Originile si evolutia limbii

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.85

nivel: Liceu

Exista numeroase teorii care sustin sau neaga latinitatea limbii romane dar cele mai multe raman inca cele prolatiniste. De exemplu, teoria originii nord si sud-dunarene, sustinuta de altfel de istorici precum N. Iorga, A.D. Xenopol si filologi, Sextil Puscariu, Al. Rosetti, considera formarea poporului roman si a limbii romane ca procese inseparabile si unitare petrecute intr-un vast spatiu roman[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Originile si evolutia limbii

Exista numeroase teorii care sustin sau neaga latinitatea limbii romane dar cele mai multe raman inca cele prolatiniste. De exemplu, teoria originii nord si sud-dunarene, sustinuta de altfel de istorici precum N. Iorga, A.D. Xenopol si filologi, Sextil Puscariu, Al. Rosetti, considera formarea poporului roman si a limbii romane ca procese inseparabile si unitare petrecute intr-un vast spatiu romanizat, extins si in zonele de la hotarele Daciei romane, locuite de dacii liberii, influentati de civilizatia daco-romana.

Pe baza acestei teorii, Al. Rosetti, reda o definitie a limbii romane prin care demonstreaza latinitatea acesteia: "Limba romana este latina vorbita in mod neintrerupt in partea orientala a Imperiului Roman in provinciile romanizate (Dacia, Pannonia de Sud, Dardania, Moesia Inferioara si superioara) din momentul patrunderii limbii latine in aceste provincii si pana in zilele noastre". De asemenea, limba dunareana dimpreuna cu limba vorbita pe coasta Dalmatiei, pana in secolul al III-lea d. Hr., si cu latina vorbita in Italia, face parte din grupul oriental al limbilor romanice.

Caracterul esentialsi popular al limbii latine stala baza romanei si, evolutia ulterioara in aceeasidirectie, constituie trasatura caracteristica a limbii romane fiind singura supravietuitoare a latinei vorbite odinioara in Pen. Balcanica si in provinciile orientale ale I. Roman. Alte trasaturi caracteristice limbilor orientale sunt date de marca -i a pluralului la numele masculine(romana:oameni; italiana:uomini) comparativ cu limbile romanice occidentale care au specifica marca -s (franceza: hommes; spaniola: hombres). Este pastrat vocativul in -e la numele masculine si forma de genitiv-dativ a numelor feminine de declinarea I si a III-a.

Un alt element specific limbilor orientale este topica flexibila in cadrul propozitiilor, frazelor dar, ceea ce este specific limbii romane este pastrarea lui u latin. Limba romanimosteneste 60% din vocabularul limbii latine cu unele modificari si accidente fonetice cum ar fi sincopa, apocopa, metateza, afereza etc.De-a lungul vremii lb. romana a suferit modificari majore cu influente din limba slava, greaca, turca, maghiara, germana, franceza si, recent, engleza, insa, acest fapt nu a determinat si pierderea influentei latine.

Chiar George Calinescu deschide Istoria literaturii romane de la origini pana in prezent(1941) cu o descriere memorabila a limbii romane, realizand o corelatie intre provenienta cuvintelor si expresivitatea lor. Astfel ca pasajul capata valoarea unei demonstratii originale asupra structurii lexicului romanesc, referindu-se intai la fondul latin mostenit la fondul slav dobandit si apoi la imprumuturile siinfluentele din maghiara, turca si greaca.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.