PRIMA VARSTA A COPILULUI

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.56

nivel: Facultate

DE LA TREI LA SASE LUNI
Varsta de trei luni marcheaza un prag. La inceputul celei de-a treia luni, copilul incearca sa apuce obiectele. Aceasta miscare indica trecerea de la o orientare pasiva si involuntara la o atitudine activa de manipulare si explorare a ceea ce il inconjoara.

In timpul primelor trei luni de viata, noul nascut exploreaza universul cu ajutorul ochilor, ur[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: PRIMA VARSTA A COPILULUI

DE LA TREI LA SASE LUNI
Varsta de trei luni marcheaza un prag. La inceputul celei de-a treia luni, copilul incearca sa apuce obiectele. Aceasta miscare indica trecerea de la o orientare pasiva si involuntara la o atitudine activa de manipulare si explorare a ceea ce il inconjoara.

In timpul primelor trei luni de viata, noul nascut exploreaza universul cu ajutorul ochilor, urechilor si bineinteles cu ajutorul simtului gustativ. Dupa aceste prime trei luni trece la explorarea cu ajutorul manutelor. Va incepe sa manifeste o "sete de a atinge". In jurul varstei de patru luni mainile sale capata o importanta deosebita.

Pana aici, a descoperit cu ajutorul ochilor ca lucrurile au o forma si o culoare. De acum incepe sa descopere, cu ajutorul mainilor, ca obiectele au si alte calitati: moliciune, duritate, consistenta.

Nici macar un savant care studiaza fizica nu este atat de avid si curios in cercetarea sa ca un copil de patru luni care cauta sa descopere daca obiectele pe care le poate atinge sunt dure sau moi, uscate sau umede. Dati aceasta ocazie copilului. Puneti aproape de mainile sale diverse obiecte si lasati-l sa le atinga si sa le manipuleze. Cele mai apreciate vor fi bucatile de stofa.

La aceasta varsta copilul incepe sa bage in gura tot ce gaseste. De fapt, gura pare a fi unul dintre principalele organe de simt cu ajutorul carora copilul incearca sa-si exploateze universul. Va perpetua acest obicei timp de cativa ani. Este ca si cum ar spune: " Nu voi sti cu adevarat cu ce seamana chestia asta pana nu o bag in gura". Deci, este foarte important, in acest stadiu sa acordati o atentie deosebita lucrurilor care inconjoara copilul.

Va trebui sa inlaturati mobilele fragile si obiectele ascutite pe care le-ar putea inghiti (care au fost dealtfel, excelente pentru explorarea vizuala din lunile precedente). Acum va trebuie obiecte robuste pe care copilul nu le poate inghiti si cu care nu se poate sufoca. Acesta este momentul in care papusile intra in actualitate.

Cautati in magazine figurine de cauciuc care se pot indoi in toate pozitiile si care sunt indeajuns de solide incat sa nu se rupa. Atentie la ochii de sticla ai papusilor , care pot fi smulsi si inghititi. Nu va limitati la magazinele de jucarii. Dati o tura si pe la Pet-Shop-uri. Oasele din cauciuc pot amuza la fel de bine si un copil.

Varsta la care putem lasa un copil afara din patut se situeaza in jurul a trei sau patru luni, dupa ce a invatat sa se aseze, si inainte de a fi constient de spatiul de "evadare" reprezentat de sol. De preferinta tineti-l aproape de dumneavoastra ca sa poata vedea ce se intampla.

DE LA SASE LA NOUA LUNI
In jurul varstei de sase luni, copilul incepe sa manifeste ceea ce numim "teama de noutate". In timpul primelor sase luni de viata copilul si-a format o idee clara despre ceea ce ii este familiar, despre chipuri si oameni.

De acum constiinta lui este destul de dezvoltata incat sa faca diferenta intre lucrurile care ii sunt familiare si cele care ii sunt necunoscute. Trebuie actionat progresiv pentru a pune copilul in contact, la aceasta varsta, cu o persoana pe care nu o cunoaste inca. Nu il puneti dintr-o data in fata unei situatii noi. Daca prezentarile il sperie sau il fac sa planga, copilul va spune ca ii este teama. Lasati-i timp.

La aceasta varsta doreste deasemenea sa scoata sunete. Schimbul de sunete fara sens inceput de la varsta de doua-trei luni devine un sistem fix si coerent de joc verbal intre copil si mama. Primul dinte apare in general in jurul celei de-a saptea luni. Aparitia dentitiei este insotita de o nevoie irezistibila de a musca lucrurile, de aceea copilul are nevoie de jucarii pe care le poate strange intre gingii.

De asemenea, in aceasta perioada copilul devine fascinat de repetitie. Adora sa repete cate ceva pana cand simte ca stapaneste subiectul respectiv. De exemplu, vrea sa loveasca un obiect de masa sau de scaun. Un adult, exasperat rapid de aceasta repetitie enervanta, isi da seama cu dificultate de bucuria pe care o simte un copil repetand tot ceea ce face.

De la sase luni incepe si descoperirea placerii imitatiei. Aceasta va ramane pe tot parcursul copilariei cel mai puternic resort social. Copilul de sase luni imita gesturile parintilor, ca de exemplu gestul de a sterge masa cu un burete; imita de asemenea si sunetele emise de parinti. Cu mult timp inainte de a putea vorbi, copilul poate gasi modalitatea de a comunica mesajul sau altor persoane.

Este ca un comis-voiajor aflat in alta tara a carei limba nu o vorbeste si gaseste posibilitatea de a comunica ceea ce doreste prin gesturi si mimica. Pe la opt luni va sti cu siguranta sa se tarasca pe burta, activitate care il transforma intr-un explorator mai activ al lumii inconjuratoare.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.