Osmoza

3x puncte

categorie: Fizica

nota: 8.70

nivel: Liceu

Referat despre Osmoza
Osmoza inversa reprezinta o metoda de filtrare de lichid, care inlatura multe tipuri de la molecule atomice mari la molecule mai mici, prin fortarea lichidului la presiune inalta printr-o membrana cu pori (gauri) doar suficient de mare pentru a permite moleculelor mici sa treaca prin ea.Acesta e cea mai frecventa metoda utilizata in purificare apei potabile din apa de[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Osmoza

Referat despre Osmoza
Osmoza inversa reprezinta o metoda de filtrare de lichid, care inlatura multe tipuri de la molecule atomice mari la molecule mai mici, prin fortarea lichidului la presiune inalta printr-o membrana cu pori (gauri) doar suficient de mare pentru a permite moleculelor mici sa treaca prin ea.Acesta e cea mai frecventa metoda utilizata in purificare apei potabile din apa de mare, de a scoate sarea si alte substante din moleculele de apa. Cu toate acestea, procesul de osmoza inversa e, de asemenea, utilizat pentru filtrarea multe alte tipuri de lichide.

Procesul poate fi similar cu membrana de filtrare. Cu toate acestea, exista diferente esentiale intre osmoza inversa si filtrare. Mecanismul predominant de scoatere in filtrarea cu membrana este strecurarea, excludere prin marime, astfel incat procesul poate atinge, teoretic, excluderea perfecta de particule, indiferent de parametri operationali, precum influienta presiunii si concentratia. OI(osmoza inversa), cu toate acestea implica un mecanism de difuzie, astfel incat separarea eficienta este in functie de concentratia solitiei, de apa sub presiune si rata de flux.

Acesta actioneaza prin utilizarea presiunii pentru a forta o solutie sa treaca printr-o membrana, pastrand substanta pe o parte si care sa permita solventului pur sa treaca de partea cealalta. Aceasta este procesul invers osmozei normale, care este miscarea naturala de solvent dintr-o zona de concentrare scazuta de substanta, printr-o membrana, intr-o zona de mare concentrare de substanta atunci cand nici o presiune externa nu este aplicata.

Peste tot, sisteme de purificare a apei de uz casnic potabil, inclusiv sistemul de osmoza inversa, sunt utilizate in mod curent pentru imbunatatirea apei pentru baut si gatit.Astfel de sisteme cu osmoza inversa de obicei includ un numar de pasi:
- Un filtru de particule pentru a capta sedimentele, inclusiv rugina si carbonatul de calciu

- Optional, un al doilea filtru de sedimente, cu pori mai mici

- Un filtru de carbon activ pentru a capta produse chimice organice si clor, care va ataca si degrada membranele TFC si de osmoza inversa

- Un fitru de osmoza inversa, care este un invelis cu membrana subtire dintr-un compozit de materiale (TFM sau TFC)

- Optional, un al doilea filtru de carbon pentru a capta aceste produse chimice ce nu s-au eliminat prin membrana de osmoza inversa

- Optional o lampa UV pentru dezinfectarea de microbi care pot scapa de filtrare prin membrana de osmoza inversa

In unele sisteme, pre-filtrul de carbon este omis si membrana de celuloza triacetat (CTA) este utilizata. Membrana CTA este predispusa la putrezire decat daca sunt protejate de apa cu clor, in timp ce membrana TFC este predispusa la descompunerea sub influenta clorului. In sistemele CTA, un post-filtru de carbon este necesara pentru a elimina clorul din apa produsul final.

Procesoare portable osmoza inversa de apa sunt vandute pentru purificarea apei cu caracter personal in diverse locuri. Pentru a lucra in mod eficient, alimentarea cu apa la aceste unitati trebuie sa fie cel mai bine sub o presiune (40 psi sau mai mare este norma). Procesoare de osmoza inversa portabile pot fi folosite de persoane care locuiesc in mediul rural fara apa curata, departe de conductele de apa a orasului.

Oamenii din zonele rurale filtreaza singuri apa din ocean sau rau, dispozitivul este usor de folosit (pentru apa sarata ar putea fi necesara membrane speciale).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Fizica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.