Otilia Marculescu - caracterizare

2x puncte

categorie: Romana

nota: 9.41

nivel: Liceu

Prin Otilia, romanul capătă modernitate. Ea sparge tiparele clasice care le unesc un avar, un arivist, o fată bătrână și nenumărați alți interesați doar de partea materilă a oricărei relații, ea aduce în prim plan o problematică existențialistă.
Ca personaj, Otilia cea zglobie stă sub semnul dramei feminine, ea aducând în aceeași albie de gânduri furtunoase viituri de anxietate, de neîmplin[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Otilia Marculescu - caracterizare

Prin Otilia, romanul capătă modernitate. Ea sparge tiparele clasice care le unesc un avar, un arivist, o fată bătrână și nenumărați alți interesați doar de partea materilă a oricărei relații, ea aduce în prim plan o problematică existențialistă.
Ca personaj, Otilia cea zglobie stă sub semnul dramei feminine, ea aducând în aceeași albie de gânduri furtunoase viituri de anxietate, de neîmpliniri nemărturisite, de singurătate, de zâmbete frânte sau valuri ale unui timp ajuns la țărm.
Fata e veșnic înconjurată de admiratori și iubită de „papa Giurgiuveanu” apoi de tânărul Felix, de Pascalopol, un străin care a fost în preajma ei încă de când era mică și ale cărui sentimente nu sunt deloc lămurite. Otilia e admirată de băieții de la Universitate, invidiată de rude, curtată vulgar de stănică, agasată de Titi, Otilia stârnește oricui dorința de a o stăpâni. Nimeni nu va reuși cu adevărat. Fiecare va cunoaște mai mult sau mai puțin din ea, dar Otilia va rămâne, cu toată evoluția ei „o enigmă”.

Cititorului îi este prezentată prin intermediul lui Felix Sima, care, abia sosit în casa lui moș Costache și neprimit cum s-ar fi așteptat, dă să plece. Înainte de a-i vedea chipul, Felix îi aude vocea „cristalină”.
„– Dar, papa, e Felix!
Felix privi spre capătul scării ca spre cer deschis.” Apoi i se desenează înaintea ochilor „fata, subțirică, îmbrăcată într-o rochie foarte largă la poale, dar strânsă tare la mijloc și cu o mare colorată de dantelă pe umeri”.
Modul în care i se prezintă lui Felix, e simplu și direct:
„– Ce bine-mi pare, ce bine-mi pare că ai venit! zise ea volubil. Eu sunt Otilia.
Apoi, părându-i-se că tânărul nu reacționează destul de călduros, întrebă, întorcând adânc fața spre el:
– Oare nu-ți pare bine?”

Otilia îi impunea lui Felix modul cum să o trateze. „Felix îi strânse mâna și avu o clipă impulsiunea de o i-o săruta, însă fata i-o trase cu mult înainte de a lua o decizie și i-o trecu pe sub brațul stâng”.
Otilia e de la început ocrotitoare. Ea îl introduce în atmosfera familiei și tot ea face prezentările.

Otilia va urma, ca personaj, structura cunoscută și abordată și pentru celelalte. Portretuil fetei este schițat de la început: „fata părea să aibă 18-19 ani. Fața măslinie cu nasul mic și ochii foarte albaștrii arată și mai copilăroasă între multele bucle și gulerul de dantelă. Însă în trupul subțiratic, cu oase delicate de ogar, de un stil perfect, fără acea slăbiciune suptă și pătată a Aureliei, era o mare liberate de mișcări, o stăpânire desăvârșită de femeie”.
Otilia scapă de sub tutela autorului ei, G. Călinescu, și se definește prin vorbe, fapte, gesturi, prin comportamentul care stârnește reacții diferite în jur. Marina, servitoarea, întâmpină fuga fetei prin iarbă cu un „Haida! A-nceput nebunia!” Felix o urmează și o admiră tocmai pentru această imprevizibilitate, Pascalopol o ocrotește văzând în ea o posibilă împlinire, moș Costache se lasă mângâiat, iar Agae și Aurica se întunecă de invidie. Stănică nu pierde ocazia să exclame: „Deșteaptă fată!”, iar Titi, să caute un moment când să strecoare o obscenitate, convins că nu este nimic rău în asta.
Fata domină însă totul și pe toți, prin generozitate și printr-o superioritate șlefuită de-a lungul generațiilor. Fără cel mai mic efort ea se ridică vizibil deasupra celorlalți.

Pentru Felix, Otilia este prietenă de aceeași vârstă, o ocrotitoare. Autorul sugerează că întâlnirea și apropierea celor doi era predestinată. Arătându-i lui Felix câteva fotografii vechi, de familie, în care părinții lor apăreau alături,Otilia „Nu știi că onorații noștri părinți aveau intenția să ne caăsătorească? Ca la chinezi, mi se pare!”. Poate în virtutea acestei situații „Lui Felix, apariția Otiliei îi dădu un sentiment inedit, de mult presimțit”. Relația pare a se fi înfiripat din copilărie, acum nu era decât o confirmare căci „Felix nu văzuse pe Costache Giurgiuveanu decât cu mulți ani în urmă, copil, și tot atunci o cunoscuse și pe Otilia care era o simplă fetiță. Dar în fiecare an scria la sărbătorile consacrate și în alte câteva împrejurări unchiului Costache întrebând ce mai face <> Otilia, iar Otilia scria <> Iosif, întrebând ce mai face <> Felix. Tânărul fiu al doctorului și Otilia erau astfel în chip oficial intim prin corespondență și desigur că, dacă s-ar fi întâlnit n-ar fi putut decât să continue și oral stilul familiar din scrisori”.
Fata are neîntrerupte atitudini de protecție față de trei personaje: „papa”, Pascalopol, dar mai ales față de Felix. Gesturile ei necenzurate, dar pornite din firescul sentimentelor încântă. Otilia e întruchiparea feminității și a gingășiei.

