Orizont si stil

5x puncte

categorie: Diverse

nota: 9.64

nivel: Facultate

Ideea de stil are sfere de diversa amploare. Ne miscam intr-o sfera mai strimta, cind vorbim despre stilul unui tablou, dar inAZtr-o sfera mai larga cind vorbim despre stilul unei epoci sau al unei culturi intregi, in oricare din aceste acceptii, conceptul de stil ramine de fapt si aproximativ acelasi, el devine doar mai abstract sau mai concret, si-si sporeste sau isi reduce numarul concretelor, [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Orizont si stil

Ideea de stil are sfere de diversa amploare. Ne miscam intr-o sfera mai strimta, cind vorbim despre stilul unui tablou, dar inAZtr-o sfera mai larga cind vorbim despre stilul unei epoci sau al unei culturi intregi, in oricare din aceste acceptii, conceptul de stil ramine de fapt si aproximativ acelasi, el devine doar mai abstract sau mai concret, si-si sporeste sau isi reduce numarul concretelor, ce i se subsumeaza. Prezenta egemonica a unui stil e cu atit rnai greu de stabilit, ca cit sfera e mai larga. Scoaterea in relief a unei unitati stilistice presupune in afara de distantare, si un efort, un efort de raportare a detaliului la intreg, a detaAZliilor introlalta si nu mai putin inaltarea pina la o viziune sin-tetica.

Fara de contactul sustinut, cu amanuntele, si fara de suisul dirz spre unitatea stapinitoare, conceptul de stil ramine inaborAZdabil. Ciuntirea unilaterala a facultatilor noastre de transpunere in concret, sau ale acelora de transportare in abstract, ne taie deopotriva orice posibilitate de acces spre fenomenul "stil". Ramine o ipoteza plauzibila ca sensibilitatea stilistica, darul special, care ne prilejuieste comprehensiunea stilului, nu se conAZstituie numai gratie simturilor, ci si gratie virtutilor analitice si sintetice ale spiritului. E vorba aici despre sensibilitatea stiAZlistica necesara constatarii unui stil, iar nu despre sensibilitaAZtea stilistica, ce ar putea sa stea eventual la baza plamadirii unui stil.

Constituirea unui stil, fenomen inscris pe portative adinci, se datoreste unor factori in cea mai mare parte inconAZstienti, cita vreme constatarea ca atare a unui stil e o afacere a constiintei. Producerea unui stil e un fapt primar, asemanator faptelor din cele sase zile ale Genezei; constatarea ca atare a unui stil e un fapt epigonic, de reprivire duminicala. Producerea unui stil e un fapt abisal, de proportii crepusculare; constatarea unui stil e un fapt secund, incadrat de interesele unui subiect treaz, care vrea simplu sa cunoasca. Dar printre problemele, ce se pun cunoasterii, problema aceasta a "stilului" e una din cele mai complexe si mai dificile.

Cu cit sfera creatiunilor, considerate sub unghi stilistic, e mai bogata si mai imprastiata, cu atit stabilirea stilului presuAZpune o mai categorica interventie a puterii de abstractie, si cu atit o mai mladioasa putere de viziune. Nu e tocmai anevoios lucru sa cuprinzi, in cele citeva note caracteristice, stilul lui Rembrandt; e insa neasemanat mai greu sa pui in evidenta, de pilda, unitatea stilistica, sub semnul careia se string, recom-punind un imens, dar secret organism, membrele disjecte ale barocului. Dificultatile sporesc cind, in afara de operele de arta, luam in considerare si operele de gindire metafizica, sau chiar institutii si structuri sociale.

Trebuie sa-ti fi insusit oarecare stiinta a zborului si a planarii peste amanunte, cind e vorba sa cuprinzi cu privirea, in acelasi ansamblu stilistic, de exemplu tragedia clasica franceza, metafizica lui Leibniz, matematica infinitesimala si statul absolutist. Numai de la mare, stapiniAZtoare altitudine se vor putea sezisa notele stilistice comune acesAZtor diverse momente istorice, de continuturi in aparenta cu totul disparate. (Asemenea note comune ar fi: setea de perspectiva, pasiuAZnea frenetica a totalului, duhul ordinei ierarhice, un credit excesiv acordat ratiunii, etc. Din astfel de note recompunem "barocul".)
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.