persoane, majoritatea fiind foști deținuți politici ai regimului sovietic și veterani ai Armatei Române, s-au adunat în centrul Chișinăului, au mers pe bulevardul central al capitalei pînă la gară. Aici, ei au desfășurat un miting, reamintind că din această gară, în anii de după cel de-al doilea război mondial, mii de familii de moldoveni au fost duse în Siberia , Kazahstan și în Extremul Orient. Participanții la manifestație purtau tricoloruri, pancarte pe care scria: "Basarabia este pamânt românesc!", "Cerem lichidarea consecințelor Pactului Molotov-Ribbentrop!", "24 august 1944 - tragedie a Basarabiei", "OSCE - nu vinde Basarabia Rusiei!".

Iacob Golovca, președintele Asociației Anti Pactul Molotov-Ribbentrop, a calificat zilele de 23 și 24 august drept "zile rușinoase în istoria României și a provinciilor sale, Basarabia și Bucovina de Nord". "Toată Europa știe că în aceste zile noi am fost ocupați și înrobiți de trupele sovietice. Astăzi, în esență, noi nu consemnăm eliberarea, ci ocuparea Chișinăului. Pentru noi, 24 august nu este o sărbătoare, precum afirmă președintele Moldovei.

Pentru noi, aceasta este, mai degrabă, o zi de mîhnire și de doliu", a spus Golovca. Vadim Pirogan, președintele Asociației Veteranilor Armatei Române, a declarat că "sărbătoarea organizată la 24 august continuă să-i separe pe veteranii armatelor române și sovietice". "Acești oameni nu sînt vinovați, trebuie să cinstim memoria tuturor celor care au căzut. Dar, pentru a-i uni pe veterani, nu trebuie să se construiască capul de pod Șerpeni, ci un memorial în amintirea tuturor celor care au căzut", a subliniat Pirogan.

Manifestanții au acuzat puterea "de proslăvirea asupritorilor românilor basarabeni" și au cerut "să se renunțe pînă la urmă de Pactul Molotov-Ribbentrop", care a creat Republica Actuala Republica Moldova este o consecinta a odiosului Pact Molotov-Ribbentrop din 23 august 1939, a invaziei sovietice asupra Romaniei la 28 iunie 1940, a rapirii si subjugarii Basarabiei si nordului Bucovinei de catre Rusia comunista, care i-a despartit pe romani cu forta armelor, izolindu-i prin sirma ghimpata de la Prut.

R.S.S.Moldoveneasca a fost constituita, in mod nelegitim, la Moscova, prin hotarirea Sovietului Suprem al U.R.S.S. din 2 august 1940, fara participarea basarabenilor si contrar vointei lor. Acesta inseamna ca denumirea Republica Moldova nu este altceva decit o uzurpare a titulaturii Moldovei voievodale, iar existenta ei ca ,,stat independent" - o urmare a raptului sovietic din 1940, o intruchipare a separatismului incurajat si sustinut prin toate mijloacele posibile si imposibile de catre Rusia imperialista si agresiva, care a transformat-o intr-un avanpost strategic pentru dominatia sa in Balcani. Moldova separat de România".

Stalin și Hitler, morții care trebuie încă uciși

În ultimele zile ale lunii iunie, președintele României a demonstrat o dată în plus că e un actor politic care joacă excelent în piesele prezentate în premieră absolută. Băsescu e cel dintâi politician postdecembrist care a câștigat toate bătăliile sale electorale. El a fost singurul lider de la București care a reușit să repună în circulație sintagma "două state românești" fără să stârnească proteste în vârful piramidei de la Chișinău. În fine, dar nu și în ultimul rând, România, prin gura actualului său președinte, pentru prima oară în istorie a condamnat oficial conspirația dintre Stalin și Hitler în urma căreia Uniunea Sovietică a anexat Basarabia și nordul Bucovinei.

Se impune o reparație istorică

La împlinirea a 65 de ani de la ultimatumul Moscovei adresat Bucureștiului, Traian Băsescu a făcut o declarație în care a dezaprobat fără echivoc Pactul Molotov-Robbentrop. Președintele a spus că se închină cu respect în fața fraților de peste Prut care, "ca urmare a unor greșeli istorice grave", s-au văzut nevoiți să învețe "să trăiască zilnic cu suferința, de la cea a despărțirii de familie la cea a dezrădăcinării de limbă și neam". La mijloc, dă de înțeles liderul de la București, e o nedreptate care i s-a făcut României și rămâne, deocamdată, neînlăturată.

El nu pune la îndoială, desigur, actualul statu-quo din Europa, dar lasă să se întrevadă că o reparație istorică se impune. Care e semnificația acestui gest politic? Are rost, oare, astăzi să te mai războiești în vorbe cu Stalin și Hitler în situația în care cauza lor pare pierdută iremediabil? Nu încape discuție. Sunt morți care trebuie încă uciși. Urmează să fie spulberat duhul lor rău și lichidate consecințele crimelor pe care le-au săvârșit. Numai în acest caz poți spera să nu mai retrăiești o dată istoria.

O declarație, chit că detonată ca o adevărată bombă de presă, nu pune încă punctul pe "i", firește. Și nici n-are cum. E încă mult până departe. Ea pune, însă, degetul pe rană. Condamnarea oficială de către România a raptului de la 28 iunie 1940, înainte de a avea un impact practic, are deja, neîndoios, o semnificație istorică. Trendul ei pozitiv este incontestabil. România lasă să se înțeleagă foarte clar că nu a încheiat conturile cu trecutul. Și momentul pentru un atare demers este cât se poate de potrivit.

Prețul ocupației sovietice

Recent, pentru prima dată Statele Unite și aliații lor din Europa au afirmat că sfârșitul ocupației naziste n-a fost și începutul libertății pentru țările Europei Centrale și ale celei de Est. În fond, ei și-au pus cenușă pe creștet, recunoscând că Ialta a fost o greșeală care a facilitat expansiunea bolșevismului în lume. Această schimbare de optică occidentală își spune deja cuvântul. Estonia, Letonia și Lituania, sprijinite de comunitatea euroatlantică, pretind, la ora actuală, scuze de la Rusia pentru ocupația țărilor baltice, dar și compensații pentru imensele pagube pricinuite. Vilniusul, de exemplu, cere de la Moscova 25 miliarde de dolari. Potrivit autorităților lituaniene, acesta e prețul minim al ocupației sovietice.

România poate și trebuie acum să urmeze exemplul balticilor. Situația ei în cazul invaziei sovietice în Basarabia este identică, firește, cu cea a Estoniei, Letoniei și Lituaniei. Ce-i drept, Occidentul întotdeauna a reproșat URSS ocuparea teritoriilor baltice și, totodată, a trecut sub tăcere de multe ori anexarea Basarabiei. Am avut de a face, desigur, cu un dublu standard care are mai multe explicații. Din lipsă de spațiu și timp, nu le vom trece în revistă pe toate.

Vom spune doar că una din cauzele acestei atitudini stă în situația geopolitică pe care a avut-o România în perioada postbelică. Acum, însă, o dată cu extinderea UE și NATO spre Est, lucrurile s-au schimbat. Intrarea Ucrainei în sistemul occidental de securitate se constituie, de asemenea, într-un factor care încurajează România să reclame lichidarea consecințelor Pactului Molotov-Ribbentrop. Nu este vorba neapărat de revizuirea grabnică a hotarelor, ci de niște recompense substanțiale pe care Bucureștiul are tot temeiul să le ceară și chiar să le obțină de la Moscova.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.