Orizontul spatio-temporal al operei lui Sorin Titel

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.95

nivel: Liceu

Fara elemente comune de intriga si tipologie, romanele configureaza acelasi spatiu al Banatului patriarhal de la inceputul secolului nostru, pana la anii de dupa al doilea razboi mondial, cu deschidere spre Viena imperiala sau Parisul anilor "70. Se recompune astfel o lume tragica si frumoasa Tara indepartata a copilariei si a adolescentei , prin relatarile diferitelor personaje, prin pendularea i[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Orizontul spatio-temporal al operei lui Sorin Titel

Fara elemente comune de intriga si tipologie, romanele configureaza acelasi spatiu al Banatului patriarhal de la inceputul secolului nostru, pana la anii de dupa al doilea razboi mondial, cu deschidere spre Viena imperiala sau Parisul anilor "70. Se recompune astfel o lume tragica si frumoasa Tara indepartata a copilariei si a adolescentei , prin relatarile diferitelor personaje, prin pendularea intre real-amintire-vis. Se regasesc aceleasi locuri ( padurea de la Turcoane, Balta Calda), sau personaje(Andrei, doctorul Tisu), si mai ales aceleasi spatii ocrotitoare( bucataria, casa, gradina), avand in centru mica zeitate domestica: mama.

Domina temele fundamentale: copilaria si adolescenta, suferinta si singuratatea, iubirea si trecerea timpului si, indeosebi, aproape o supra tema a ciclului moartea, dupa cum remarca criticul literar Eugen Simion : Nimeni, cred, dintre prozatorii mai noi, n-a sugerat ca prozatorul acesta banatean cu trupul robust, cu favoriti falstafieni si cu o mustata ce se revarsa lin peste obrajii rumeni, inspirand simpatie si multumire de viata, nimeni, zic, n-a scris mai bine despre melancolia lucrurilor ce pier.

Sorin Titel descopera o lume si un stil de viata, una aproape exotica in peisajul prozei romanesti. Privit din acest punct de vedere scriitorul este cel dintai scriitor valid estetic al provinciei acesteia anonime, tocmai datorita cvasiabsentei unei literaturi care sa proiecteze asupra ei luminile unui interes in stare sa o scoata din instinct. Sorin Titel s-a hranit din banalul si din anonimitatea Banatului in asa fel incat astazi putem spune ca celei dintai creatii in proza a locului I-a fost menit sa transfigureze artistic mediocritatea unei lumi. Pe buna dreptate Elisabeta Rosca numea tetralogia lui Sorin Titel o Yoknapatawa banateana, in lucrarea Sorin Titel- ciclul banatean.

Sorin Titel ca nici un alt prozator al perioadei postbelice, aduce o lume neobisnuita, insolita, pentru unii familiara, Banatul, cu toate ramasitele imperiului habsburgic, pastrand, in mod curios, aproape nealterata civilizatia traditionala romaneasca.
Cand a parasit orasul de pe Bega si redactia revistei Orizont ca sa se stabileasca definitiv in Bucuresti ca si redactor al sectiei de proza a revistei Romania literara, el,era constient ca se incheie lunga perioada a cautarilor si ca tot ce scrisese nu-l exprima inca pe deplin. Intr-un interviu marturiseste chiar ca altele sunt cartile pe care ar fi vrut sa le scrie.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.