Pactele de la Lateran

7x puncte

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Pe fondul confruntarii dintre stanga si dreapta se afirma, din 1919 fasciile de lupta, organizatie paramilitara ce va constitui nucleul Partidului National Fascist creat in 1921. Un an mai tarziu, beneficiind de complicitatea establishment-ului conservator, sub comanda lui Mussolini, fascistii initiaza "marsul asupra Romei" (22 octombrie) care i-a adus la putere alaturi de liberalii conservatori. [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Pactele de la Lateran

Pe fondul confruntarii dintre stanga si dreapta se afirma, din 1919 fasciile de lupta, organizatie paramilitara ce va constitui nucleul Partidului National Fascist creat in 1921. Un an mai tarziu, beneficiind de complicitatea establishment-ului conservator, sub comanda lui Mussolini, fascistii initiaza "marsul asupra Romei" (22 octombrie) care i-a adus la putere alaturi de liberalii conservatori. In iunie 1924, ca urmare a asasinarii secretarului Partidului Socialist, G. Matteoti, de catre o echipa paramilitara fascista ("squadristi"), liberalii parasesc Parlamentul generand prima criza serioasa cu care se confrunta Mussolini.

Dupa unele ezitari, Mussolini asuma atentatul si decide institutionalizarea regimului fascist, eveniment marcat de discursul rostit in fata Parlamentului, la 3 ianuarie 1925. Doi ani mai tarziu, la 21 aprilie 1927, a fost dat publicitatii documentul fundamental al ordinii corporative fasciste, "Carta muncii", ce continea 30 de declaratii de principiu prin care se urmarea organizarea fortelor muncii cu cele ale capitalului in numele intereselor natiunii.

Documentul nu avea valoare normativa ci de recomandare, guvernul urmand sa transpuna modelul in practica prin adoptarea unei legislatii corespunzatoare, o activitate partial realizata pana in vara anului 1943. Potrivit noului model social propus, Statul fascist revendica monopolul educatiei tineretului si un control social exclusiv. Aceste pretentii au deschis, inevitabil, conflictul cu Biserica, un conflict care s-a accentuat in contextul adoptarii de regimul fascist, in 1938, a legislatiei rasiale de inspiratie nazista.

Pe de alta parte, in vederea realizarii unui consens cat mai larg, regimul a cautat sa aplaneze divergentele cu Biserica, ceea ce explica eforturile menite sa identifice o solutie favorabila ambelor parti in "chesiunea romana". O astfel de preocupare intalnim si la guvernele prefasciste, de pilda in iunie 1919, guvernul Orlando a realizat un prim pas, in discutiile informale avute cu mons. Cerretti la Paris, dar opozitia regelui Victor Emanuel al III-lea a impiedicat avansarea negocierilor.

Initial, Vaticanul a reactionat cu prudenta la schimbarile politice din Italia, fiind dispus sa negocieze doar in cazul unor chestiuni concrete si nu pe baza unor principii. In acesti parametrii s-a derulat discutia secreta dintre Mussolini si cardinalul Gasparri, din 19 sau 20 ianuarie 1923, ce a vizat situatia delicata in care se afla o banca controlata de Vatican, al carei faliment putea fi evitat doar cu ajutorul statului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.