Pablo Picasso

3x puncte

categorie: Diverse

nota: 9.94

nivel: Liceu

Pictura face parte din viata lui Picasso si, in acelasi timp, viata lui inseamna in egala masura arta. S-a nascut la 25 octombrie 1881 in Malaga (Andaluzia) ca fiu al lui Jose Ruiz Blasco - pictor si profesor la Scoala de Arte Frumoase din Malaga - si al sotiei sale, Maria Picasso y Lopez. Talentul lui Pablito se evidentiaza inca din copilarie, ca adolescent ii uimeste pe profesorii de la Institut[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Pablo Picasso

Pictura face parte din viata lui Picasso si, in acelasi timp, viata lui inseamna in egala masura arta. S-a nascut la 25 octombrie 1881 in Malaga (Andaluzia) ca fiu al lui Jose Ruiz Blasco - pictor si profesor la Scoala de Arte Frumoase din Malaga - si al sotiei sale, Maria Picasso y Lopez. Talentul lui Pablito se evidentiaza inca din copilarie, ca adolescent ii uimeste pe profesorii de la Institutul de Arte Frumoase din La Coruna, desi el suporta cu greu rigoarea traditiei si educatia academica. In anul 1895 familia se muta la Barcelona.

Tatal sau ii daruieste pensulele sale, gest prin care ii recunoaste talentul exceptional. Tanarul Picasso isi continua studiile la Scoala de Arte Frumoase din Barcelona (1896) si la Academia de Pictura din Madrid (1897-1898). In anul 1900, Pablo, in varsta de nouasprezece ani, isi expune pentru prima data lucrarile in localul Els Quatre Gats ("La patru pisici") din Barcelona, unde se aduna avangarda artistica si intelectuala din capitala Cataluniei.

Din 1901, incepe sa-si semneze lucrarile cu numele mamei sale, considera ca Picasso "suna foarte bine". Urmatorii ani si-i petrece calatorind intre Spania si Franta. La Paris este influentat de operele lui Auguste Renoir si Claude Monet. Expune cateva tablouri la galeristul Ambroise Vollard, unde cunoaste pe pictorul Max Jacob, de cale il va lega o prietenie de lunga durata.
In 1904, Picasso se hotaraste sa se stabileasca definitiv la Paris, intr-o casa veche, cunoscuta sub numele de Bateau Lavoir, unde locuiesc studenti, pictori, sculptori si actori.

Picteaza la inceput tablouri triste, in tonuri albastre reci (asa numita perioada albastra), ce exprima singuratatea, suferinta si saracia, reflectand o dispozitie afectiva melancolica.Cunoaste pe Fernande Olivier, o tanara bruneta si eleganta, de care se indragosteste si cu care va locui impreuna.
In panzele lui Picasso domina acum nuantele deschise, senine (perioada roz).Fascinat de universul arlechinilor, acrobatilor si clovnilor, merge adeseori la un circ din apropiere unde isi gaseste motive pentru tablourile sale.

Vara anului 1905 o petrece intr-un sat din Pirinei impreuna cu Fernande. Lucreaza acolo la tablourile care vor marca inceputul "perioadei primitive" in creatia lui. Picasso se indeparteaza de modul clasic, figurativ, de prezentare a chipului omenesc, il intereseseaza sculptura iberica dinaintea dominatiei romane, renunta la modele si picteaza exclusiv din imaginatie.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.