Abia sosit în casa „unchiului” Costache, felix face cunoștință cu celelalte personaje prin intermediul Otiliei. Ea fixează, adesea cu o notă voluntară, departe de inocența cu care îi obisnuise pe cei din jur, statutul lui Felix. Când Costache este întrebat unde „o să stea băiatul?” cu un ton din care se distingea clar aversiunea Aglaei pentru Felix, Otilia răspunde scurt și fără menajamente pentru sentimentele mătușii, speriată de apariția unui potonțial moștenitor al averii bătrânului: „– La noi! explică Otilia”. „Ședea acum cu o coapsă pe marginea fotoliului bătrânului, jucându-și ca o pendulă piciorul, în vreme ce cu mâna stângă îmbrățișa capul vădit mulțumit al aceluia”.
Față de Leonida Pascalopol, Otilia are gesturi cu înclinații materne:
„În vreme ce Aglae reîntocmea jocul, Pascalopol contempla pe Otilia. Aceasta îi potrivea acul cu perlă din cravată, îi scutura ușor umerii, privindu-l cu o grațioasă , maternitate, mereu atârnată pe marginea scaunului”.

Protecția Otiliei față de felix include „supravegherea” jumătate copilăroasă, jumătate maternă a oricăror îndeletniciri gospodărești ce pot avea oarecare tangență cu ea. Otilia uită la un moment dat de musafirul abia sosit, apoi se repede spre el cu gândul de a repara o greșeală de neiertat:
„– Ți-e somn?
Ochii lui Felix și ora înaintată făceau întrebarea de prisos”.
Fata e sincer îngrijorată căci a uitat să-i pregătească o cameră și, spre a rezolva problema, îi oferă pentru o noapte camera ei.
Felix este însă cel mai apropiat de ea. Intimitatea interiorului ei îl fascinează din prima noapte petrecută în casa din strada Antim. Îl impresionează amestecul de lucruri, intimitatea lor și mai ales diversitatea preocupărilor fetei.

Compoziția interiorului îmbină elemente ce fac parte din structura psihică a personajului observat doar în cursul unei treceri în revistă a decorului. Arhitectura personajului așază alături moda, notele muzicale pentru pianoforte și romane franțuzești din colecția Calmann – Lévi, „ilustrată și cartonată”. Din câteva detalii se recompune o Otilie plină de feminitate, o intelectuală rafinată și o fire sensibilă la frumos.
Personajul se autocaracterizează în diverse rânduri. După ce termină de cântat o bucată muzicală, lasă mâinile în poală și exclamă: „Ce sentimentală sunt!”. Îi mărturisește lui Felix o veșnică tulburare interioară: „Îmi vine uneori să alerg – spuse ea lui Felix care ședea în picioare puțin încurcat de rochia și nimicurile cărora le slujea de curier – să zbor. Felix – adăugă ea confidențial – vrei să fugim? Hai să fugim! Și mai înainte ca tânărul să se dezmeticească, deschise ușa de perete și începu să alerge prin curte”.

Otilia derutează pentru că trece brusc de la o stare la alta. E conștientă de asta: „Eu am un temperament nefericit: mă plictisesc repede, sufăr când sunt contrariată”, „sunt foarte capricioasă, vreau să fiu liberă”.
Fata apare diferit în ochii celor din jur. Fiecare înțelege o parte din ea, nimeni nu o poate pătrunde.
Aglae o consideră o „zănatică”, o disprețuiește vizibil și o bruschează cu vorbe ireverențioase. Când Titi „îndrăzni un gest oarecare de concupiscență, care irită pe fată”, Aglae se revoltă nu asupra băiatului, ci asupra ei: „– Nici nu a pus mâna băiatul pe ea. Și dacă ar fi pus, ce? Fete ca ea pentru asta sunt. Să trăiască discret cu băieții de familie, să-i ferească de alte lucruri mai rele”. Drept rezultat „Otilia apăru pe ușă cu coama mânioasă, cu ochii încărcați de fulgere”.

Stănică, aflând despre logodna Otiliei cu Pascalopol, încearcă să-l determine pe moșier să înțeleagă adevărata situație a Otiliei, spunându-i că ea „e tânără neexperimentată, azi se întâlnește cu un tânar, mâine cu altul, o fată greșește ușor. În casa lor stă un student de vârsta ei, pentru care se pare că are înclinațiuni... cumnata mea Aurica a văzut lucruri decisive, dar, ca domnișoară, s-a sfiit să vă comunice, de aceea am luat eu hotărârea să vă scutesc de o decepție. Înțelegeți, un om mai în vârstă, chiar bogat nu poate lupta cu temperamentul aprins, poate prea aprins, al unei fete de nouăsprezece ani”.
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.